Aderarea României la Spaţiul Schengen ar putea fi amânată

24 nov. 2022
Vizualizari: 545

Aderarea României la Spațiul Schengen pare a fi pentru România un obiectiv greu de atins în acest an.

După Olanda și Suedia, și Austria se opune intrării României în Schengen. Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a dat asigurări miercuri, în timpul unei vizite oficiale în Croația, că va susține aderarea acestei țări la Spațiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României și Bulgariei.

„Cancelarul austriac spune că dintre cei aproximativ 100.000 de migranți ilegali care au intrat anul acesta în Austria, circa 75.000 nu au fost înregistrați în niciuna dintre țările UE prin care au trecut înainte de a ajunge pe teritoriul austriac”, scrie Agerpres, citată de Adevărul.

„Investigațiile efectuate de autoritățile austriece au relevat că majoritatea acestor migranți au trecut prin Bulgaria și România, țări aflate la frontiera externă a UE, a subliniat cancelarul austriac”, potrivit agenției EFE, mai scrie Adevărul.

După declarația cancelarului Karl Nehammer, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit miercuri, cu omologul său austriac, Gerhard Karner, căruia i-a prezentat date actualizate cu privire la modul în care România asigură protecția frontierelor externe.

„Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele opt luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România”, a arătat ministrul Bode, scrie Cotidianul.

Ministrul Lucian Bode susține că datele prezentate omologului său austriac demonstrează faptul că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest.

Ministerul Afacerilor Externe prezintă un nou raport al experților europeni care confirmă faptul că România este pregătită din punct de vedere tehnic să intre în Schengen.

„Experții Comisiei Europene au reconfirmat că România îndeplinește condițiile pentru aplicarea acquis-ului Schengen, potrivit raportului publicat astăzi de o nouă misiune de evaluare și salutat de Ministerul Afacerilor Externe”, scrie RFI.

„Vizita complementară s-a derulat în coordonarea Comisiei Europene, cu sprijinul experților Consiliului UE și al experților naționali din Cehia, Germania, Olanda și Suedia, și a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor. Potrivit raportului, România «implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize, infrastructura IT este exemplară, iar sistemul informatic național românesc este bine structurat. România respectă prevederile din Codul de vize (cel care reglementează procedurile de acordare a vizelor, inclusiv vize Schengen) privind timpul de procesare a vizelor. Raportul mai arată că la Consulat se examinează cererile de vize într-o manieră solidă și deciziile sunt bine întemeiate, iar factorii de decizie au cunoștințe solide cu privire la riscurile și tendințele migratorii»”, mai arată RFI.

Aderarea României la Spațiul Schengen ar putea fi amânată. O declarație în acest sens a dat chiar Președintele Klaus Iohannis, miercuri, la Riga.

„Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare”, a arătat Președintele României, scrie News.ro.

„România e pregătită de 11 ani. Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani. Totuși, anii au trecut și am reluat cu insistență solicitările pentru a finaliza acest demers. Au existat în spațiul european câteva solicitări care se refereau la noi. Una a fost să fie terminat, finalizat procesul MCV, lucru care s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a terminat MCV, fiindcă România a a atins toate obiectivele. A doua chestiune a fost ridicată de mai multe voci – oare România mai e pregătită să adere la Schengen? A existat o misiune de evaluare la care au fost experți. Au venit, au verificat și au scris un raport nu pozitiv, ci foarte pozitiv. S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări. Raportul este foarte pozitiv și îndeplinim toate, toate cerințele pentru a deveni parte a Schengen”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă comună susținută, miercuri la Riga, cu Președintele Republicii Letonia, Egils Levits, mai arată News.ro.

Președintele Iohannis s-a referit și la declarațiile cancelarului austriac Karl Nehammer care se opune aderării României la Schengen.

„România nu a fost, nu e și nu va fi o țară care generează migrația sau permite migrația necontrolatră. Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și în discuții între experți aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece. Cert este că nu prin România vin acești migranți care creează îngrijorări pe care le putem înțelege în Austria. Ruta balcanică e problematică. Noi am luat toate măsurile. România nu e parte a rutei balcanice de migranție necontrolată. România are potențial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux”, a mai precizat Președintele Iohannis, scrie News.ro.

Miercuri, Parlamentul European a votat o rezoluție privind declararea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului”.

„Rezoluția de declarare a Rusiei «stat sponsor al terorismului» a primit 494 de voturi «pentru» și 58 «împotrivă». Reamintim, Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut în mod repetat o solicitare în acest sens Occidentului. Adăugarea Rusiei pe o astfel de listă ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia”, scrie RFI.

„Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat miercuri seară că Serbia și Kosovo au ajuns la un acord de ultim moment care pune capăt unei dispute de aproape doi ani privind numerele de înmatriculare ale mașinilor din nordul Kosovo”, informează Reuters, citată de România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Serbia va înceta să elibereze plăcuțe de înmatriculare cu denumirea orașelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acțiuni suplimentare privind reînmatricularea vehiculelor”, a arătat Borrell, scrie România liberă.

O pană de curent a afectat miercuri, timp de mai multe ore, Republica Moldova. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că furnizarea energiei electrice, întreruptă în urma unui nou raid cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, „poate fi restabilită”.

„Rusia a lăsat (Republica, n. red.) Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi”, a scris Președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, arată Adevărul.

„Furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens”, a dat asigurări Președintele Republicii Moldova, mai notează Adevărul.

Seară liniștită!

 

Aderarea României la Spațiul Schengen ar putea fi amânată was last modified: noiembrie 24th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: