Un nou termen pentru intrarea totală în Schengen: 1 ianuarie 2025

14 nov. 2024
Vizualizari: 538

Sondajele de opinie țin și azi prima pagină a presei. Fiecare nou sondaj este o nouă mutare pe tabla de șah a alegerilor prezidențiale determinând partidele să-și mobilizeze mai bine membrii și simpatizanții, astfel încât rezultatele votului să îi plaseze pe un loc cât mai bun. Un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului Libertatea, în perioada 7-12 noiembrie 2024, arată că în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Marcel Ciolacu, urmat de George Simion.

„Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că «sigur nu» voi merge la vot și 10 «sigur da» 72.8% dintre respondenți au ales nota 10, indicând că sigur vor merge la vot. Procentul de 72.8% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opțiune concretă, adică aleg un candidat din listă în turul I al alegerilor prezidențiale, determină o estimare de prezență în turul I al alegerilor prezidențiale de 56.4%”, notează Libertatea.

„Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (74,6% din total eșantion) 25,3% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19,1% pentru George Simion (AUR), 14,3% pentru Elena Lasconi (USR), 13,3% pentru Mircea Geoană (independent), 9,1% pentru Nicolae Ciucă (PNL). Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,4% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,6%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,1%, pentru Cristian Terheș (PNCR) – 2,1%, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) – 1%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,8%, Alexandra Păcuraru (ADN) – 0,6%. 0,3% dintre respondenți indică alt candidat”, mai arată Libertatea.

Înalta Curte a dispus arestarea preventivă a fiicei omului de afaceri Ioan Crișan, ucis la Arad, în urmă explodării mașinii sale, precum și a doi presupuși complici ai femeii. „Adevărul” a consultat motivarea judecătorilor ÎCCJ și prezintă motivele care i-au determinat pe aceștia să dispună luarea măsurii de arestare preventive față de cei trei inculpați.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis ieri arestarea preventivă a Laurei Oana Bîlcea (fostă Crișan), fiica omului de afaceri Ioan Crișan, ucis la Arad, și a altor două persoane, Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă. Cei doi ar fi ajutat-o pe aceasta să își ducă la bun sfârșit sinistrul plan de a-și omorî tatăl. Decizia judecătorilor este definitivă”, relatează Adevărul.

„Ioan Crișan a murit pe 29 mai 2021, într-un atentat cu bombă la Arad. La trei ani și jumătate, fiica sa și alți doi bărbați au fost arestați fiind acuzați de moartea acestuia. Judecătorii arată, în motivare, că există suficiente mijloace de probă care susțin acuzațiile formulate de procurori și au admis solicitarea acestora, deși, în primă instanță, Curtea de Apel București respinsese măsura de arestare preventivă și i-a lăsat pe inculpați în libertate”, mai scrie Adevărul.

Marcel Ciolacu avansează un nou termen de intrare a României în Schengen: 1 ianuarie, în loc de 1 aprilie.

„Premierul a transmis jurnaliștilor, înaintea ședinței de Guvern că vor fi discuții pe 22 noiembrie la întâlnirea de la Budapesta, urmând ca la Consiliul JAI din decembrie, țara noastră să primească votul a intra în Schengen de la 1 ianuarie”, relatează Gândul.

Digitalizarea cărții de identitate și a sistemului notarial sunt două proiecte care s-au aflat azi pe ordinea de zi a Guvernului.

„Aprobăm, azi, două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetățeni. Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR”, a arătat Marcel Ciolacu, notează Agerpres.

Al doilea proiect vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni, a completat premierul.

„Astfel, multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților”, a mai explicat premierul Ciolacu, arată Agerpres.

„Finanțele amână sancțiunile la e-TVA până în iunie 2025 și simplifică facturarea electronică”, titrează România liberă.

Potrivit Ministerului Finanțelor, prorogarea termenului de sancționare are scopul de a permite ajustări necesare pentru o implementare eficientă a deconturilor precompletate și evitarea unor notificări de conformare, în cazul erorilor nesemnificative. Pentru a sprijini contribuabilii, Ministerul va publica un ghid detaliat, privind tipurile de facturi si codurile de TVA aplicabile în sistemul e-Factura. De asemenea, va propune măsuri pentru creșterea preciziei datelor și a reducerii notificărilor redundante, evitând astfel impactul negativ asupra companiilor. Datele din septembrie 2024 arată că, din cele peste 360.000 de deconturi analizate, doar 5,9% au prezentat diferențe semnificative, față de lunile anterioare. Ministerul pregătește și un set de instrumente pentru dezvoltatorii de softuri contabile, colaborând strâns cu aceștia, pentru a integra soluții tehnice adecvate nevoilor firmelor”, notează România liberă.

Seară liniștită!

Un nou termen pentru intrarea totală în Schengen: 1 ianuarie 2025 was last modified: noiembrie 14th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: