[CUM A FOST] Perspective legale și socio-psihologice privind infracționalitatea asociată circulației și consumului substanțelor psihoactive 

În cadrul seriei sale de conferințe anuale, societatea de avocatură HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII a organizat sâmbătă, 17 mai 2025, în Sala Regina Maria a hotelului InterContinental Athénée Palace din București, evenimentul cu tema „Perspective legale și socio-psihologice privind infracționalitatea asociată circulației și consumului substanțelor psihoactive”, în care au fost abordate chestiuni care au privit impactul fenomenului generat de faptele antisociale grave aflate în legătură cu circulația și consumul substanțelor cu efect adictiv.  

Evenimentul s-a derulat în intervalul 10:00-14:00, cu sprijinul Grupului editorial Universul Juridic, fiind transmis online, în direct, pe portalul www.universuljuridic.ro 

Drogurile și celelalte substanțe psihoactive, printre care se numără alcoolul, au un impact social negativ din ce în ce mai accentuat, întrucât numărul persoanelor dependente de aceste substanțe este în continuă creștere, la fel ca și cantitățile aflate în economia subterană. 

Invitații au evidențiat faptul că, odată cu sporirea numărului dependenților de aceste substanțe, asistăm la o înmulțire a faptelor de natură penală asociate circulației și consumului substanțelor psihoactive. 

Vorbitorii au acordat o atenție specială acestor probleme sociale majore, referindu-se și la aspectele legate de aplicarea și eficiența legislației adoptate pentru contracararea infracțiunilor comise de persoane implicate în circulația ilegală a substanțelor psihoactive.  

Evident, au fost enumerate și dificultățile și provocările diverse cu care se confruntă organele judiciare și entitățile cu atribuții în această materie, insistându-se pe carențele și limitele reglementărilor aplicabile. 

Deschiderea evenimentului și moderarea întregii sesiuni au fost făcute de prof. univ. dr., av. Mihai Adrian HOTCA, fondator HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, cel care a salutat audiența fizică și remote, argumentând tema aleasă în acest an. 

Prima intervenție a aparținut av. Alexandru SITARU, coordonatorul Departamentului de Drept privat din cadrul HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, care a adus în atenție un subiect de interes – „Măsurile procesuale în cazul persoanelor care comit infracțiuni aflate în legătură cu substanțele psihoactive”. 

A urmat la cuvânt lect. univ. dr. Radu GEAMĂNU, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, cu subiectul său liber ales, „Aspecte practice privind reglementarea precursorilor”. 

O problemă de drept foarte actuală, care a generat dezbateri și în mediul politic și medical, a fost comentată de însuși amfitrionul reuniunii, prof. univ. dr., av. Mihai Adrian HOTCA, cel care a vorbit pe larg despre Conducerea vehiculelor sub influența substanțelor psihoactive”. 

O expunere deosebit de urmărită a fost cea a dlui prof. dr. colonel Cătălin ȚONE, șeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București, care a avut o abordare la obiect: „Drogurile în România. Cum să ne ferim copiii”. 

Un punct de vedere avizat a fost formulat in extenso de către dr. Ana GIURGIUCĂ, medic primar psihiatru, doctor în științe medicale, președinte al Asociației de Psihiatrie și Psihoterapie din România, cu titulatura Condusul auto și sănătatea mintală: echilibrul între siguranța rutieră și drepturile persoanelor cu tratament psihiatric”. 

Un subiect foarte discutat și disputat în societate, care a vizat experiențele de la nivel european și global, a fost atins în expunerea sa de dl dr. Eugen HRISCU, Clinica Atelier PSY, care s-a referit la „Cannabis, între încarcerare și legalizare. Modele internaționale diverse și rezultatele implementării lor”. 

Ultima prezentare, dar nu cea din urmă, a aparținut dlui prof. univ. dr., av. Norel NEAGU, coordonator al Departamentului de Drept penal din cadrul HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, cu tema strict juridică „Probleme de drept privind infracțiunile prevăzute în Legea nr. 143/2000”. 

Evenimentul s-a încheiat cu masa de prânz, urmată de o binevenită repriză de socializare. 

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.