77 views
Deschidem Revista din această seară cu vizita Primei Doamne a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, în România. Aceasta a vizitat vineri Baza militară de la Kogălniceanu, iar sâmbătă, împreună soţia Preşedintelui României, Carmen Iohannis, a mers la Şcoala Gimnazială „Uruguay” din Sectorul 1 al Capitalei, unde s-a întâlnit cu refugiaţi din Ucraina .
„Mamele din Ucraina le-au explicat celor două doamne greutăţile prin care au trecut de la începutul războiului până la venirea lor în România, dar şi despre ajutorul primit din partea poporului român. Discuţiile s-au axat în principal pe nevoia copiilor din ţara vecină României de a învăţa în limba ucraineană. Una dintre profesoare a explicat că la Şcoala Gimnazială „Uruguay” a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor”, notează Digi 24.
„Colegei mele profesor și Primă Doamnă, vă mulțumesc pentru o după-amiază în România plină de compasiune și speranță. Nu numai că împărtășim o dragoste pentru elevii noștri, dar suntem uniți în sprijinul nostru pentru poporul ucrainean”, a scris Jill Biden pe Twitter, după ce a părăsit România, mai scrie Digi 24.
Prima doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, a făcut duminică o vizită neanunţată în vestul Ucrainei, unde a avut o întâlnire surpriză de Ziua Mamei cu Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. Călătoria lui Jill Biden a fost secretă.
„Am vrut să vin de Ziua Mamei. Am considerat că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească şi că este un război brutal, iar poporul Statelor Unite este alături de poporul Ucrainei”, i-a transmis Jill Biden, Olenei Zelenska, scrie News.ro.
„Prima Doamnă a SUA călătorit cu maşina până în oraşul Ujhorod, la aproximativ 10 minute de condus de un sat slovac care se învecinează cu Ucraina. Ea a petrecut aproximativ două ore în Ucraina. Cele două Prime Doamne s-au reunit într-o sală mică de clasă, fiind aşezate faţă în faţă la o masă şi au discutat în faţa reporterilor înainte de a avea o conversaţie privată. Soţia preşedintelui ucrainean şi copiii ei au fost duşi într-o locaţie nedezvăluită ,din motive de siguranţă”, relatează News.ro.
Olena Zelenska i-a mulţumit lui Jill Biden pentru „acţiunea sa curajoasă”.
„Înţelegem care sunt măsurile necesare care trebuie luate astfel încât Prima Doamnă a SUA să vină aici în timpul unui război când au loc acţiuni militare în fiecare zi, unde sirenele aeriene se aud în zilnic – chiar şi astăzi”, a afirmat Prima Doamnă a Ucrainei, mai scrie News.ro.
Vizita lui Jill Biden s-a limitat la vestul Ucrainei.
Presa mai scrie că Statele Unite și-au redeschis ambasada la Kiev, a cărei activitate fusese suspendată din cauza bombardamentelor rusești asupra capitalei Ucrainei.
„Sunt încântată pentru că m-am putut întoarce la Kiev, așa cum am spus mai devreme, astăzi, de Ziua Victoriei în Europa, pentru a vedea triumful binelui asupra răului în orașul pe care-l iubesc, alături de oameni care întruchipează spiritul acestei comemorări. Președintele Putin a eșuat. Putin a eșuat pentru că nu a putut înlocui guvernul Ucrainei cu marionete rusești, nu a reușit să subjuge mândrul popor ucrainean, care pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în estul ei, a refuzat să se supună voinței sale și le-a transmis rușilor: Go f… yourself”, a declarat ambasadorul SUA, Kristina Kvien, notează România liberă.
Cu fiecare bombardament, Rusia îşi concentrează puterea militară în estul Ucrainei.
„Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a vizitat duminică, 8 mai, câteva orașe din regiunile Donețk și Luhansk, printre care și Mariupol, orașul-port aflat sub bombardamentul intens al forțelor ruse de săptămâni la rând”, relatează Reuters, scrie Libertatea.
„Am vizitat teritoriile eliberate ale RPD (Republica Populară Donețk – n.r.) și LPR (Republica Populară Luhansk – n.r.). Am vizitat Mariupol, Volnovakha, Lugansk și alte orașe. Am discutat cu localnicii. Revenirea la viața pașnică începe în regiuni. Mai este mult de lucru. Vom ajuta, în special, (…) cu acordarea de asistență umanitară!”, a scris oficialul rus, responsabil de construcții și dezvoltare urbană, într-un mesaj pe Telegram, relatează Libertatea.
„Khusnullin a vizitat portul comercial Mariupol, despre care a spus că ar trebui folosit pentru a aduce materiale de construcție pentru restaurarea orașului, potrivit canalului de televiziune Zvezda, al Ministerului rus al Apărării. Portul, care se află între Peninsula Crimeea, capturată de Moscova în 2014, și părți din estul Ucrainei, aflate sub controlul separatiștilor proruși, este cheia pentru legarea celor două teritorii și blocarea exporturilor ucrainene. Rusia a susținut că a preluat controlul orașului de la Marea Azov pe 21 aprilie, după aproape două luni de asediu. Cu toate acestea, luptători ucraineni se află încă în buncărele uzinei Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al rezistenței trupelor Kievului din orașul-port”, mai scrie Libertatea.
De Ziua Victoriei, presa din întreaga lume a aşteptat cu interes discursul Preşedintelui Putin şi parada militară de la Moscova. Acesta a vorbit poporului rus despre acţiunile militare din Ucraina, fără a face vreun anunţ important, aşa cum se aşteptau analiştii militari.
„În zilele acestea luptăm pentru oamenii noştri în Donbass pentru apărarea ţării noastre mamă, Rusia. (…) Nu e familie care să nu fi fost atinsă în Rusia de marele război patriotic şi această amintire va trăi pentru totdeauna. (…) E datoria noastră să apărăm memoria celor care au înfruntat nazismul”, a spus Preşedintele Putin, notează Adevărul.
Putin a acuzat NATO de faptul că a creat „ameninţări absolut inacceptabile” la graniţele Rusiei.
„Astăzi, în zilele acestea, luptaţi pentru oamenii noştri din Donbass, pentru securitatea ţării noastre mamă, Rusia. 9 mai 1945 este ziua scrisă pentru totdeauna în istoria lumii drept victoria poporului nostru sovietic, unitatea şi puterea sa spirituală au fost exemplare pe câmpul de luptă. (…) Suntem mândri de spiritul de neînfrânt al celor victorioşi, că suntem urmaşii lor şi este datoria noastră să menţinem vie memoria celor care înfruntat nazismul, care ne-au transmis să fim atenţi şi să fin siguri că războaiele mondiale nu se repetă. În ciuda tuturor diferenţelor în relaţiile internaţionale, Rusia totdeauna a pledat pentru securitatea indivizibilă, creând un sistem de securitate care este necesar comunităţii internaţionale. În decembrie anul trecut am propus un tratat care să garanteze securitatea. Rusia a făcut apel la Vest pentru un dialog onest şi un compromis rezonabil, în interesul tuturor, dar a fost în van. Ţările NATO nu au vrut să ne audă şi asta arată că, de fapt, ele aveau planuri foarte diferite şi putem vedea asta. Se pregăteau, în mod deschis pentru o altă operaţie punitivă în Donbass, să invadeze teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea. În Kiev se vorbea despre posibila achiziţie a armelor nucleare. Blocul NATO a început în mod activ să se desfăşoare în apropiere de noi, creând ameninţări absolut inacceptabile, chiar lângă graniţa noastră”, a mai afirmat Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie Adevărul.
„Kievul a afirmat că ar putea obţine arme nucleare, iar NATO a început să exploreze teritoriile din apropierea noastră, iar acest lucru a devenit o ameninţare evidentă pentru ţara noastră şi la graniţele noastre. Toate semnele indicau că este nevoie să luptăm”, a mai spus liderul rus, arată Adevărul.
Vremea nu a ţinut cu Preşedintele Putin, organizatorii fiind obligaţi să anuleze parada aviatică.
„Componenta aviatică a paradei militare din 9 mai din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile”, a anunţat, luni dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS, citată de Adevărul.
Seară liniştită!