Legea privind prevenirea şi combaterea terorismului a fost modificată

7 mart. 2023
Vizualizari: 443

Deschidem Revista din această seară cu Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, act normativ care a fost modificat.

„Camera Deputaților a votat, marți, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, cu 220 de voturi pentru și 53 de abțineri. Camera Deputaților este decizională, astfel că proiectul merge la promulgare la șeful statului”, scrie News.ro.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2017/541 a Parlamentului European și a Consiliului privind combaterea terorismului, prin modificare și completarea Legii nr. 535/2004. Astfel, prin modificarea art. 351, se reglementează deplasarea în scopuri teroriste și se stabilește că deplasarea unei persoane într-o altă țară sau în România în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susținerea, în orice mod, a unei entități teroriste, constituie deplasare în scopuri teroriste și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi. De asemenea, se introduce un nou articol prin care se garantează măsuri de sprijin pentru victimele actelor de terorismului”, mai arată News.ro.

Fostul ministru Gabriel Oprea a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Decizia de luni a Tribunalului București nu este definitivă.

„În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Oprea Gabriel pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prev. și ped. de art. 192 alin. (1) și (2) din Codul penal”, se arată în decizia instanței, scrie News.ro.

„De asemenea, instanța l-a condamnat la doi ani și opt luni cu suspendare, pentru ucidere din culpă, pe Petre Mazilu, patronul firmei care executa lucrări în zona accidentului. Societatea General MPM Impex S.R.L. a primit o pedeapsă penală constând în 220 de zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 1.500 lei, urmând a plăti statului o amendă penală în cuantum de 330.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Magistrații Tribunalului București au respins, ca neîntemeiate, acțiune civile aparținând familiei lui Bogdan Gigină împotriva lui Gabriel Oprea, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Finanțelor Publice”, mai arată News.ro.

35 de ONG-uri cer Comisiei UE să ia măsuri împotriva României pentru felul în care tratează copiii victime ale infracțiunilor sexuale.

„35 de organizații naționale și europene propun inițierea aceleiași proceduri privind transpunerea în România a două Directive: cea pentru drepturile victimelor, respectiv cea privind combaterea traficului de personae”, se arată într-un comunicat de presă al Freedom House, notează Libertatea.

„Scrisoarea deschisă a fost înaintată Comisiei Europene cu ocazia zilei mondiale a luptei împotriva exploatării sexuale, care a avut loc in data de 4 martie, fiind un demers al Centrului pentru Advocacy și Drepturile Omului. Ea este adresată președintei Ursula von der Leyen, vicepreședintei pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, comisarului pentru justiție, Didier Reynders, și comisarului pentru egalitate, Helena Dali. Semnatarii se plâng că situația copiilor, victime ale infracțiunilor sexuale, «nu s-a îmbunătățit semnificativ după transpunerea legislației UE, deși există o presiune internațională constantă», că legislația națională «reflectă în mod formal directivele europene, dar este în mare măsură inaplicabilă» și «este formulată în termeni neclari, care permit perpetuarea practicilor care duc la revictimizarea copiilor»”, mai scrie Libertatea.

Parlamentul a adoptat, marți, în plenul comun, o declarație de susținere a Ucrainei în contextul împlinirii a unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse.

„S-au înregistrat 285 de voturi «pentru», 5 «împotrivă» și două abțineri. În Declarație se precizează că Federația Rusă a declanșat unilateral și neprovocat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, escaladând încălcările anterioare ale suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, prin anexarea ilegală, în 2014, a Crimeii. (…) În document se evidențiază că «asistăm la perpetuarea retoricii agresive și iresponsabile a Federației Ruse cu privire la continuarea războiului împotriva Ucrainei și la potențiala utilizare a arsenalului nuclear, cu amenințări la adresa altor state suverane, inclusiv membre NATO»”, notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Legea privind prevenirea și combaterea terorismului a fost modificată was last modified: martie 7th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: