157 views
Facultatea de Drept a Universității din București, Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, în parteneriat cu Grupul editorial Universul Juridic, au organizat joi, 15 mai 2025, în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept a Universității din București, ediția a VI-a a Conferinței Naționale de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului.
Inspirată de succesul edițiilor anterioare, care au reunit cunoscuți specialiști în domeniu, juriști, arhitecți, urbaniști, ingineri etc., din sectorul public sau din sectorul privat, această ediție a suscitat un viu interes din partea lectorilor și participanților fizic și online, desfășurându-se pe seama unui orar prelungit, în trei paneluri distincte.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, atât fizică, cât și online, pe portalul premium www.universuljuridic.ro, pe întreaga sa durată de circa 7 ore.
Evenimentul a format obiectul procedurii de aprobare de către INPPA, conferința fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, urmând ca punctele de pregătire profesională să fie acordate după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.
Reuniunea a explorat aspectele de noutate într-un domeniu extrem de dinamic, mai ales din perspectiva evoluției jurisprudenței și a legislației. Atât intervențiile, cât și dezbaterile ulterioare au urmărit să surprindă impactul normelor privitoare la amenajarea teritoriului, la urbanism, la calitatea construcțiilor asupra societății românești, aflată într-o permanentă dinamică.
Conferința a reprezentat, în ansamblu, un real spațiu de dialog interactiv și benefic între reprezentanți ai sectorului public și reprezentanți ai sectorului privat promovând schimbul de idei ce poate genera identificarea unor soluții care să permită armonizarea unor interese aparent contrare și astfel să răspundă provocărilor generate de interpretarea normelor urbanistice. Mai mult, o atenție specială a fost acordată jurisprudenței instanțelor de contencios administrativ în domeniul urbanismului, aflată în continuă expansiune și o permanentă dinamică.
Coordonatorul științific al conferinței a fost doamna prof. univ. dr. Dana Tofan, Director al Școlii Doctorale a Facultății de Drept din Universitatea din București, secondată, în cadrul comitetului științific, de doamna lect. univ. dr. Cristina-Cornelia Feurdean, din cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.
În deschiderea Conferinței, făcută de coordonatorul acestui eveniment, doamna prof. univ. dr. Dana Tofan, au fost invitați să se adreseze audienței oaspeți de seamă din partea gazdelor și ai altor instituții reprezentative.
„Declar deschise lucrările celei de-a VI-a ediții a Conferinței Naționale de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului, pe care o organizăm tradițional deja, cu sprijinul deplin al Grupului Universul Juridic, al Facultății de Drept din Universitatea din București, al Facultății de Urbanism din Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» și, iată, mai nou, și al Institutului de Cercetări Juridice «Acad. Andrei Rădulescu» al Academiei Române. Din partea organizatorilor, mulțumim tuturor, inclusiv partenerilor acestei conferințe – STOICA & ASOCIAȚII, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Țuca Zbârcea & Asociații, Dojană & Asociații și Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP”, a punctat în scurta introducere prof. univ. dr. Dana Tofan.
A urmat la cuvânt conf. univ. dr. Paul Pop, Prodecan al Facultății de Drept, Universitatea din București, cel care a spus, printre altele:
„Mulțumim pentru participarea dumneavoastră! Menționez că este singura conferință care a ajuns deja la ediția a 6-a și sunt convins că, pe seama dinamicii urbanismului din România, seria va ajunge la ediția 66, în condițiile în care se va desfășura de două ori pe an. (…)
Evoluția materiei Dreptului urbanismului este mai mult decât benefică. Știm cu toții că urmează să apară Codul urbanismului, pe care îl așteptăm cu deosebit interes. E posibil ca până la finalul anului să avem, în sfârșit, un proiect de lege adoptat.
Acest domeniu necesită cercetarea aprofundată și faptul că doamna profesor Dana Tofan a atras și Institutul de Cercetări Juridice al Academiei în organizarea acestui eveniment este un lucru benefic, pentru că rezultatul muncii din practică, transpus într-o cercetare academică aprofundată, va duce sigur la schimbarea paradigmei și a modului de lucru al autorităților administrative.”
O intervenție așteptată a fost cea a dlui prof. univ. dr. Răzvan Dincă, Decan al Facultății de Drept, Universitatea din București, care a spus:
„Îmi face o mare plăcere să salut această a șasea ediție a Conferinței Naționale de Dreptul Urbanismului și de Amenajare a Teritoriului. Este pentru Facultatea de Drept deja o profesiune de credință să găzduiască această conferință, care deja și-a câștigat o tradiție.
De altfel, și masteratul de Dreptul urbanismului și al amenajării teritoriului și-a dovedit durabilitatea și atractivitatea, devenind un centru de excelență la nivel național în aceste domenii, păstrându-și unicitatea și consolidându-și expertiza. Mulțumim foarte mult partenerilor noștri de la Institutul de Arhitectură «Ion Mincu» și de la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei pentru că ne-au asigurat și în acest an parteneriatul științific și logistic pentru organizarea acestei ediții și mulțumim mai ales listei destul de impresionante de intervenienți care și-au anunțat contribuția la conferința din acest an.
Programul conferinței este absolut impresionant, participă profesori și cercetători din opt universități și centre de cercetare din țară, sunt foarte mulți practicieni, magistrați, avocați, experți în urbanism. Acoperirea temelor este din ce în ce mai tehnică și, ca întotdeauna, sunt încântat în a descoperi ramificații interdisciplinare ale acestei ramuri de drept. (…)
Realmente, programul se anunță foarte pasionant, dar foarte tehnic, extrem de atașat structurii tehnice profunde a acestei materii, care, iată, se maturizează și se dezvoltă. Mulțumesc coordonatorului științific al conferinței, doamnei profesor Dana Tofan, și doamnei profesor Cristina Feurdean, care, de asemenea, contribuie la această coordonare. Le mulțumesc pentru că, iată, domniile lor mențin flamura din ce în ce mai puternică și din ce în ce mai activă a unui domeniu de maximă actualitate și atractivitate!”
Oaspete tradițional, arh. dr. Anca Ileana Ginavar, director general, Direcția Generală Dezvoltare Teritorială, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, s-a adresat concis asistenței, în deschiderea evenimentului:
„Mulțumesc pentru invitație! Mă bucur să constat faptul că interesul pentru această conferință de profil sporește de la o ediție la alta. Vorbim, de fapt, aici, despre transformarea localităților și de îmbunătățirea modului în care trăim împreună. Nu vorbim despre urât sau frumos, nici despre bun sau rău, despre înălțime, retrageri, fațade etc., ci despre modul în care ne putem armoniza traiul în comun. (…)
Urbanismul este un proces amplu, nu reprezintă niște piese desenate de un arhitect sau urbanist într-un birou sau despre un primar competent sau nu, ci despre o fundamentare științifică interdisciplinară complexă și o largă negociere. (…) Așteptăm în continuare ca Parlamentul să se reunească și să dezbată noul Cod al urbanismului, sperăm ca lucrurile să se limpezească într-un timp cât mai scurt.”
Prof. univ. arh., dr. habil. urb. Simona Munteanu, Prorector al Facultății de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, a avut propria intervenție în deschidere:
„Mulțumesc pentru permanentizarea colaborării noastre în această serie de conferințe. Problema cea mai importantă pentru mine înaintea fiecărei ediții este setarea subiectului de abordat în lumina intervențiilor deja anunțate. Această conferință este binevenită nu doar pentru ca specialiștii din cele două domenii – al științelor juridice și al planificării și arhitecturii – să se cunoască mai bine, ci și pentru că ea reprezintă o platformă de dialog, generând o masă critică de concepte, metode și instrumente care pot să se revizuiască pe parcurs, în binele societății.”
Sesiunea I, moderată de prof. univ. dr. Dana Tofan, Director al Școlii Doctorale a Facultății de Drept din Universitatea din București, a acomodat intervențiile următorilor distinși lectori:
- Lect. univ. dr. Simona BUTNARIU, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București
„O perspectivă integrată, urbanistic-juridică privind asigurarea continuității între planul urbanistic general în vigoare și planul urbanistic general în curs de actualizare”
- Prof. univ. dr. Simona CRISTEA, Facultatea de Drept, Universitatea din București
„Mobilitatea urbană durabilă: smart city sau închisoare urbană?”
- Av. drd. Tudor-Nicolae BONIFATE, asociat Țuca Zbârcea & Asociații
„Festina lente! Despre admisibilitatea ordonanței președințiale în materie de autorizare, executare și desființare a construcțiilor”
- Urb. Alexandru PÂNIȘOARĂ, președinte, Asociația pentru Dreptul Urbanismului
„Form-based codes – FBC și cum reconfigurăm regulile orașului cu instrumente inteligente”
- Av. Oana ZAMĂ, partener, STOICA & ASOCIAȚII, și av. drd. Ștefan Nicolae CĂLIN, asociat STOICA & ASOCIAȚII
„Valabilitatea documentațiilor de urbanism: ultraactivitate versus nulitate”
- Av. Daniela GRAMATICESCU, partener, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen
„Posibilitatea intrării în legalitate din perspectiva cerințelor de mediu. Interferențe cu legalitatea autorizației de construcție”
După pauza de masă, a urmat sesiunea a II-a, moderată de dna lect. univ. dr. Cristina-Cornelia Feurdean, în care au fost audiate prezentările altor importanți speakeri:
- Prof. univ. dr. Ovidiu PODARU, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
„PUZ-ul derogator și limita de 20% cu care poate crește CUT-ul inițial. Câteva gânduri despre prevederile art. 32 alin. (7) din Legea nr. 350/2001”
- Conf. univ. dr., av. Alexandru CIOBANU, Facultatea de Drept, Universitatea din București
„Contestarea autorizațiilor de construire și/sau a proceselor-verbale de recepție de către primar – practici dâmbovițene și soluții judiciare”
- Conf. univ. dr. Robert BISCHIN, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova
„Influențează indicele de motorizare planificarea parcărilor în ansamblurile rezidențiale?”
- Prof. univ. dr., av. Mircea URSUȚA, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea – intervenție online
„Unele considerații cu privire la efectele Deciziei din 9 aprilie 2025 a Curții Constituționale în materia urbanismului”
- Av. Raluca BECHERU, asociat, Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
„Avizul de oportunitate – prim filtru în procedura de avizare PUZ”
- Jud. drd. Mihaela BOGA, Tribunalul Municipiului București, Secția a II-a CAF
„Considerații privind dreptul de proprietate protejat de Convenția europeană a drepturilor omului în ceea ce privește obstacolele pentru emiterea Certificatului de atestare a edificării construcției din perspectiva emitentului autorizației de construire”
- Prof. univ. dr. Anton TRĂILESCU, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara – intervenție online
„Limitele competenței autorităților publice locale în materia reglementării urbanistice”
După o binevenită pauză de cafea, s-a derulat sesiunea a III-a, cu alte prezentări, în moderarea dnei prof. univ. dr. Dana Tofan:
- CS III, dr. av. Dumitru DOBREV, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române
„La confluența dintre dreptul civil și cel administrativ. Examen de practică judiciară națională și a Curții de Justiție a Drepturilor Omului în materia desființării construcțiilor”
- Conf. univ. dr., av. Cristian CLIPA, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara – intervenție online
„Ordine și interes public în planificarea urbană”
- Lect. univ. dr. Cristina-Cornelia FEURDEAN, Facultatea de Drept, Universitatea din București
„Tutela administrativă în contenciosul administrativ al urbanismului și amenajării teritoriului”
- Dr. urb. arh. Anca Mihaela COȘA, expert tehnic judiciar în specialitatea Urbanism
„Limitarea dreptului de a construi în domeniul urbanismului – Alipirea la calcan, ca limită a dreptului de proprietate. Iradierea/privarea dreptului de proprietate cu 60 cm perimetral limitei. Aspecte privind construirea celor 60 cm, respectiv construcții la calcan”
- Prof. univ. dr. Dana TOFAN, director, Școala Doctorală, Facultatea de Drept, Universitatea din București; cercetător științific gr. I, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române
„Decizia CCR nr. 643/2024 privind art. 12 din Legea nr. 50/1991. Între realitate și aparență”
*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.