PNRR-ul României a fost aprobat

28 sept. 2021
Vizualizari: 417

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat luni în prima sa vizită oficială la București, ocazie cu care a anunțat aprobarea PNRR-ul României, în valoare de 29,2 miliarde de euro. Comisia a aprobat, luni, Planul de Redresare și Reziliență împărțit în două segmente aproape egale.

„Este un plan foarte bun, orientat către viitor, cu o puternică componentă de digitalizare, reziliență, inclusiv pentru sectorul de sănătate. (…) Este foarte structurat și aștept să lucrăm împreună la implementarea planului. Felicitări”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează România liberă.

„Planul aprobat de CE este văzut drept un pas important către plata a 14,2 miliarde de euro reprezentând granturi și 14,9 miliarde de euro – împrumuturi pentru România în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență, care valorează în total 800 de miliarde de euro la nivelul UE”, scrie România liberă.

„Șefa executivului european a susținut o conferință de presă alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu pentru a marca simbolic aprobarea PNRR. Comisia Europeană a analizat dacă investițiile și reformele cuprinse în planul României susțin tranzițiile ecologice și digitale, dacă contribuie la abordarea eficientă a provocărilor identificate în semestrul European”, mai arată România liberă.

Evenimentul Zilei scrie în ediția de azi despre propunerea incredibilă făcută de copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, lui Florin Cîțu – să propună un alt premier, acum, după ce a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al PNL și a fost aprobat PNNR.

„Dincolo de acest moment, trebuie să ne concentrăm rapid pe implementare – sunt acolo zeci de investiții majore, reforme – unele cheie susținute de USR PLUS, care au făcut parte din programul nostru de guvernare – care fără USR PLUS în guvern au puține șanse de a fi concretizate. Pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple, acum, că au trecut alegerile în PNL, este momentul ca noul președinte PNL să vină cu o propunere de prim-ministru, alta decât Florin Cîțu. Ar fi un început bun. Avem treabă”, a scris Dacian Cioloș luni seară, pe Facebook, scrie Evenimentul Zilei.

De asemenea, fostul premier a punctat că „USR PLUS are tot dreptul să fie mândru, ca partid, pentru aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență”.

„Am dovedit, ca partid, că atunci când avem în față un obiectiv uriaș suntem în stare să îl ducem la bun sfârșit nu doar onorabil, dar și remarcabil. Doi oameni merită felicitări în mod special. Primul e Cristian Ghinea, care a muncit ca nimeni altul la acest proiect și este artizanul formei finale a PNRR-ului României. Al doilea este Dragoș Pîslaru, care a coordonat trecerea PNRR prin Parlamentul European și care, ca urmare a efortului său, a devenit unul dintre cei mai performanți europarlamentari”, a mai spus Cioloș, mai arată Evenimentul zilei.

Ministrul Agriculturii din Guvernul Cîțu,  Adrian Oros, susținător al lui Ludovic Orban, a anunțat că își va depune demisia din funcție.

Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Pentru Premierul Florin Câțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități”, a scris ministrul Oros pe Facebook, notează News.ro.

„1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă”, a mai arătat ministrul Oros în sprijinul afirmației sale, scrie News.ro.

Certificatul COVID ar putea deveni obligatoriu pentru personalul medical.

„Ministerul Sănătății a publicat, luni, în transparență decizională, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Potrivit documentului, personalul medical din spitalele publice și private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării. În cazul în care nu este prezentat certificatul verde, se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, după care contractul încetează de drept”, scrie Digi 24.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, mai arată Digi 24.

Proiectul de Lege va merge în Parlament, după ce va fi aprobat de Guvern.

Digi 24 reia azi o declarație a primarului general Nicușor Dan, potrivit căruia  bucureștenii vor tremura  și în această iarnă de frig în apartamente.

Din păcate nu se poate face mai mult. Ce am putut eu să fac a fost să echlibrez financiar Termoenergetica, la sfârșitul anului trecut, să semnez contractul cu Comisia Europeană pentru înlocuirea a 210 km de rețea, să facem toate formalitățile pentru preluarea ELCEN, care este producătorul de energie termică, sunt optimist că vom reuși să facem această preluare cu ajutorul Guvernului, până la sfârșitul acestui an, astfel încât să scoatem elcenul din insolvență, să accesăm fondurile europene așa cum le-am accesat pentru înlocuirea de conducte, să le accesăm și pe cele pentru producția de energie termică, adică să înlocuim acele CET-uri, din anii 60 cu tehnologie modernă. Asta e ce putem să facem. Ce facem acum se va vedea peste 2 ani”, a spus Primarul General, scrie Digi 24.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
PNRR-ul României a fost aprobat was last modified: septembrie 28th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: