Sentinţă definitivă în Dosarul „Colectiv”

13 mai 2022
Vizualizari: 532

Deschidem Revista din această seară cu sentința definitivă a Curții de Apel București în Dosarul „Colectiv”, care vine la aproape 7 ani de la incendiul din Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alți 146 au rămas mutilați pe viață.

Libertatea enumeră condamnările definitive din acest dosar: „Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 și actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare – în prima instanță avea o pedeapsă de 8 ani și jumătate de închisoare, Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată – în prima instanță avea o pedeapsă de 8 ani de închisoare, Luminița Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: achitată – în prima instanță avea 7 ani de închisoare, Sandra Ramona Moțoc, referent superior la Primăria Sector 4: achitată – în prima instanță avea 3 ani de închisoare cu suspendare, Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare – s-a păstrat aceeași pedeapsă de la prima instanță, Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni de închisoare – în prima instanță avea 11 și 8 luni de închisoare Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare – în prima instanță avea 11 ani și 8 luni de închisoare Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare – în prima instanță avea 9 ani și 8 luni de închisoare Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare – în prima instanță a primit 10 ani de închisoare Daniela Ioana Niță (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul – în prima instanță primise 12 ani și 8 luni de închisoare Cristian Mihai Niță, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare – în prima instanță primise 3 ani și jumătate de închisoare Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare – în prima instanță primise 9 ani și 2 luni de închisoare George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare – în prima instanță primise 9 ani și 2 luni de închisoare”.

Și tot joi, judecătorul Marian Buda a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat care va expira în 6 ianuarie 2023.

„Decizia a fost luată cu majoritate, fiind înregistrate 10 voturi ”DA”, 5 voturi «NU» și 2 voturi NULE.   Potrivit CV-ului, Buda a urmat, în perioada 1979-1984, Facultatea de Electrotehnică-Universitatea din Craiova, iar în perioada 1986-1991 Facultatea de Drept-Universitatea din București.  Buda a fost vicepreședinte al Tribunalului Dolj, dar și judecător la Curtea de Apel Craiova, unde a deținut într-o perioadă funcția de președinte al Secției Civile. El a fost numit șef al Secției a II-a Civile de la Înalta Curte, în ianuarie 2020”, scrie News.ro.

Cotidianul scrie că „un român din doi s-a gândit să emigreze după declanșarea războiului din Ucraina, din 24 februarie”, după  cum reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de BestJobs.

„Astfel, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, de la declanșarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alți 26% dintre respondenți declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația”, scrie Cotidianul.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

„Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă țară sunt: dorința de a schimba mediul și țara în care lucrează (38%), siguranța personală și a familiei (24%), dorința de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%) și dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoștințe (27%) și distanța față de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare. Participanții la sondaj s-ar orienta către destinații precum: Germania (21%), Franța (14%), Marea Britanie (14%). Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia”, mai arată Cotidianul.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie-9 mai pe un eșantion de 1.054 utilizatori de internet din România.

Presa din Moldova scrie că premierul Natalia Gavrilița a transmis, joi, reprezentanților Uniunii Europene cea de-a doua parte completată a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană.

„Republica Moldova aparține istoric, cultural și ca sistem de valori spațiului european. Moldovenii privesc cu multă speranță și încredere într-un viitor european pentru Republica Moldova și cred în rezultatele benefice ale reformelor necesare pentru integrarea europeană. R. Moldova a întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum, dar guvernul pe care îl conduc este hotărât să recupereze întârzierile și să accelereze procesele pentru a pune țara noastră acolo unde îi este locul – în familia țărilor libere, în familia țărilor europene”, a declarat Gavrilița în cadrul unei ceremonii, care a avut loc cu prilejul depunerii cererii, notează Digi 24.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că a fost plăcut impresionat de rapiditatea cu care au fost oferite răspunsurile.

„Aceasta arată determinarea oamenilor din R.Moldova să avanseze în relația lor cu Uniunea Europeană”, a declarat Janis Mazeiks, precizând că „informația prezentată va fi examinată de către Comisia Europeană, după care vor fi anunțați următorii pași”, mai scrie Digi 24.

Finlanda este la un pas să adere la NATO.

„Finlanda trebuie să solicite «fără întârziere» aderarea la NATO”, au afirmat joi Președintele finlandez, Sauli Niinisto, și șefa executivului, Sanna Marin, într-o schimbare politică majoră determinată de invazia rusă în Ucraina, relatează Reuters și AFP, citate de Adevărul.

„Sperăm ca pașii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuți în următoarele câteva zile”, au adăugat liderii finlandezi, scrie Adevărul.

 Președintele Finlandei a precizat și cine este responsabil pentru împingerea țării sale la aderarea la NATO: Rusia.

„Dacă Finlanda se va alătură NATO în viitorul apropiat și Rusia se întreabă de ce, răspunsul va fi: «Tu ai provocat asta – uită-te în oglindă!»”, a transmis Sauli Niinisto, scrie Adevărul.

La rândul lui, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avut o primă reacție după anunțul făcut de Finlanda. Fostul președinte al Rusiei a scris că „un astfel de conflict are întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear în toată regula. Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea”, mai arată Adevărul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Weekend plăcut!

Sentință definitivă în Dosarul „Colectiv” was last modified: mai 13th, 2022 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: