Varianta indiană a coronavirusului, detectată şi în Europa

28 apr. 2021
Vizualizari: 514

Deschidem Revista din această seară cu un anunț al Organizației Mondiale a Sănătății, care vine exact când românii se gândeau la relaxarea măsurilor impuse de autorități.

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, marți seara, că variantă indiană a coronavirusului, suspectată că ar fi aruncat India într-o criză sanitară majoră, a fost detectată în «cel puțin 17 țări». «Majoritatea secvențelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA și Singapore», a spus OMS în actualizarea săptămânală a pandemiei. În ultimele zile, varianta a fost semnalată, de asemenea, în mai multe țări din Europa (Belgia, Elveția, Grecia, Italia)”, relatează Evenimentul Zilei.

„Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvențele descărcate în GISAID indică faptul că «B.1.617 are o rată de creștere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare. (…) În România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, marți, introducerea Indiei pe lista țărilor care prezintă un risc ridicat de infectare cu coronavirus», mai scrie Evenimentul Zilei.

Peste Ocean, în SUA, purtarea măștii devine opțională pentru persoanele vaccinate. Autoritățile sanitare din Statele Unite au anunțat că americanii vaccinați împotriva COVID-19 nu vor mai trebui să poarte măști de protecție în exterior decât atunci când se vor afla în grupuri mari de persoane.

„Dacă sunteți vaccinați cu schema completă și vreți să participați la o mică reuniune alături de oameni care sunt vaccinați și alții care sunt nevaccinați (…), datele științifice arată (…) că puteți să faceți acest lucru în deplină siguranță, fără mască sanitară”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală americană din domeniul sănătății publice, scrie Libertatea.

„În schimb, continuăm să recomandăm purtarea măștii în timpul activităților și în spațiile care sunt foarte frecventate, precum stadioane pline sau la concerte”, a adăugat Rochelle Walensky, într-o conferință de presă, mai arată Libertatea.

„Potrivit unor studii, deși infecțiile cu COVID-19 se pot produce în aer liber, riscurile de transmitere sunt foarte scăzute. De asemenea, riscul ca persoanele complet vaccinate sunt mult mai puțin susceptibile de a răspândi virusul”, mai scrie Libertatea.

După mai multe discuții în coaliție și în Parlament, Proiectul de modificare a Legilor justiției a ajuns acum pe masa Președintelui țării.

„Președintele Klaus Iohannis susține că nu e de acord cu prevederea din proiectul de modificare a legilor justiției, potrivit căreia președintele nu mai poate numi procurorii șefi, dacă aceștia au primit aviz negativ de la CSM”, relatează România liberă.

„Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM-ului spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenției coaliției, nici spiritului legii, drept pentru care coaliția a înființat o comisie de parlamentari care împreună cu ministrul și cu alte autorități vor analiza aceste propuneri”, a mai spus Klaus Iohannis, notează România liberă.

Presa scrie și despre cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD, Liviu Dragnea. Cererea a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Sectorului 5, iar acum acesta are dreptul de a contesta decizia instanței.

„Judecătorii au analizat, marți, cererea lui Liviu Dragnea, după ce în urmă cu șase zile, el primise aviz pozitiv pentru eliberare din partea Comisiei Penitenciarului Rahova.  Marți, Liviu Dragnea a fost audiat prin videoconferință. El le-a spus judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 5 că a stat destul în penitenciar și că s-a reabilitat. Avocata sa a susținut că el întrunește condițiile cerute de lege pentru eliberarea condiționată și că a plătit prejudiciul constatat în dosar. Potrivit apărătorului, la dosar există un punct de vedere al unei societăți comerciale care este dispusă să îl angajeze pe Dragnea după eliberare. În plus, avocatul a spus că el are și o locuință, astfel că «nu va fi o povară pentru societate» și «poate fi integrat ușor». În replică, procurorul DNA a cerut ca Dragnea să mai stea încă șase luni în închisoare. Procurorul a argumentat cu faptul că acesta încă nu acceptă că a încălcat legea și încă susține că a fost condamnat politic”, relatează Digi 24.

Un alt politician cunoscut, de această dată din PNL, fostul primar al Brașovului, trimis în judecată de DNA, a fost achitat.

„Fostul primar al municipiului Brașov George Scripcaru și fostul șef al regiei de transport public Cristian Radu, trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu privind cumpărarea a patru mașini care au folosite de edil în scop personal, au fost achitați prin decizie a Curții de Apel Ploiești. Soluția pronunțată marți este definitivă. Inițial, Tribunalul Brașov îl achitase pe primar și dispusese condamnarea șefului regiei de transport”, scrie News.ro.

La jumătate de an de la alegerile locale urmează o nouă rundă de alegeri locale parțiale.

„Autoritatea Electorală Permanentă a informat, marți, că a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea, în data de 20 iunie, a alegerilor locale parțiale pentru primari în 30 de comune și orașe, în care aceste funcții sunt vacante, menționând că lista poate fi actualizată până la adoptarea hotărârilor Guvernului privind organizarea scrutinului, în funcție de informațiile noi ce vor fi comunicate de instituțiile prefectului”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Varianta indiană a coronavirusului, detectată și în Europa was last modified: aprilie 28th, 2021 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: