Preţurile la energie electrică şi gaze naturale rămân plafonate până la 31 august 2023

2 sept. 2022
Vizualizari: 1748

Guvernul a extins perioada plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023. Totodată, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei.

„Tranzacțiile succesive, care au crescut prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziție”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, scrie News.ro.

De altfel, ministrul Virgil Popescu a prezentat, într-o postare pe Facebook, modificările aduse O.U.G. nr. 27:

„Plafoanele de consum pentru populație se mențin și la energie electrică și la gaze. Cei care au un consum cuprins între 0-100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh. Cei care consumă între 100,01- 300 KWh vor plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul. Prin această decizie vrem să stimulăm populația să facă o economie a consumului. La gaze naturale rămâne prețul maxim 0,31 de lei/kWh valabil fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă – la același preț – și pentru producția de energie termică pentru CET-uri”, se arată în postarea ministrului Energiei, scrie News.ro.

„Spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Ceilalți: IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituții publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încuraja, și la acest nivel, economisirea de energie. La gaze, pentru consumul non-casnic, vorbim de același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual”, a mai arătat Popescu, scrie News.ro.

Uniunea Salvați România critică faptul că Guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat, joi, ordonanța pe energie care se aplică din aceeași zi și „fără nicio dezbatere publică înainte”, considerând că este „o sfidare la adresa tuturor, a românilor și a industriei”.

„Toată această schemă de plafonare creează haos și distruge încet, dar sigur, sectorul energetic și economia românească. Asta se întâmplă când un guvern incompetent intră cu bocancii în piață! Noile modificări scot din schema de plafonare sute, mii de companii care până acum au beneficiat. Consecințele vor fi dramatice: restrângerea activității, prețuri mai mari în economie și pierderi de locuri de muncă. Soluția era să dăm credit fiscal la toate companiile românești și să reducem taxele din factură pentru toți românii”, se arată într-un comunicat semnat de Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii și servicii, notează Agerpres.

„Reprezentanții USR apreciază că majorările de taxe asupra companiilor din domeniu se vor reflecta în creșteri de prețuri pe lanț și pierderi de locuri de muncă”, mai notează Agerpres.

Plenul Parlamentului a aprobat, joi, constituirea comisiei speciale pe legile justiției.

„S-au înregistrat 273 voturi «pentru», 48 «împotrivă» și 2 abțineri. Potrivit hotărârii adoptate, Comisia parlamentară specială comună pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiției va avea ca obiective examinarea, atât în procedura legislativă la prima Cameră sesizată, cât și în procedura legislativă la Camera decizională, a inițiativelor legislative cu incidență asupra justiției în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum și a celor care urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfășurării activității Comisiei”, scrie Agerpres.

Președintele AUR, George Simion, a anunțat startul campaniei interne a partidului pentru alegerea candidatului AUR la alegerile prezidențiale.

„Deschidem astăzi (n.n. – 1 septembrie) cursa pentru alegerile prezidențiale printr-o inițiativă fără precedent în politica românească. Oferim posibilitatea de a se înscrie oricărui român care îndeplinește niște condiții minime, specificate în regulamentul disponibil pe site-ul AUR. De exemplu, să strângă 500 de semnături, inclusiv online, prin platforma pe care le-o punem la dispoziție celor care își anunță intenția. Deci o minimă susținere populară, un program de alegeri prezidențiale, un CV și actele necesare pentru depunerea candidaturii pentru funcția de președinte. Până pe 25 septembrie, pe platforma online, se poate înscrie orice român”, a afirmat Simion, notează Agerpres.

„Moscova a cerut Bucureștiului joi, pe un ton dur, să «mărturisească totul» în privința livrărilor de arme către Ucraina, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, invitând autoritățile române să nu se mai ascundă după generalități de tip «asistență umanitară»”, scrie Libertatea, citând Agerpres, care preia afirmațiile acesteia publicate pe site-ul Ministerului rus de Externe, mid.ru.

„O agenție română de presă a relatat despre o discuție telefonică recentă dintre ministrul român al apărării, Vasile Dâncu, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulțumit Bucureștiului pentru cea de-a cincea tranșă, recent aprobată, de asistență militară românească pentru forțele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniție, piese de schimb pentru produse militare”, a susținut Maria Zaharova, scrie Libertatea.

„Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spațiul public, chiar dacă pe rețele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricație românească de către forțele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice «directe»”, a mai afirmat Zaharova, remarcând că „de acum este clar ce înseamnă cuvântul «umanitar»”, mai arată Libertatea.

Presa scrie și despre o ultimă declarație a ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova.

„Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul Serghei Lavrov, potrivit agora.md., citată de News.ro.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov, conform agora.md, citată de News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În iunie, ministrul Lavrov susținea că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”.

„Desigur, din R. Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină… Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunță că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite și o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»”, a mai declarat Lavrov, scrie News.ro.

Seară liniștită!

Prețurile la energie electrică și gaze naturale rămân plafonate până la 31 august 2023 was last modified: septembrie 2nd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: