Guvernul caută avocaţi pentru procesul cu Pfizer – BioNTech

2 feb. 2024
Vizualizari: 223

Președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, a fost pus sub control judiciar în dosarul în care DNA a făcut joi mai multe percheziții, inclusiv la sediul CJ, au precizat surse judiciare.

„Dumitrescu a fost adus cu mandat la DNA București, după ce anchetatorii au efectuat percheziții, timp de mai multe ore, la domiciliul său. La sediul DNA au ajuns anterior sora lui Dumitrescu și cumnatul acestuia. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au efectuat joi percheziții la 19 adrese situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, inclusiv la sediul unei instituții publice, în legătură cu fapte de corupție și fals. Potrivit DNA, cercetările vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2020 – prezent, a unor infracțiuni de corupție și fals, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”, relatează Agerpres.

Joi seară, președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunțat că demisionează din toate funcțiile deținute în PNL, în urma anchetei DNA.

„Având în vedere existența dosarului în care DNA mi-a adus acuzațiile prezentate public, am luat decizia să demisionez din toate funcțiile din partid, deoarece partidul nu are nicio legătură cu această speță”, a scris pe Facebook Iulian Dumitrescu, mai scrie Agerpres.

„Așa cum am mai afirmat, am pus la dispoziția procurorilor toate informațiile și datele solicitate. Colaborez cu instituțiile statului pentru a se lămuri cauza și a se afla adevărul faptic. Conform legii, sunt în continuare beneficiarul prezumției de nevinovăție”, a mai arătat Dumitrescu, notează Agerpres.

Mai multe organizații civice critică intenția PSD și PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale în luna iunie și consideră că aceasta limitează anumite drepturi ale alegătorilor și afectează competiția electorală.

„Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția indică faptul că un an înainte de alegeri ar trebui evitate schimbările legislative cu impact major, afectându-se chiar credibilitatea procesului electoral. Deși nu sunt interzise, iar adoptarea unor măsuri pozitive este permisă, în acest caz comasarea nu face decât să afecteze drepturile alegătorilor în mod negativ. Și nu vorbim în niciun caz despre modificări aduse cu mai mult de un an, ci despre o perioadă foarte scurtă de patru luni, în care se presupune că vor opera mai multe modificări legislative”, se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de mai multe organizații civice, scrie România liberă.

„Reamintim și că alegerile locale anterioare au avut loc la finalul lunii septembrie, mandatul aleșilor locali este de patru ani, iar organizarea unui scrutin în luna iunie ar putea crea confuzie cu privire la preluarea mandatelor acestora. Conform Codului Administrativ, Consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data alegerilor, iar comasarea ar putea determina în fapt scurtarea mandatelor acestora, afectând și începerea exercitării mandatului de către primari. Comasarea ar presupune modificări sau derogări ale legislației cu privire la termenele de preluare a mandatelor, cu mai puțin de patru luni înainte de ziua alegerilor, ceea ce afectează principiul securității raporturilor juridice”, precizează organizațiile civice, mai arată România liberă.

Un incendiu puternic a izbucnit, joi seară, în localitatea Gura Văii din județul Mehedinți, la un transformator electric al Hidrocentralei Porțile de Fier 1.

„Incendiul s-a manifestat violent, cu flacără deschisă, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți.(…)Datorită intervenției operative a salvatorilor, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat. Din fericire, nu au fost înregistrate victime sau persoane surprinse în interiorul clădirii”, notează Gândul.

Presa de azi mai consemnează o declarație a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care afirmă că este convinsă că România și Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai Spațiului Schengen.

„Puteți conta pe noi că vom întări și mai mult granițele și vom convinge Austria că România și Bulgaria merită să fie deplin în Schengen.(…) Comisia Europeană este convinsă de mai mulți ani că România și Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen”, a afirmat șefa Comisiei într-o conferință de presă, după summitul UE, de joi de la Bruxelles, scrie Cotidianul.

„Șefa Comisiei a mai precizat că în bugetul multianual majorat al UE convenit joi sunt prevăzute resurse suplimentare pentru întărirea frontierelor”, mai arată Cotidianul.

„Vlad Gheorghiță a lansat un avertisment neliniștitor. Șeful Statului Major al Armatei a anunțat că este nevoie ca populația să fie pregătită pentru război, în cazul în care conflictul din Ucraina escaladează”, scrie azi Cotidianul.

„Rusia nu se va opri aici, dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova”, a mai declarat șeful Statului Major al Apărării, notează Cotidianul.

„Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a spus Vlad Gheorghiță, scrie Cotidianul.

„Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic.”, a mai spus Gheorghiță, mai arată Cotidianul.

În 20 februarie este programat primul termen în procesul României cu Pfizer – BioNTech. Guvernul caută acum avocați, pentru a se apăra în acest proces.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Guvernul a adoptat, joi, un memorandum prin care Ministerul Finanțelor Publice este împuternicit să contracteze, în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în procesul prin care Pfizer – BioNTech solicită plata tuturor vaccinurile anti-Covid, achiziționate pe baza contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021. Primul termen de judecată este programat pe 20 februarie. Ministerul Finanțelor preia această sarcină, întrucât Ministerul Sănătății nu a încheiat niciun contract de prestări asistență juridică și de reprezentare nici pentru instanțele naționale nici pentru jurisdicțiile internaționale, neavând experiență în contractarea de astfel de servicii”, scrie Gândul.

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, scapă de arestul preventiv, fiind plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, a decis, joi, Tribunalul Prahova.

„Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul a înlocuit măsura arestului la domiciliu dispusă anterior față de alte două persoane implicate în administrarea complexului turistic- Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie, cu măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia este definitivă”, notează Agerpres.

„Departamentul de Stat explorează posibilitatea recunoașterii statului palestinian după încheierea războiului din Gaza, ceea ce ar reprezenta o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului”, relatează publicația americană Axios, scrie Adevărul.

Întrebat despre dezvăluirile publicate de Axios, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că administrația Biden „urmărește în mod activ înființarea unui stat palestinian independent, cu garanții reale de securitate pentru Israel. Credem că aceasta este cea mai bună modalitate de a aduce pacea și o securitate durabilă pentru Israel, pentru palestinieni și pentru regiune”, mai notează Adevărul.

Seară liniștită!

 

Guvernul caută avocați pentru procesul cu Pfizer – BioNTech was last modified: februarie 2nd, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: