Prețul păcii

25 feb. 2025
Vizualizari: 188

Pacea din Ucraina este subiectul care ține azi prima pagină a presei europene. Discuțiile dintre președinții Trump și Macron, poziția Rusiei față de prezența Europei la negocierile de pace, dar și ce poziție va avea România la reuniunea Consiliului European sunt doar câteva din subiectele de azi.

Președintele Ilie Bolojan cheamă miercuri partidele din Parlament la consultări în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie 2025.

„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie 2025, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, notează News.ro, citând Administrația Prezidențială.

„Președintele Consiliului European Antonio Costa a convocat duminică un summit european special consacrat Ucrainei – la 6 martie”, scrie News.ro, citând AFP.

„Europenii încearcă să elaboreze un răspuns la negocierile Statelor Unite cu Rusia privind Ucraina, de la care au fost excluși pentru moment”, mai arată News.ro.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că a solicitat Corpului de Control, în urma finalizării verificărilor la Depogaz Ploiești SRL, să ia toate măsurile care se impun, inclusiv aceea de a sesiza DNA, privind posibile infracțiuni.

„Am luat act de concluziile Corpului de control și am solicitat să întreprindă absolut toate măsurile care se impun, fără niciun compromis și cu maximă duritate, inclusiv măsura de a sesiza de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, – Direcția Națională Anticorupție, Structura Centrală, în vederea cercetării faptelor cu aspectul săvârșirii unor infracțiuni. Nu sunt în măsură să mă pronunț asupra concluziilor Corpului de Control sau asupra unor concluzii viitoare ale altor instituții. Rolul Ministerului Energiei este să se asigure că sistemul energetic național funcționează pentru asigurarea furnizării energiei electrice și gazelor în condiții corecte pentru cetățeni și mediul economic, cu devotament pentru interesele de securitate energetică ale României”, afirmă Sebastian Burduja, într-un comunicat al Ministerului Energiei, citat de News.ro.

„Cantitatea totală de gaze naturale extrasă în luna noiembrie din depozite (de 5.254.572,92 MWh) a fost mai mare cu 58,15% (respectiv, cu 1.931.949,44 MWh) raportat la cantitatea totală de gaze naturale convenită prin programele de extracție anexate la contracte pentru această lună (de 3.322.623,49 MWh). Din analiza datelor centralizate referitoare la cantitățile de gaze naturale extrase în cursul lunii noiembrie 2024, a rezultat că un număr de 31 beneficiari ai serviciilor de înmagazinare (din totalul de 65 clienți din portofoliul Depogaz) au acționat în mod similar, respectiv au solicitat extracții de gaze naturale din depozite care au depășit programul de extracție (în condițiile în care părțile aveau obligația de a derula Programele de extracție potrivit celor convenite prin Actele adiționale la contracte, cu mențiunea că se puteau admite variații ale cantităților de gaze naturale extrase, față de programele stabilite, în limita a +/- 15%)”, se arată în Sinteza Raportului, dată, luni, publicității, mai scrie News.ro.

„România, înainte sau România, înapoi” este sloganul lui Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, la alegerile prezidențiale programate în primăvara acestui an.

„Alegerile prezidențiale care urmează sunt, în fond, o mare alegere: România, înainte sau România, înapoi. Alianța noastră sub acest slogan este o opțiune majoră a acestor formațiuni politice, a alegătorilor noștri, pentru o Românie occidentală, pentru o Românie democratică, pentru o Românie a secolului XXI și nu pentru o Românie care să privească înapoi, pentru o Românie a obscurantismului și a întoarcerii la vremuri pe care nu le mai vrem”, a spus Antonescu, scrie Libertatea.

„Știu foarte bine că nu va fi un mandat ușor. Sunt în fața dumneavoastră și în fața românilor, împreună cu aceste forțe politice, pentru a angaja responsabilitatea în ceea ce privește apărarea valorilor pe care România trebuie să le păstreze și în același timp pentru a angaja schimbările pe care noi toți trebuie să le facem pentru a merge cu adevărat înainte”, a mai spus Antonescu, mai notează Libertatea.

„Călin Georgescu are cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din luna mai, urmat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, și de candidatul PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, susține sondajul CURS ale cărui rezultate au fost publicate duminică 23 februarie”, mai arată Libertatea.

O rezoluție care reafirmă legitimitatea Președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a reușit să obțină suficient sprijin pentru a fi adoptată luni în Rada Supremă, parlamentul ucrainean.

„În cadrul unei sesiuni speciale pentru a marca trei ani de la începerea invaziei Rusiei pe scară largă, rezoluția a obținut 218 voturi favorabile, sub cele 226 de voturi necesare pentru a putea trece. Aproximativ 54 de parlamentari prezenți în sala de ședințe nu au luat parte la vot, inclusiv 38 de reprezentanți ai partidului președintelui, Slujitorul Poporului. Rezoluția a fost concepută de conducerea forului legislativ ca o demonstrație simbolică de sprijin pentru președintele Zelenski, a cărui legitimitate este atacată de Rusia și, mai recent, de Statele Unite”, notează România liberă.

„Președintele Zelenski s-a putut baza până acum pe majorități schimbătoare în Parlament pentru a adopta legi deoarece nu întotdeauna sunt prezenți suficienți parlamentari din propriul său partid. Acordurile internaționale, cum ar fi un potențial tratat de pace cu Rusia sau propusul acord cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, nu pot fi ratificate și nu pot intra în vigoare fără sprijin parlamentar”, mai scrie România liberă.

După întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele SUA, Donald Trump, a cerut luni seară oprirea imediată a conflictului militar din Ucraina printr-un armistițiu.

„Trebuie să ajungem la un armistițiu și la pace durabilă. Este un moment bun să punem capăt acestei crize, care, din nefericire, poate evolua spre al III-lea război mondial”, a afirmat Donald Trump, potrivit cotidianului Le Monde, în conferința de presă organizată la Casa Albă alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, scrie Gândul.

„Europa trebuie să joace un rol central pentru garantarea securității Ucrainei pe termen lung. De asemenea, Europa trebuie să echilibreze în raport cu Statele Unite asistența militară acordată Ucrainei”, a subliniat Trump, mai arată Gândul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Ucraina a menținut pe acest front avansat securitatea noastră colectivă. Noi vrem pace, dar această pace nu trebuie să însemne capitularea Ucrainei. Nimeni nu trebuie să trăiască într-o lume în care se impun doar cei puternici. Noi vrem un acord de pace rapid, dar nu vrem o pace fragilă”, a subliniat Macron, mai scrie Gândul.

„Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni seară că «nu vede nimic rău» în faptul că europenii ar putea participa la negocierile privind războiul din Ucraina. Totuși, el a subliniat că «europenii au refuzat orice contact» cu Rusia «din proprie inițiativă» și a apreciat că poziția lui Donald Trump «nu este în interesul Rusiei, ci al Ucrainei»”, scrie România liberă, citând The Guardian.

„Președintele rus s-a declarat, tot luni seară, în favoarea unor investiții americane în teritoriile ocupate din Ucraina. De asemenea, Putin l-a catalogat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept o «figură toxică»”, mai arată România liberă.

„Președintele american Donald Trump a anunțat luni că săptămâna aceasta sau următoarea intenționează să îl primească la Washington pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a semna împreună acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene în schimbul acordării ajutorului militar american”, scrie Cotidianul, citând EFE.

„Va fi o înțelegere în privința pământurilor rare și diverse alte lucruri. I-ar plăcea să vină aici, după cum am înțeles, să-l semneze. Și asta ar fi grozav pentru mine”, a spus Trump, mai notează Cotidianul.

„Întrebat dacă acest acord va include o garanție de securitate pentru Ucraina, președintele SUA a subliniat că «Europa va fi cea care se asigură că nimic nu se întâmplă. Nu cred că va fi o problemă mare»”, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

Prețul păcii was last modified: februarie 25th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: