BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu

10 mart. 2025
Vizualizari: 609

Respingerea candidaturii la președinție a lui Călin Georgescu de către BEC și mișcările de stradă ce au urmat acestei decizii sunt evenimentele care au deschis jurnalele de știri din Europa și SUA.

„Biroul Electoral Central (BEC) a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la președinția României cu un vot de 10 la 4. La anunțul invalidării, susținătorii lui Georgescu au încercat să rupă cordonul de jandarmi și să pătrundă în clădire. Decizia BEC va putea fi contestată la Curtea Constituțională, iar CCR va avea ultimul cuvânt în privința validității candidaturii. Decizia finală trebuie luată cel târziu până pe 15 martie”, relata, duminică, Libertatea.

Biroul Electoral Central susține, într-o decizie publicată duminică seară, că a respins candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale respectând decizia anterioară a Curții Constituționale, care statua că Georgescu nu respectă democrația și a încălcat prevederile electorale.

„Biroul Electoral Central nu poate da prevalență analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale, tranșate deja de Curtea Constituțională. De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curții Constituționale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carențe să fie înregistrată și să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituțională să fie pusă în situația infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiții de înregistrare a acesteia”, se arată în decizia BEC, scrie Libertatea.

Biroul Electoral Central a publicat, duminică seară, decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independentului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai.

„Analizând jurisprudența Curții Constituționale a României în materia contenciosului electoral prezidențial, ( a se vedea hotărârea 2 din 5 octombrie a CCR. Biroul Electoral Central ia act de faptul că, în exercitarea de către curte a atribuțiilor exclusive de a „veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României” (art. 146 lit. f) din Constituția României), respectiv de a-și stabili competența (art. 3 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale), instanța de contencios constituțional a statuat în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru Președintele României trebuie să îndeplinească condițiile «care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcția de Președinte al României», și anume să respecte Constituția și să apere democrația, condiții pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale, aceasta în contextul în care «propunerile de candidați pentru alegerea Președintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor»”, se arată în decizia BEC, scrie News.ro.

Decizia BEC a determinat o inflamare a mulțimii care scandase pașnic în fața sediului BEC. Mitingul a degenerat și mai multe persoane din mulțime au atacat forțele de ordine cu pietre și sticle, provocând incendii și rănind jandarmii. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru împrăștierea manifestanților.

„Protestul din fața BEC a degenerat, iar o mașină a postului Digi 24 a fost atacată și răsturnată de protestatari. Din fericire, în acel moment, nu se afla niciun jurnalist al postului în mașină. În urma acestui eveniment, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, relatează Libertatea.

„România i-a interzis candidatului de extremă dreapta la votul prezidențial al țării să participe la alegeri, într-o mișcare care vine în ciuda avertismentelor din partea SUA de a respecta dorințele alegătorilor”, mai scrie Financial Times, citată de Libertatea.

PNL condamnă ferm actele de violență care au avut loc duminică seară în Centrul Vechi al Capitalei și respinge orice formă de agresiune în viața publică sau privată.

„Caracterul pașnic al vieții noastre publice, în care pluralitatea de opinii și libera exprimare se pot exercita nestingherit, reprezintă unul din cele mai importante progrese democratice ale societății noastre după căderea comunismului”, a transmis partidul într-un comunicat oficial, scrie Gândul.

„De asemenea, PNL acuză confiscarea unor proteste pașnice de către «minorități radicalizate, violente și iresponsabile, aflate într-o evidentă și gravă acțiune de încălcare a legilor, de instigare la încălcarea și distrugerea ordinii constituționale»”, mai scrie Gândul.

Președintele Consiliului Județean Buzău, social-democratul Lucian Romașcanu, a declarat că ar fi fost mai benefic pentru democrația românească să fie învins la urne un candidat, în loc să-i fie respinsă candidatura de către Biroul Electoral Central.

„Cel mai bine pentru democrația românească ar fi fost ca domnul Călin Georgescu să fie bătut la vot, eventual și acest curent pe care îl are, din punctul meu de vedere, să fie dovedit inactual de către oameni la vot. Dar, până la urmă, legile sunt legi și trebuie aplicate, chiar dacă unele sau altele nu ne convin”, a spus Romașcanu, scrie România liberă.

Liderul AUR a susținut că nu a existat nicio problemă de legalitate în dosarul de candidatură al lui Călin Georgescu.

„Toată România are nevoie de explicații. Ieri, prin decizia abuzivă a BEC, am trăit un nou episod din lovitura de stat începută pe 6 decembrie, ne-au înhăitat unii împotriva altora”, a declarat liderul AUR, scrie România liberă.

Românii au dreptul fundamental să-și exprime nemulțumirea, iar furia pe care o vedem este rezultatul anilor de trădare, din partea unei clase politice nedemocratice. Nu vom accepta jocuri de culise și agende ascunse. Cerem transparență totală din partea celor aflați la putere”, a mai spus Simion, mai arată România liberă.

Președintele USR, Elena Lasconi, și-a exprimat scepticismul față de instituțiile care vor organiza alegerile prezidențiale din luna mai.

„Din acele instituții, doar la AEP nu mai este același șef, în rest, sunt aceiași oameni. Faptul că noi am ajuns să anulăm alegerile prezidențiale de anul trecut, arată lipsa lor de profesionalism, că sunt incapabile să le organizeze corect. Credeți că, deodată, devin capabili peste noapte?” a declara Lasconi, duminică, la Digi24, notează România liberă.

Ieri, premierul României, Marcel Ciolacu, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care și-a manifestat sprijinul pentru Crin Antonescu.

„Cred cu toată puterea că în acest moment Crin Antonescu este principalul candidat care poate să-i adune în jurul său pe toți cei care își doresc ca România să se dezvolte în Uniunea Europeană și să fim protejați de aliații din NATO”, a declarat Ciolacu în mesajul său, scrie brasovstiri.ro.

„Știu că, în momentele de răscruce, românii înțeleg importanța votului util. Azi, orice vot util este pentru o viață mai bună în Europa, deci pentru Crin Antonescu”, a scris premierul Ciolacu, mai arată brasovstiri.ro.

„El (n.n. premierul Ciolacu) a avertizat că voturile risipite pe candidați animați de interese personale ar putea favoriza populismul anarhic, ceea ce ar fi în interesul Rusiei”, mai scrie brasovstiri.ro.

„O contestație a fost depusă, luni, la Curtea Constituțională a României, împotriva deciziei Biroului Electoral Central privind înregistrarea candidaturii independente a lui Nicușor Dan. Judecătorii CCR urmează dea o decizie pe această sesizare până marți”, scrie News.ro, care oferă amănunte în legătură cu conținutul contestației.

Conducerea Partidului REPER a depus, luni, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul București împotriva președintelui AUR, George Simion, a lui Horațiu Potra și a lui Călin Georgescu pentru instigare publică și ultraj.

„Suntem profund îngrijorați de escaladarea discursului extremist în spațiul public românesc. Persoanele care dețin o influență publică semnificativă trebuie să fie conștiente de responsabilitatea care le revine atunci când se adresează populației. Declarațiile care au condus la rănirea jandarmilor, distrugerea de bunuri publice și private și la instaurarea unui climat de insecuritate în centrul Bucureștiului nu pot fi tolerate într-o societate democratică”, a declarat Camelia Sălcudean, președinte interimar REPER, scrie News.ro.

„Am depus această plângere din responsabilitate civică și politică. Într-o democrație, contestarea politică se face prin mijloace pașnice și legale, nu prin chemări la violență împotriva instituțiilor statului. Declarațiile care îndeamnă la «jupuirea în piața publică» a reprezentanților statului sau la «ieșirea militarilor cu arme» reprezintă fapte grave de instigare la violență, care au avut consecințe directe în stradă”, a adăugat Cătălin Teniță, membru al Biroului Național REPER, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu was last modified: martie 10th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: