Victorie PSD în alegerile locale

10 iun. 2024
Vizualizari: 40

Alegerile de duminică au făcut din PSD marele câștigător din acest an. Împreună cu PNL, PSD obține o victorie importantă în votul pentru europarlamentare. Totodată, PSD a câștigat toate președințiile de Consiliu județean pierdute de liberali. La votul pentru Capitală, deși a pierdut primăria Capitalei, premierul Marcel Ciolacu se declară oarecum mulțumit de rezultatele obținute de alianța PSD-PNL. El a declarat luni că alianța PSD PNL a câștigat primăriile de la sectoarele 1 și 2, adăugând că urmează o ședință de coaliție pentru a se decide în legătură cu alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

„Am vorbit cu domnul Ciucă de dimineață, urmează să avem o coaliție. Sectoarele 1 și 2 sunt câștigate. Domnul Tuță a câștigat și domnul Hopincă la fel. E o diferență mică, dar asta înseamnă democrație. Și la Bistrița e diferența foarte mică, dar la fel, asta e democrația, cum și la Botoșani, la Vrancea”, a spus premierul Ciolacu, scrie Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, când o alianță electorală are cu 5 în față, e un semnal puternic transmis de către români că au încredere în această alianță. Cu adevărat sunt toate premisele a se crea o alianță politică. Dar vom vedea decizia. (…) Dacă facem o alianță politică, asta înseamnă că avem candidat comun pentru funcția de președinte și listă comună la parlamentare în decembrie. (…) PSD momentan a câștigat alegerile. Este foarte puțin probabil ca PSD să renunțe la candidat, ținând cont că chiar le-a câștigat”, a menționat Ciolacu,mai scrie Agerpres.

Agerpres prezintă rezultatele electorale înregistrat pe fiecare sector. La sectorul 1 a câștigat George Tuță.

„George Tuță (candidatul Alianței electorale PSD – PNL) a câștigat funcția de primar al Sectorului 1 al Capitalei, după ce ar fi obținut 36,44% din voturi (24.323 voturi), după centralizarea datelor din 122 de secții. Potrivit datelor încărcate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, principalul său contracandidat, primarul în funcție Clotilde Armand (candidatul Alianței Dreapta Unită), ar fi obținut 35,73% (23.850 voturi)”, scrie Agerpres.

„Rareș Hopincă (candidatul Alianței electorale PSD – PNL) a câștigat funcția de primar al Sectorului 2 al Capitalei, potrivit rezultatelor parțiale prezentate luni de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform datelor centralizate din 166 de secții de votare (până la ora 12,00), postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, Rareș Hopincă a obținut 43,78% din voturi (42.838 voturi)”, arată Agerpres.

„Candidatul PNL PSD la Primăria Sectorului 3, Robert Negoiță, a câștigat un nou mandat, conform rezultatelor parțiale prezentate luni de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Datele centralizate din 260 de secții de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, relevă că Robert Negoiță a obținut 54,18% din voturi (71.044 voturi). Pe locul al doilea în acest sector s-a clasat candidatul Alianței Dreapta Unită, Lucian Judele, care a obținut 20,38% din voturi (26.729 voturi), iar pe locul al treilea candidatul independent Ana Ciceală cu 16,06% din voturi”, mai scrie Agerpres.

„Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, candidat al Alianței electorale PSD PNL, a câștigat un nou mandat, potrivit datelor încărcate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, el obținând 60,77% din voturi (63.020 voturi), în urma centralizării a rezultatelor din 170 de secții”, scrie Agerpres.

„Vlad Popescu Piedone (candidatul PUSL) a câștigat detașat funcția de primar al Sectorului 5 al Capitalei, potrivit rezultatelor parțiale prezentate luni de Autoritatea Electorală Permanentă”, notează Agerpres.

„Liberalul Ciprian Ciucu (candidatul PSD – PNL) a câștigat detașat un nou mandat la Primăria Sectorului 6 al Capitalei, potrivit rezultatelor parțiale prezentate luni de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform datelor centralizate din 222 de secții de votare (până la ora 12,00), postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, Ciprian Ciucu a obținut 72,83% din voturi (95.598 de voturi)”, mai scrie Agerpres.

Liberalii au reușit să obțină împreună cu PSD un rezultat foarte bun la europarlamentare, însă la votul pentru președinții de CJ rezultatele PNL sunt sub așteptări.

„Cu toate că înainte de testul electoral din 9 iunie liberalii sperau să ajungă la 19 sau 20 de Consilii Județene, în condițiile în care aveau 17, acum partidul condus de Nicolae Ciucă se vede în fața unei înfrângeri crâncene pe linie de președinți de CJ-uri. Prima și cea mai mare surpriză este pierderea aproape certă a președinției CJ Suceava de către Gheorghe Flutur, după două mandate consecutive, dar care a avut funcții-cheie în plan local sau național în ultimii 24 de ani. Iar victoria va fi a unui tânăr de 33 de ani, Gheorghe Șoldan (PSD), aflat la primul mandat. (…) Deși s-au purtat cu mânuși cu Iulian Dumitrescu, candidat PNL pentru CJ Prahova, care se confrunta cu probleme penale, liberalii nu au putut să-i asigure un nou mandat baronului lor, unul din cei patru prim-vicepreședinți, alături de Gheorghe Flutur. Liderii PNL de la centru nu s-au afișat în campanie cu Dumitrescu, dar nici nu au insistat să nu candideze”, scrie Libertatea.

„O altă surpriză a fost pierderea șefiei CJ Caraș Severin, pe care o aveau din 2020, când funcția fusese preluată de Romeo Dunca. Silviu Hurduzeu de la PSD a reușit o victorie fără probleme, după ce la alegerile anterioare pierduse în fața lui Romeo Dunca. De asemenea, liberalii se mai așteptau să piardă Maramureșul, după ce Ion Bogdan, președintele în funcție, a fost mutat să candideze la Baia Mare, unde își va prelua mandatul din toamnă. În schimb, înlocuitorul său, Gabriel Ștețco, nu a avut nicio șansă în fața lui Gabriel Zetea. PNL a pierdut și CJ Vrancea, funcție câștigată în 2020 prin Cătălin Toma, decedat în urmă cu câteva luni. Noul șef al CJ Vrancea va fi Nicușor Halici, fost prefect de Vrancea și deputat. Asumat, PNL a cedat candidatura pentru CJ Timiș unui social-democrat, Alfred Simonis. Sprijinit de un număr considerabil de primari, Simonis are peste 15.000 de voturi potrivit rezultatelor provizorii, după ce au fost urcate procesele-verbale a peste 90% din secțiile de votare. Așadar, tot ce au pierdut liberalii au câștigat social-democrații. Alianța Dreapta Națională nu a reușit să obțină nicio șefie de CJ”, mai arată Libertatea.

Primele rezultate provizorii ale alegerilor europene din 9 iunie 2024 vor fi anunțate în seara de 9 iunie, în jurul orei 00.15-00.45, ora României, a precizat Parlamentul European.

„Aceste rezultate provizorii vor fi făcute publice în hemiciclul Parlamentului de la Bruxelles. Rezultatele provizorii ale alegerilor europene pot fi publicate numai după ora 23.00 CEST (00.00 ora României), adică după închiderea ultimelor urne de vot, cele din Italia, subliniază Parlamentul European. Înainte de aceasta, Parlamentul European va publica un prim set de estimări naționale disponibile în jurul orei 18.15 CEST (19.15 ora României). O primă «proiecție» a componenței noului Parlament este așteptată în jurul orei 20.15-20.30 CEST (21.15-21.30 ora României), pe baza estimărilor naționale, a exit-poll-urilor și a sondajelor preelectorale”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

Victorie PSD în alegerile locale was last modified: iunie 10th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: