Legea offshore a fost votată în Camera Deputaţilor

19 mai 2022
Vizualizari: 469

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul Legii offshore, care are ca obiect de reglementare un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal și de redevențe petroliere.

 „S-au înregistrat 248 de voturi «pentru» și 34 de voturi «împotrivă»”, scrie Agerpres.

„Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizează proiectul. Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia, în condițiile legislației naționale și europene în vigoare. Prin excepție, Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene, se mai arată în actul normative”, mai notează Agerpres.

Presa consemnează  și declarația președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, după adoptarea proiectului Legii offshore.

„Astăzi s-a votat Legea offshore. Nu aș vrea să mă refer foarte mult nici la trecutul îndepărtat, nici la trecutul mai apropiat, când a existat o majoritate parlamentară ca să treceți această lege. Nu ați făcut acest lucru. Îmi pare rău, pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, întotdeauna PSD trebuie să vină să intervină și să rezolve problema. Cu adevărat, România din acest moment a intrat în linie dreaptă pentru independență energetică. Acesta este lucrul cel mai important”, a spus Ciolacu, în plenul Camerei Deputaților, scrie Agerpres.

„El (n.n. Marcel Ciolacu) a adăgat că «statul român, prin taxe directe și indirecte, va încasa 60% din valoarea gazelor din Marea Neagră»”, mai notează Agerpres.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit miercuri, la Digi24, despre cea mai bună destinație a banilor care vor veni din exploatările offshore de gaze naturale din Marea Neagră: investiții în „dezvoltarea rețelelor de gaze sau/și în proiecte de energie sau de petrochimie”.

„Banii se duc în bugetul mare și în lege spune că, din bugetul mare, banii din aceste exploatări offshore din Marea Neagră se duc în dezvoltarea rețelelor de gaze sau/și în proiecte de energie sau de petrochimie care se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Adică se duc în investiții, se duc în multiplicare investițională în România. Mie mi s-a părut un pic populist ceea ce au propus colegii de la USR ca banii să se ducă în Pilonul II de pensii către toți românii. Nu toți românii sunt beneficiari de Pilonul II de pensii, doar cei care aveau vârsta aceea din 2007 de 30 de ani, dacă nu mă înșel. Nu poți să duci banii dintr-un impozit, pentru că până la urmă vorbim de un impozit, într-un cont privat, fie că este administrat de o firmă privată sau publică, dar e un cont privat. Nu poți să-i duci așa, dintr-o dată. Noi îi ducem în buget și cu destinație foarte clară în investiții, în energie, în creșterea consumului”, a declarat ministrul Virgil Popescu, arată Digi 24.

Adevărul scrie că baza de antrenament de la Cincu devine, din iunie, centru de luptă NATO.

„Grupul de luptă al Aliaților aflați în țara noastră sub coordonarea Franței este deja activ la Constanța, dar în iunie centrul de greutate al unității formate din 1.000 de militari va fi dispus la Cincu, Brașov, loc considerat ideal și pentru poziție, pentru că este în centrul țării, și pentru exerciții intensive. Colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenței avansate NATO din România, a declarat, recent, că «unitatea aliată din țara noastră este deja activă la Constanța, urmând ca în iunie centrul de greutate al acesteia să fie mutat la Cincu (Brașov), cu tot cu sisteme de armament»”, relatează Adevărul.

„Cincu este un centru național de antrenament. Pentru noi Cincu este cel mai bun loc pentru exerciții”, a afirmat colonelul Vincent Minguet, scrie Adevărul.

Evenimentul zilei scrie despre situația de la «Azovstal», ultima baricada a rezistenței ucrainiene din Mariopol.

„«În ultimele 24 de ore s-au predat încă 694 de militari ucraineni blocați în interiorul combinatului «Azovstal» din Mariupol», a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, general-maiorul Igor Konașenkov. În total, începând din 16 mai, s-au predat 959 de luptători, dintre care 80 de răniți”, relatează RT, citată de Evenimentul zilei.

„Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip care arată spitalul din Novoazovsk, unde soldații ucraineni captivi, care s-au predat la oțelăria asediată Azovstal din Mariupol, urmează tratament medical. «Sunt tratat în regulă. Nu sunt supus niciunei violențe fizice sau psihologice», spune Viktor Shaposhnikov, un membru al Forțelor Armate ale Ucrainei, adăugând că piciorul său rănit a fost examinat. Videoclipul arată secții de spital cu soldați captivi. Toți au primit asistență medicală și au primit apă și mâncare, spun militarii”, scrie Evenimentul Zilei.

Autoritățile de ocupație ruse au anunțat planuri de a distruge Uzina Azovstal și de a transforma Mariupol într-un oraș-stațiune.

„Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, a declarat că «autoritățile DNR intenționează să demoleze Azovstal după finalizarea capturii», scrie Institute for the Study of War, citat de Evenimentul Zilei.

„Azovstal a fost un element major al economiei lui Mariupol înainte de război datorită funcției sale unice de complex metalurgic cu ciclu complet, a celor 10.000 de locuri de muncă asociate cu producția la uzină, a miliardelor de dolari din veniturile valutare și impozitele pe care le-a generat și producția sa. Producția sa era de 7.000 de tone de oțel, 6 milioane de tone de fier și 4,5 milioane de tone de metal laminat, potrivit Primăriei Mariupol”, mai arată Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Legea offshore a fost votată în Camera Deputaților was last modified: mai 19th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: