S-a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

26 iun. 2023
Vizualizari: 294

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit luni, în ședință comună, în prezența premierului Marcel Ciolacu, având pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Dorim o reașezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislative, scrie News.ro.

„S-au înregistrat 382 voturi «pentru» și 3 abțineri, iar 3 parlamentari nu au votat. Proiectul, inițiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul abrogării dispozițiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizația pentru limita de vârstă de care beneficiază deputații și senatorii.(…) Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare, mai stabilește actul normative”, scrie România liberă.

Cătălin Drulă, șeful USR, spune că legea pensiilor speciale va pica la Curtea Constituțională.

,,Proiectul nostru, cu exact același conținut ca cel pe care îl votăm astăzi, a fost depus în 6 mai 2022. Ceea ce ați făcut a fost să permiteți acestor pensii să mai fie plătite încă un an și două luni. Am făcut un calcul – erați la o masă, recent, cu domnii Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu – ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pensiile acestor domni pentru că nu ați vrut să votăm proiectul USR. În timpul în care vorbim, la Senat stă blocat, în Comisia juridică, de aproape doi ani de zile, proiectul de abrogare a unei noi categorii de pensii speciale, cele ale primarilor. Domnule Ciolacu, din păcate pentru dumneavoastră și din fericire pentru țara asta, oamenii vă vor judeca după fapte, nu după vorbe. Iar faptele arată că blocați sistematic eliminarea pensiilor speciale, că ați copiat proiectul USR și ați servit niște mingi celor de la CCR ca poate să fie declarat neconstituțional ceea ce votăm astăzi. Oricum, vorbim despre 700 de beneficiari de pensii speciale. Celelalte 210.000 de pensii speciale – precum cea a domnului Ciucă, care va fi salvată în plenul care urmează peste o oră – rămân în vigoare.”, a declarat Cătălin Drulă, mai scrie România liberă.

Premierul Marcel Ciolacu declară că vor trebui scoase anumite excepții la Codul fiscal, dar a dat de înțeles că nu sunt vizate deocamdată cele din IT.

„PNRR prevede să începem să scoatem din excepții. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite excepții. Asta nu înseamnă că, din analiza noastră preliminară, vom umbla la excepțiile din IT, în acest moment. Sunt excepții de aproape 20 de ani, din câte știu eu și au adus un lucru benefic, până acum, un hub important în România. Sunt excepții la Codul fiscal de aproximativ 74 de miliarde. Este un lucru total anormal și o recomandare venită de la toate organismele financiare internaționale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurențial egal în România. S-a terminat cu perioada excepțiilor peste excepții”, a arătat premierul Ciolacu, într-o declarație acordată presei, scrie România liberă.

Liderul AUR, George Simion, a nominalizat duminică, la Sibiu, trei dintre candidații partidului pentru alegerile europarlamentare din 2024: Avram Fițiu, Cristian Terheș și Gheorghe Piperea.

„Am prezentat astăzi și la Sibiu programul nostru de guvernare în 15 capitole. Vrem să îl supunem dezbaterii publice, vrem ca românii să știe ce să se aștepte de la guvernarea AUR și să vină cu propriile propuneri. (…) Vin în fiecare zi oameni buni, experți, a fost alături de noi (la Sibiu – n.r.), Avram Fițiu, unul dintre oamenii care se va număra pe listele de europarlamentari, alături de Cristian Terheș și Gheorghe Piperea. Avem alegeri pe 9 iunie (2024 – n.r.), până atunci ducem muncă de lămurire cu toți oamenii dispuși să ne asculte”, a susținut George Simion, într-o conferință de presă, notează Cotidianul.

„«Teza» că «rușii nu vor folosi niciodată arme nucleare» este greșită”, scrie politologul Serghei Karaganov, șeful Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare și fost consilier prezidențial pentru Boris Elțîn și Vladimir Putin, într-un editorial publicat duminică, 25 iunie, de agenția rusă de stat RIA Novosti, notează Libertatea.

Politologul scrie și că „în 70 de ani de pace, simțul de autoconservare al publicului a încetat să mai funcționeze, iar acest simț de autoconservare este înăbușit și mai mult de propaganda extraordinar de virulentă, precum și de afirmațiile conform cărora Rusia nu va lovi niciodată Europa”, relatează Libertatea.

„Sper să nu folosim niciodată armele nucleare, dar faptul că refuzăm să le folosim în orice situație, cu excepția cazului în care există un pericol mortal pentru statul însuși, mi se pare frivol”, scrie Karaganov, notează Libertatea.

„Cred că președintele nostru trebuie să își proiecteze hotărârea de a folosi arme nucleare la un moment dat. Se pune însă întrebarea cine ar putea și ar trebui să fie ținta unui astfel de atac”, mai arată Karaganov, scrie Libertatea

După ce îi numește pe ucraineni „un popor mizerabil”, Karaganov afirmă că „ei sunt, totuși, poporul nostru, nu-i vom lovi”. „Dacă se va ajunge la lovituri nucleare, acestea ar trebui să se îndrepte către o serie de țări din Europa care au sprijinit cel mai mult regimul mercenar de la Kiev”, completează Karaganov, mai scrie Libertatea.

Încheiem Revista din această seară cu un nou succes a înotătorului român David Popovici, dublu campion mondial și european, care  a câștigat, duminică, proba de 200 m liber din cadrul ediției a 59-a a competiției Sette Colli Trophy de la Foro Italico (Roma), cu timpul de 1 min. 45 s. 49/100.

„Popovici a stabilit un nou record al competiției la 200 m liber, după ce făcuse acest lucru și la 100 m liber, sâmbătă, în finală. David Popovici a fost urmat în clasamentul final la 200 m liber de britanicul Tom Dean, la 1 sec 37/100, și de italianul Stefano Di Cola, la 1 sec 41/100. În seriile probei de 200 m liber, Popovici fusese înregistrat cu doar al patrulea timp, 1 min 47 sec 99/100”, relatează România liberă.

Seară liniștită!

S-a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor was last modified: iunie 26th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: