Începe lupta pentru putere

19 feb. 2025
Vizualizari: 368

Alegerile prezidențiale monopolizează prima pagină a presei din România. Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a declarat că nu există nicio posibilitate legală pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024.

„Marian Enache a subliniat că cererile de revizuire a deciziei CCR de anulare a scrutinului sunt formulate «în afara unui cadru procesual» și nu pot conduce la deschiderea unor dosare jurisdicționale. Marian Enache a reiterat că deciziile Curții Constituționale au caracter «definitiv și general obligatoriu» și nu pot fi contestate prin cereri de revizuire”, scrie România liberă.

„Hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii și, astfel cum am arătat mai înainte, «cererile de revizuire» a acestora sunt formulate în afara unui cadru procesual și, în consecință, în baza acestora nu pot fi constituite dosare jurisdicționale. Regimul lor juridic este similar petițiilor și ele au fost soluționate în acest cadru juridic”, a declarat președintele CCR, mai arată România liberă, citând un interviu acordat de președintele CCR, publicației juridice.ro.

Întrebat despre o eventuală „erată” care să permită reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, președintele CCR a respins ferm această variantă.

„Exclus. Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”, a mai explicat președintele CCR, judecătorul Marian Enache, mai arată România liberă.

Victor Ponta a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale
„Cred că democrația care a învins în America trebuie să învingă și în România. În America este democrație, în România, nu și va fi și în România”, a afirmat fostul premier, scrie Libertatea.

Fostul premier a pledat pentru un proces electoral incluziv.

„Opinia mea este foarte clară: în România trebuie să candideze oricine are drepturi și nu încalcă Constituția și asta cred eu, că ar trebui să candideze toată lumea și ar trebui să-și aleagă oamenii președintele”, a mai spus Ponta, scrie Libertatea.

„Ponta a subliniat importanța Parteneriatului cu SUA, considerându-l benefic pentru România. El a argumentat că influența americană asupra țării noastre este pozitivă. În ceea ce privește afilierea sa politică, Ponta a lăsat decizia în mâinile conducerii PSD, afirmând că acțiunile sale sunt ghidate de interesele votanților partidului”, mai notează Libertatea.

„Diana Șoșoacă, din nou în vizorul procurorilor!”, titrează Gândul.

„Parchetul s-a sesizat cu privire la Diana Soșoacă și la scandalul europarlamentarului facut în biroul judecătorului Gheorghe Stan. CCR a pus la dispoziția procurorilor imaginile de pe camerele de supraveghere. După incidentul cu pricina, a fost sesizată poliția”, relatează Gândul.

„Reamintim că șefa partidului SOS România, Diana Șoșoacă, a intrat cu forța luni în sediul Curții Constituționale din Parlament, alături de mai mulți membri din partid. A început să-i caute pe cei 9 judecători, dar a găsit doar unul, în spatele unui birou. (…) Șoșoacă  s-a plâns de faptul că nu a fost lăsată să candideze și a cerut să nu se mai întâmple același lucru în luna mai, când alegerile anulate anul trecut se vor relua cu primul tur. Șoșoacă a amenințat judecătorii CCR”, mai scrie Gândul.

Am dori să știm și noi de ce, pe salariul de 650 de milioane de lei, dumneavoastră aveți un coleg care nu vine la serviciu, Marian Enache (n.red. președintele CCR) nu vine la serviciu și judecați, încălcând întreaga Constituție, judecați un om pentru delict de opinie, exact ca în perioada stalinistă și sovietică. Miroase și a țigară, deci fumați aici”, a spus președinta SOS, arată Gândul.

„Președinta SOS a declarat în fața presei că va candida la alegerile prezidențiale din 4 mai și a amenințat cei 9 judecători CCR, care au interzis-o înaintea alegerilor din 2024”, mai scrie Gândul.

Premierul ungar, Viktor Orban, a solicitat adoptarea unor legi mai stricte legate de activitatea mass-media. Liderul ungar vrea să interzică publicațiile și ONG-urile care au primit finanțare în timpul administrației lui Joe Biden.

„Potrivit liderului ungar, Donald Trump și Elon Musk au expus o rețea de «corupție politică», prin care au fost susținute mass-media și organizațiile nonguvernamentale ce promovau agenda globalistă a elitelor liberale. El a afirmat că Ungaria s-a aflat pe lista statelor vizate în acest sens, conform publicației online pro-guvernamentale Magyar Nemzet.  Portalul semnalează că Orban ar fi solicitat aceste modificări legislative într-o întâlnire privată, care a avut loc marți, cu partidul său Fidesz. La discuții ar fi luat parte și liderii partidului Creștin Democrat, aliat al său. El le-a cerut parlamentarilor să elaboreze legi stricte și să facă pașii necesari pentru a împiedica funcționarea unor astfel de instituții media”, scrie Evenimentul zilei.

„Ucraina a lovit cu drone conducta CPC din Rusia, iar exporturile de țiței ale Kazahstanului prin aceasta ar putea fi reduse cu 30-40% timp de până la două luni, a anunțat operatorul rus al conductelor”, relatează Reuters, citată de Libertatea.

„Conform surselor Libertatea, Rompetrol importă cantități mici prin această conductă, iar cantități mai mari de țiței mai sulfuros, sunt transportate pe altă rută în Rusia. În 2022 a mai existat o închidere a CPC, iar Petromidia nu a fost afectată. (…) În schimb, cantități mai mari sunt importate de către Petrom și Lukoil pentru rafinăriile de la Brazi, respectiv Petrotel de lângă Ploiești. Atât Petrom, cât și Lukoil importau țiței din Rusia înainte de războiul din Ucraina, dar au trecut la importul de țiței din Kazahstan după declanșarea conflictului și impunerea de sancțiuni asupra Rusiei. Acestea importuri se fac însă prin Rusia, în special prin terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Novorosiisk”, mai scrie Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

Începe lupta pentru putere was last modified: februarie 19th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: