PSD şi PNL pe primele locuri în sondajul INSCOP Research

1 mart. 2023
Vizualizari: 344

Un sondaj de opinie la nivel național, realizat de INSCOP Research, la comanda PNL, în perioada 5-19 februarie a.c., evidențiază creșterea interesului electoratului pentru vot.

„Aproape 47 la sută dintre români afirmă că ar merge cu siguranță la urne dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în timp ce aproximativ 21 la sută declară că sigur nu ar vota”, arată rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP Research, scrie News.ro.

„La întrebarea «Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare și ar participa urmatoarele partide politice, dvs. cu candidații cărui partid ați vota?» (% total celor care au exprimat o opțiune de vot și au acordat nota 10 la întrebarea privind participarea la vot – 36% din populație), răspunsurile au fost următoarele: 31,7% – PSD (creștere 0,2% față de precedentul sondaj), 22,3% – PNL (creștere 2%), 18,2% – AUR (creștere 0,1%), 11,2% – USR (creștere 0,3%), 4,6% – UDMR, 2,9% – PMP, 2,4% – Pro România, 1,5% – Partidul SOS România, 1,4% – Partidul Verde și 3,9 % – alte partide”, scrie News.ro.

„Datele au fost culese prin interviuri telefonice, volumul eșantionului simplu aleator fiind de 3.000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste”, mai arată News.ro.

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, proiectul care vizează limitarea publicității audiovizuale pentru jocurile de noroc și pentru pariurile sportive.

„S-au înregistrat 80 de voturi «pentru» și două abțineri. (…) Senatorii au votat pentru permiterea reclamelor între orele 23,00 și 6,00, iar reclamele outdoor nu pot depăși 30 de metri pătrați. Senatorii au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite, în intervalul orar 6,00 – 23,00, «inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii», însoțite de mesajul «Fii responsabil» și de interdicția participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani”, scrie Agerpres.

„Proiectul de act normativ pentru completarea art. 29 din Legea 504/2002 a audiovizualului și pentru modificarea și completarea Legii 148/2000 privind publicitatea va fi dezbătut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz”, mai notează Agerpres.

Începând de miercuri, 1 martie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%.

„Titlurile de stat pot fi cumpărate: Între 1 – 28 martie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online; Între 1 – 29 martie 2023 de la unitățile Trezoreriei Statului; Între 1 – 28 martie 2023 în mediul urban și 1 – 27 martie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.”, relatează România liberă.

„Cel puțin 36 de persoane au murit și 85 au fost rănite în Grecia într-o violentă coliziune produsă marți noapte între un convoi de marfă și un tren de pasageri care efectua o cursă între Atena și Salonic, potrivit unui nou bilanț anunțat miercuri de pompieri”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Potrivit media elene este vorba despre «cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată Grecia»”, scrie Agerpres.

„Munca pompierilor și a salvatorilor este foarte dificilă, ei caută în continuare (…) trupurile carbonizate”, a explicat Konstantinos Giannakopoulos, președintele uniunii medicilor din Larisa, pentru canalul public ERT, citat de Agerpres.

„Potrivit informațiilor furnizate de salvatori în cursul nopții, 194 de pasageri au putut fi evacuați. (…) Mai multe vagoane au deraiat cu câteva minute înainte de miezul nopții la nord de orașul Larisa, în centrul țării, după coliziunea între un tren de marfă și unul de pasageri în care se aflau 350 de persoane, potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor. Trenul de pasageri deservea traseul Atena – Salonic, al doilea cel mai mare oraș din Grecia, în timp ce trenul de marfă se deplasa pe traseul invers. Ele s-au lovit la ieșirea dintr-un mic tunel pe deasupra căruia trece autostrada care leagă principalele două orașe din Grecia. (…) Lipsa sistemelor de securitate performante și vechimea trenurilor era acuzată încă înainte de accident. Societatea de căi ferate din Grecia, Hellenic Train, privatizată în 2018, este controlată de grupul italian FS”, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

 

PSD și PNL pe primele locuri în sondajul INSCOP Research was last modified: martie 1st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: