Hepatita „misterioasă”, depistată şi la trei copii din România

29 apr. 2022
Vizualizari: 398

Vizita la Kiev a Secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a fost marcată de un atac cu rachete asupra capitalei Ucrainei.

„Două explozii puternice au putut fi observate joi seară în centrul Kievului, chiar în timpul vizitei secretarului general al ONU în capitala Ucrainei. Guterres s-a întâlnit cu președintele Zelenski, după ce joi a vizitat Bucha și Borodianska. Primarul Kievului spune că exploziile ar fi fost lovituri ale inamicilor. (…) Una dintre rachetele care au lovit Kievul joi a căzut chiar în apropierea hotelului în care este cazat secretarul general al ONU aflat în vizită, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite BBC. Racheta a lovit la doar o oră după ce Antonio Guterres ținuse o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Guterres și echipa sa sunt în siguranță, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, pentru CBS News, partenerul BBC în SUA. El a adăugat că în momentul atacului, delegația ONU se întâlnea cu premierul ucrainean, în biroul acestuia, iar oficialii ONU nu se aflau în hotel”, relatează Digi 24.

„Mă aflu astăzi la Kiev. Două rachete au explodat la Kiev, am fost șocat să fiu informat că două rachete au explodat în orașul în care mă aflu”, a declarat Guterres pentru BBC News, mai scrie Digi 24.

Bombardamentele rusești au continuat și joi la Nikolaev, Harkov și Mariupol.

Situația din Transnistria rămâne tensionată și tot mai multe țări își îndeamnă conaționalii să plece din regiune. Bulgaria le recomandă cetățenilor ei să plece urgent din Republica Moldova.

„Recomandarea adresată cetățenilor bulgari a fost transmisă, joi, 28 aprilie 2022, de Ministerul de Externe de la Sofia. Bulgaria este prima țară din Europa care le sugerează cetățenilor ei că sunt în pericol în Republica Moldova”, scrie România liberă.

Și ministerele de Externe ale Israelului și Germaniei cer cetățenilor lor să părăsească Transnistria.

 „În contextul deteriorării situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere capacitatea limitată a Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, a spus noul ambasador rezident în Moldova, Joel Lyon, arată Adevărul.

Ministerul german de Externe a actualizat și recomandările pentru călătorii. „Situația de securitate din Transnistria s-a deteriorat. În acest context, călătoriile în Transnistria sunt puternic descurajate”, se arată într-un comunicat al ministerului german, scrie Adevărul.

Adevărul scrie și despre relatările presei ruse în legătură cu incidentele din Transnistria și modul în care sunt private aceste incidente de puterea de la Moscova.

„Ucraina oferă un pretext pentru unirea României cu Moldova.  România este cea mai interesată de destabilizarea Transnistriei, ea putându-și realiza visul de unire cu Moldova și putând rezolva problema așa-zisului separatism transnistrean cu ajutorul NATO, scrie cotidianul rusesc Pravda”, relatează Adevărul.

„Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, scrie ziarul Pravda, citat de Adevărul.

„«Țările care furnizează activ arme letale regimului nazist de la Kiev sunt: Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA. Alte state o fac neoficial, de exemplu Bulgaria», scrie Pravda. «Printre primele vizate ar putea fi România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo»”, continuă publicația rusă, citată de Adevărul.

Adevărul face și o radiografie a situației trupelor ruse din Transnistria și a modului în care acestea ar putea fi implicate în războiul din Ucraina.

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care Moscova îi numește forță de «menținere a păcii». Kievul este îngrijorat de faptul că aceste forțe ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dinspre vest. Rusia a efectuat exerciții militare în regiune recent, pe 2 februarie, și a declarat că prezența rusă este esențială pentru a-și proteja cetățenii din zonă și pentru a menține pacea între moldoveni și transnistreni. (…) Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a fost citat săptămâna trecută de agențiile de știri de stat care au declarat că Rusia urmărește să preia controlul asupra sudului Ucrainei, ceea ce i-ar permite accesul la Transnistria. Nu este clar dacă armata rusă, implicată în lupta pentru cucerirea estului Ucrainei, ar putea să cucerească mai multe teritorii în sudul Ucrainei și să avanseze spre Moldova, mai scrie Adevărul.

Cotidianul scrie despre posibila preluare a stațiilor de benzină Gazprom din România de către compania azeră SOCAR.

„Compania petrolieră națională a Azerbaidjanului, SOCAR, ar vrea să preia pachetul majoritar de acțiuni la NIS Serbia, compania petrolieră sârbă controlată de gigantul rusesc Gazprom”, scrie Euractiv, citat de Cotidianul.

„Dacă acest lucru se va concretiza, SOCAR va ajunge să dețină o poziție-cheie și pe piața de retail carburanți din România, pentru că ar ajunge să opereze direct și indirect aproape 100 de stații, adică imediat în urma MOL. SOCAR operează deja o rețea de 67 de benzinării în România, iar NIS operează rețeaua de 19 benzinării Gazprom de la noi din țară. Gazprom a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al NIS în anul 2009, pentru 400 de milioane de dolari. Cu această ocazie, Gazprom a devenit proprietarul a două rafinării în Serbia, la Pancevo și Novi Sad. De atunci, NIS s-a dezvoltat, inclusiv la nivel regional, pe zona de retail, sub marca Gazprom”, mai scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

O nouă formă de hepatită, care nu răspunde la tratamentul clasic, a fost descoperită și la trei copii din România.

„O fetiță de 5 ani a fost primul caz confirmat în România de hepatită cu cauze necunoscute. Ea este în spital încă de la începutul acestei luni. Starea ei este stabilă, dar nu se îmbunătățește. Medicii au încercat noi tratamente, dar nu par să dea rezultate și din acest motiv este luat în calcul inclusiv un transplant hepatic. Joi, mama ei a fost la Institutul Fundeni și a făcut analize, pentru a vedea dacă este compatibilă și dacă ar putea să-i doneze fetiței o bucată din ficat. Fetiței i-au fost făcute analize suplimentare, pentru a vedea dacă nu are vreo boală autoimună și se așteaptă rezultatele”, relatează Digi 24.

„Între timp, alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită din cauze necunoscute. La nivel mondial, s-au înregistrat până acum în jur de 200 de cazuri, primele în Marea Britanie, dar între timp au fost confirmate și în Asia, în Japonia, și pe continentul american, în Canada. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani”, mai scrie Digi 24.

Seară liniștită!

Hepatita „misterioasă”, depistată și la trei copii din România was last modified: aprilie 29th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: