Primarul Elena Lasconi demisionează din conducerea USR Câmpulung Muscel

15 ian. 2024
Vizualizari: 171

Săptămâna debutează cu transportatorii și fermierii aflați în stradă și cu o ședință de Guvern, convocată de premier, pentru a căuta soluții la problemele protestatarilor

„Premierul Marcel Ciolacu va avea luni dimineața o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor”, a anunțat Biroul de presă al Guvernului, scrie Agerpres.

„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluții. Protestul va continua până când autoritățile vor înțelege că neputința lor de a gestiona o țară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuț Andruș, la ieșirea de la discuții, scrie Cotidianul.

Întâlnirea de luni vine după ce discuțiile purtate duminică, timp de peste trei ore, la Ministerul Finanțelor, s-au încheiat fără rezultat.

„Problemele noastre nu sunt legate doar de agricultură sau de transporturi, sunt legate de toate instituțiile statului, inclusiv Banca Națională. Sunt reguli făcute pe care nu le mai putem suporta. Noi nu mai suntem bancabili, nu mai avem posibilitatea să ne desfășurăm activitatea în țară. Suntem pribegi în țara noastră. Nu se poate așa ceva”, a mai declarat Dănuț Andruș, arată Cotidianul.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat duminică, după discuția avută cu protestatarii, că zona de revendicări care ține de decizia Comisiei Europene trebuie prezentată Comisiei.

„Unele țin de facilități fiscale pe care România s-a angajat în Planul Național de Redresare și Reziliență să le reglementeze într-un anume fel (…) Guvernul României s-ar angaja și ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor, pentru că suntem în situația în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor (…) și de aceea am socotit de cuviință să fim foarte prudenți în analiza acestor revendicări și să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvențiile prin plățile directe care se fac din fonduri europene, în valoare de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar și investițiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de școli, în infrastructura spitalicească”, a explicat Boloș la finalul discuțiilor, notează Cotidianul

În ceea ce privește RCA, acesta a menționat că trebuie să fie discutată în continuare problema cu Autoritatea de Supraveghere Financiară.

„Inducerea unui risc de faliment în sistemul de asigurări nu cred că îi lipsește României în acest moment și de aceea trebuie să fim înțeleși că toate aceste tipuri de măsuri și de revendicări trebuie analizate în contextul angajamentelor asumate cu instituțiile financiare și în contextul riscului pe care îl generează. (…) Deci noi trebuie să știm că avem aceste măsuri, cum sunt cele cu eFactura, cu eTransport, cu eSigiliu pentru marfă, care sunt adoptate prin decizie a Comisiei Europene.(…) De la Comisia Europeană vin banii și nu vine un euro, nici doi euro, vin zeci de miliarde de euro, iar condițiile pe care noi trebuie să le respectăm sunt sfinte, altfel punem în pericol atât interesul dumnealor…Nu cred că și-ar dori să piardă România și dumnealor în mod direct fondurile europene, cum nici noi banii europeni pentru investițiile prețioase pe care le avem în infrastructură, în modernizare de școli”, a mai afirmat ministrul Marcel Boloș, mai scrie Cotidianul.

Sâmbătă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ajunsese la un acord cu protestatarii pe anumite chestiuni și semnase o minută cu aceștia.

„Am și semnat o minută împreună cu reprezentanții lor. Sunt lucruri pe care, urmare a acestor discuții de aproximativ patru ore, le putem face și pentru asta ne-am angajat. Alte chestiuni, care nu țin doar de ministerul Transporturilor, probabil că vor fi discutate și știu, spre exemplu, cu RCA se merge la ASF. Lucrurile care țin de Ministerul Finanțelor am înțeles că vor fi discutate mâine de domnul ministru”, a afirmat Sorin Grindeanu, citat de News.ro, scrie Gândul.

Președinția ucraineană a anunțat că Ucraina a început, la Davos, negocierile cu România, în vederea încheierii unui acord bilateral de securitate.

„La negocieri participă șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota”, scrie News.ro.

„Negocierile au început în urma instrucțiunilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, se arată în comunicatul de pe site-ul președinției ucrainene. Acestea marchează avansarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. În mod logic, aceasta reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre președinții Ucrainei și României din 9 ianuarie 2024 și este un pas spre punerea în aplicare a Declarației comune a celor doi lideri din 10 octombrie 2023”, se mai arată pe site-ul president.gov.ua, mai arată News.ro.

Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel, a anunțat că a demisionat din funcția de vicepreședinte al filialei județene USR Argeș.

„Informația privind demisia ar fi fost postată inițial, vineri, 12 ianuarie 2024, chiar de Elena Lasconi pe un grup de WhattsApp, la finalul unei ședințe USR. Apoi, informația a fost preluată de presa locală din județul Argeș iar în final a fost confirmată oficial de Elena Lasconi. Ea a precizat că nu va demisiona din USR însă va rămâne un simplu membru al partidului condus de Cătălin Drulă. Această precizare apare după ce s-au vehiculat zvonuri conform cărora Elena Lasconi ar fi în negocieri cu PNL”, notează News.ro.

„Guvernul suedez vrea să faciliteze utilizarea de numerar pentru achiziția de produse de primă necesitate precum alimente sau carburant, a anunțat acesta vineri, într-o țară în care banii lichizi sunt rari”, informează AFP, citată de Cotidianul.

„Doar 8% dintre suedezi au plătit în numerar achiziții recente în 2022, comparativ cu aproape 40% în 2010, potrivit unui sondaj al Băncii Centrale Suedeze, Riksbank. Însă, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, rarele bancomate încă active au fost luate cu asalt: retragerile de numerar au crescut cu 30% în Suedia, potrivit guvernului. Această tendință a fost de asemenea observată în alte țări europene, precum Republica Cehă sau Slovacia”, mai scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

 

Primarul Elena Lasconi demisionează din conducerea USR Câmpulung Muscel was last modified: ianuarie 15th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: