600 de milioane de euro pentru producătorii români de alimente

30 iun. 2023
Vizualizari: 307

Guvernul a plafonat vineri, prin O.U.G., adaosul comercial la 14 alimente de bază.

„Ordonanța de urgență este însoțită o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern de vineri, notează Libertatea.

Nu putem spera să avem alimente mai bune, la prețuri decente, doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. De aceea, împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi și o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare”, a mai spus Ciolacu, mai scrie Libertatea.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 26 iulie se sesizările ÎCCJ în legătură cu Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu și a actului normativ privind creșterea vârstei de pensionare”, au precizat vineri, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, transmis Agerpres, „Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, în ceea ce privește Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Judecătorii arată că sesizarea de neconstituționalitate privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”.

„De asemenea, Instanța supremă a decis sesizarea CCR și în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare”, mai scrie Agerpres.

La Digi 24, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre cele peste 22800 de dosare care are vizau diferite drepturi salariale înaintate de magistrați în perioada 2008-2022.

„Din ianuarie 2008 până la sfârșitul anului 2022, Ministerul Justiției a fost în calitate de pârât în dosare cu magistrați, adică magistrați care și-au cerut drepturile salariale în justiția românească, judecându-se cu Ministerul Justiției”, a anunțat, joi seară, la Digi 24, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, notează News.ro.

Ministrul Gorghiu a precizat că sunt peste 22.800 de acțiuni în care Ministerul Justiției a fost chemat în judecată în calitate de pârât.

„Le pierdem pe majoritatea”, a  mai afirmat Gorghiu, scrie News.ro.

„Germania urmează să aloce subvenții de până la 900 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice pentru populație și companii”, a anunțat joi Ministerul german al Transporturilor, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Cea mai mare economie a Europei are în prezent aproximativ 90.000 de puncte publice de încărcare și își propune să aibă un milion până în 2030, în speranța de a stimula creșterea electromobilității, deoarece vizează neutralitatea carbonului până în 2045. Germania avea aproximativ 1,2 milioane de vehicule complet electrice pe drumurile sale până la sfârșitul lunii aprilie, cu mult sub obiectivul său de 15 milioane până în 2030, arată datele autorității federale auto KBA”, mai scrie News.ro.

„Prețurile ridicate, autonomia limitată și lipsa stațiilor de încărcare, în special în zonele rurale, sunt considerate principalele motive pentru decalajul vânzărilor de vehicule electrice. Ministerul Transporturilor a anunțat că va lansa în curând două programe de finanțare pentru a sprijini gospodăriile private și companiile în construirea de stații de încărcare cu alimentare proprie”, mai scrie News.ro.

„Până la 500 de milioane de euro vor fi disponibile din această toamnă pentru a promova autoalimentarea cu energie electrică la clădirile rezidențiale private, cu condiția ca locuitorii să dețină deja o mașină electrică, a adăugat ministerul. Din vara viitoare, alte 400 de milioane de euro vor fi alocate companiilor care doresc să construiască infrastructură de încărcare rapidă pentru mașini comerciale și camioane”, mai notează News.ro.

„Unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen, luna viitoare, de către un important organism sanitar international”, a transmis joi Reuters care citează două surse apropiate acestui demers, scrie Cotidianul.

„Aspartamul, utilizat în produse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie drept «substanță posibil cancerigenă pentru oameni», pentru prima dată, de către Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experților externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă există sau nu un pericol potențial, pe baza tuturor dovezilor publicate”, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

600 de milioane de euro pentru producătorii români de alimente was last modified: iunie 30th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: