Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală

19 nov. 2024
1.243 views

Anunț fără precedent în istoria alegerilor prezidențiale din România: președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat, luni, că se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale și va acorda susținerea pentru candidatul USR, Elena Lasconi.

„Vreau să vă mulțumesc, domnule Orban. Eu vă respect foarte mult și cred că sunt puțini politicieni cu experiența dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru încredere. Domnului Tomac, de asemenea, vreau să îi mulțumesc pentru încredere. Aș vrea să fac un apel la celelalte forțe de centru dreapta să facă acest pas, pentru că într-adevăr putem să avem un nou început, unul în care bunul simț și buna credință să fie cea care tronează și nu ceea ce vedem acum”, a spus Lasconi, la Digi 24, în cadrul dezbaterii cu candidații la președinție, scrie Agerpres.

Întrebată care sunt forțele de centru dreapta la care face apel, Lasconi a adăugat: „Mă gândesc la REPER, mă gândesc la Vlad Gheorghe. Mă gândesc la ei foarte tare”, mai notează Agerpres.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a primit vestea retragerii din cursa prezidențială a lui Ludovic Orban cu detașare.

„Nicolae Ciucă crede că voturile Alianței Forțelor de Dreapta și ale USR nu vor reuși să ridice nicio problemă în campania pentru prezidențiale”, arată Gândul.

„Păi dacă împreună la alegerile locale au luat 8%, acum, când nu va mai fi, nu cred că poate să ia mai mult”, a comentat Nicolae Ciucă, mai scrie Gândul.

Secretarul general al NATO s-a întâlnit, luni, la sediul Alianței din Bruxelles, cu premierul Marcel Ciolacu.

„Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a mulțumit premierului Marcel Ciolacu pentru numeroasele contribuții ale României la Alianță, în cei 20 de ani de apartenență la NATO, subliniind, între altele, că țara noastră investește peste 2% din PIB în apărare și găzduiește un grup de luptă multinațional NATO. (…) Rutte a evidențiat și faptul că România contribuie cu trupe la misiunile NATO în Kosovo, Irak și în alte locuri”, relatează Agerpres.

Cotidianul scrie despre sondajele de opinie care se află pe masa liderilor PSD.

„Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, potrivit sondajelor pe care PSD le are, va intra de pe primul loc în turul doi. Marcel Ciolacu a spus, de asemenea, că este sigur în proporție de 99 la sută că nu îl va avea drept contracandidat în finală pe George Simion și cu certitudine nu va fi nici Ciucă. Ciolacu a dat de înțeles că al doilea clasat ar putea fi Mircea Geoană sau Elena Lasconi”, notează Cotidianul.

„Secretarul general al NATO a menționat că discuțiile cu premierul Ciolacu au vizat continuarea sprijinului acordat Ucrainei, subliniind că România a fost ‘un prieten ferm al Ucrainei’, oferind ajutor militar critic, inclusiv un sistem de apărare aeriană Patriot, și semnând un acord bilateral de securitate pe 10 ani”, mai scrie Agerpres.

În final, Mark Rutte a dat asigurări că NATO rămâne angajat în apărarea Flancului Estic al Alianței.

„Vă pot spune, domnule prim-ministru, NATO ia foarte în serios securitatea în regiunea Mării Negre. Suntem pregătiți să protejăm și să apărăm toți aliații”, a mai afirmat Mark Rutte, mai notează Agerpres.

Rusia a promis luni un răspuns „adecvat” pe câmpul de luptă dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acțiune în atacuri asupra teritoriului rus.

„Utilizarea de către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a ataca teritoriul nostru ar semnifica participarea directă a Statelor Unite și a sateliților lor (…), precum și o schimbare radicală în esența și natura conflictului din Ucraina. Răspunsul Rusiei în acest caz va fi adecvat și se va face simțit” a indicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, scrie România liberă.

„Președintele rus Vladimir Putin a amenințat anterior «cu consecințe grave» dacă țările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ținte pe teritoriul rus. El consideră că o asemenea autorizație ar presupune o implicare directă a NATO în conflict prin asistența oferită Ucrainei pentru localizarea țintelor cu ajutorul sateliților americani sau europeni și direcționarea rachetelor către acestea”, mai notează România liberă.

În contextul intensificării tensiunilor globale și al invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia ia măsuri importante pentru pregătirea populației sale în cazul unui război.

Cinci milioane de gospodării suedeze vor primi o broșură intitulată „Dacă vine criza sau războiul”, o actualizare a unui ghid distribuit de-a lungul deceniilor, dar care acum pune un accent deosebit pe riscurile actuale, inclusiv utilizarea armelor nucleare, biologice sau chimice, scrie dailymail, citată de România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Această inițiativă are loc pe fondul unui context internațional marcat de tensiuni crescânde între Rusia și aliații occidentali ai Ucrainei. Suedia, care și-a abandonat neutralitatea istorică și a aderat la NATO în 2023, subliniază în broșură importanța pregătirii mentale și logistice pentru eventuale conflicte. În paralel, Finlanda, partener nordic al Suediei, a lansat un website cu informații similare, iar Norvegia a distribuit broșuri cetățenilor despre cum să se descurce în condiții de criză timp de o săptămână. Ambele țări, foste state neutre, și-au schimbat politica de securitate ca răspuns la invazia rusă din Ucraina”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală was last modified: noiembrie 19th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: