52 views
Alegerile de duminică țin prima pagină a presei de azi. Lupta electorală dintre George Simion și Nicușor Dan intră pe ultima sută de metri. Evenimentul zilei consemnează o declarație interesantă a sociologului Mirel Palada despre rezultatele unui ultim sondaj Sociopol. Palada explică cum s-ar putea împărți voturile lui Antonescu și Ponta între cei doi candidați rămași în cursă.
„Fiecare candidat şi-a păstrat voturile, la care se mai adaugă de la cei ieşiţi din cursă. Voturile lui Victor Ponta sunt împărţite în trei. O treime merge la Simion, o alta la Nicuşor, iar o a treia nu se prezintă la vot. În ceea ce priveşte voturile lui Crin Antonescu, acestea merg în proporţie de 75% la Nicuşor Dan”, a afirmat Mirel Palada la România TV.
„De asemenea, sociologul a mai menționat că PSD-ul a dat ordin ca votanții partidului să nu fie scoși ‘cu arcanul’ la urne. Și, în general, publicul nu prea mai ascultă de nimeni. În momentul de față, George Simion are un procent de 53% din voturile electoratului, iar diferența de 47% îi revine, bineînțeles, lui Dan”, mai scrie Evenimentul zilei.
Deși monologurile electorale au luat locul dezbaterilor, în aceste ultime zile de campanie, întrebările pe care și le pun români despre viitorul țării după 18 mai, ajung la candidați. Nicușor Dan a fost întrebat: „Dacă poate garanta că TVA nu va crește?”
„Da, dau în scris, da. Eu vreau să păstrăm TVA la 19%, cât e astăzi. Putem ține zona fiscală cu TVA de 19%, dacă facem lucrurile pe care vi le-am spus”, a declarat Nicușor Dan, scrie Libertatea.
„Întrebat cine va anunța creșterea TVA și tăierile de salarii, președintele sau premierul, dacă va fi nevoie de aceste măsuri, actualul primar al Capitalei a răspuns: ‘Nu vom fi în situația asta. Zona privată a economiei e mult mai solidă decât în 2008–2009 și dacă vom pune ordine în modul în care statul cheltuiește, în modul în care statul încasează… Statul trebuie să fie suficient de ferm pentru a încasa taxele care se cuvin’”, mai arată Libertatea.
Judecătoarea Georgeta Ciungan din Bihor, fostă campioană mondială la atletism, şi-a pierdut viața. Cazul a intrat în atenția procurorilor care vor determina cauza morții.
„Ea ar fi trebuit să fie președintă a unei secții de votare duminica viitoare. Conform luju.ro, moartea judecătoarei Ciungan a fost descoperită în dimineața de luni, când aceasta a fost sunată de la Biroul Electoral Județean Bihor, pe telefonul primit de la STS, pentru a confirma dacă va reveni în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ca președintă a Biroului Electoral Salonta, așa cum a fost în primul tur. Femeia de 51 de ani ar fi fost în depresie după ce a divorțat de soțul pentru care ar fi avut ordin de protecție. În plus, s-ar fi plâns apropiaților de volumul mare de muncă şi de presiunea pe care o exercită cazurile de corupție”, scrie Cotidianul.
„Înainte de a intra în magistratură, Georgeta Ciungan a stralucit pe plan sportiv. De la 6 ani a făcut gimnastică acrobatică, după care a fost atletă de performanță în cadrul CSU Galati. A făcut parte din loturile naționale, mondiale și olimpice ale României, fiind în generația Gabrielei Szabo și a Ionelei Târlea, a relatat presa locală. În 1992, Georgeta Petrea – numele pe care îl avea atunci – a participat la Campionatele Mondiale de Atletism, desfășurate la Seul, unde a câștigat două medalii de aur, la 400 de metri garduri și la ștafeta de 4 X 400 de metri plat”, mai arată Cotidianul.
„Primele indicii sugerează o posibilă sinucidere, însă ancheta este în desfășurare pentru a stabili circumstanțele exacte ale decesului. Judecătoarea fusese internată la începutul anului, din cauza depresiei. Georgeta Ciungan activa la Tribunalul Bihor din noiembrie 2018, ocupând pentru o perioadă și funcția de președinte al Secției Penale. Ea era specializată în cauze de corupție și se afla în mijlocul unor procese importante. În 2019, Ciungan a fost cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară după ce a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene într-un dosar de corupție. Decizia CJUE din 2021 i-a dat dreptate, stabilind că judecătorii naționali pot ignora deciziile curților constituționale când acestea contravin legislației europene”, mai scrie Libertatea.
Deputatul liberal Mircea Roşca a anunțat, luni seară, că a fost emis aviz favorabil pentru propunerea legislativă care le permite românilor din diaspora să-și obțină cartea de identitate românească, chiar dacă au domiciliul stabil în afara țării.
„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, am susţinut şi am dat aviz favorabil propunerii legislative care le oferă românilor din diaspora dreptul de a obţine carte de identitate românească, chiar dacă au domiciliul stabil în străinătate. Această iniţiativă legislativă vine în urma unei decizii importante a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a constatat că refuzul statului român de a elibera cărţi de identitate cetăţenilor români cu domiciliul în alt stat UE încalcă dreptul la liberă circulaţie şi creează o diferenţă de tratament nejustificată”, a transmis deputatul Mircea Roşca pe Facebook, scrie Libertatea.
Plățile în numerar vor fi limitate în Spania.
„Orice persoană care dorește să retragă 3.000 de euro sau mai mult este obligată să notifice Agenția Fiscală Spaniolă (Agencia Tributaria)”, scrie Evenimentul zilei, citând EuroWeekly.
„În cazul sumelor de peste 100.000 de euro, notificarea trebuie făcută cu cel puțin 72 de ore înainte. De asemenea, cei care intenționează să retragă sume cuprinse între 3.000 și 100.000 de euro, clienții băncii trebuie să trimită notificarea cu 24 de ore înainte. Declarația trebuie completată online, prin intermediul platformei agenției fiscale. Pentru a finaliza procesul, clienții au nevoie de certificatul digital, sistemul Cl@ve PIN sau cartea de identitate electronică”, mai arată Evenimentul zilei.
La o conferință a liderilor parlamentari din Europa, premierul maghiar, Viktor Orban, a avertizat că, dacă Ucraina va fi primită în Uniunea Europeană, atunci „războiul va fi şi el primit” în Europa.
„Credem că, cu cât războiul va dura mai mult, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât situaţia de pe câmpul de luptă va fi mai gravă”, a spus Orban, scrie Evenimentul zilei.
„UE nu a primit niciodată pe bună dreptate în rândurile ei o ţară în război”, a mai arătat Orban, mai notează Evenimentul zilei.
„Nimeni nu îndrăznește să recunoască, dar am pierdut acest război”, a afirmat Orban, adăugând că „economia Rusiei nu s-a prăbușit, sancțiunile nu au avut efectul dorit, iar aderarea Ucrainei la NATO a fost împiedicată”, mai scrie Evenimentul zilei.
„SUA şi-au dat seama de acest lucru, iar acum sunt implicate în negocieri, în timp ce noi europenii continuăm războiul”, a mai adăugat Orban, scrie Evenimentul zilei.
Seară liniștită!