Luna mai – luna alegerilor

9 ian. 2025
Vizualizari: 341

Alegerile prezidențiale țin prima pagină a presei din România. După o ședință care a durat mai multe ore, miercuri, în cursul serii, partidele din coaliție au confirmat că au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai.

„Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii”, a transmis coaliția, se arată pe site-ul B1TV.

„De asemenea,  Crin Antonescu rămâne candidatul lor comun. Săptămâna viitoare, Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare”, mai notează jurnaliștii de la B1TV.

„Îndoielile exprimate de PNL și UDMR cu privire la susținerea reală pe care Crin Antonescu ar avea-o din partea PSD nu au fost complet disipate, conform surselor citate. Deși Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan s-au angajat ca social-democrații și liberalii să convoace simultan ședințele organelor lor de conducere, pentru ca, la începutul lunii februarie, Crin Antonescu să fie validat oficial de către membrii ambelor partide. UDMR va proceda în mod similar, însă nu s-a discutat despre sprijinul său pentru candidatul Coaliției, având în vedere că Kelemen Hunor a fost cel care l-a propus și l-a susținut cu tărie pe fostul lider liberal pentru a deveni candidatul Coaliției”, mai scrie pe aceeași temă Evenimentul zilei.

Președintele USR, Elena Lasconi, a  comentat miercuri seară pe marginea  calendarului alegerilor prezidențiale. Crede că românii așteaptă altceva după 35 de ani de la Revoluție.

„E bine că au stabilit, în sfârșit, o dată pentru alegeri. Dar rămân trei întrebări la care nu ne-au răspuns încă:1. De ce au așteptat până astăzi să prezinte calendarul? 2. De ce 4 mai? Cum au calculat această dată? De ce așa târziu? Are Ciolacu, mă întreb, zboruri cu avion privat înainte și să nu-i stricăm programul? 3. De ce au anulat alegerile, cine și de ce se face responsabil? Următoarele vor fi organizate sau nu în siguranță? Rămâne cum am stabilit: niște politicieni mici, care fac doar combinații pentru ei înșiși, au încercat de 6 ori să mă scoată din cursă. Aceiași politicieni care știu că sunt singura care îi poate încurca”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Elena Lasconi, notează News.ro.

Curtea de Apel București a publicat tot miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale.

„În esență, judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel București susține că Biroul Electoral Central a pus în aplicare decizia Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanță. De asemenea, judecătoarea spune că, prin anularea alegerilor prezidențiale, BEC nu a încălcat drepturi civile și fundamentale ale cetățenilor prevăzute în Constituție (dreptul de a vota, de a fi ales). În plus, Guvernul nu mai avea temei legal, după decizia CCR, să stabilească programul și data organizării turului doi al alegerilor”, notează România liberă.

„Procedând la analiza legalității deciziilor emise de Biroul Electoral prin prisma criticilor formulate, Curtea reține următoarele: Cu titlu prealabil, Curtea subliniază că obiectul prezentei cauze îl constituie strict cenzurarea legalității deciziilor emise de Biroul Electoral Central, astfel încât analiza se va realiza în limita criticilor care privesc aceste acte administrative. Din această perspectivă, criticile formulate de contestatori cu privire la modalitatea în care CCR a pronunțat Hotărârea nr. 32/06.12.2024 prin care a dispus anularea procesului electoral cu privire la alegerea președintelui României din anul 2024 și la consecințele pe care pronunțarea acestei decizii le-ar avea asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor excedează prezentei cauze și nu pot fi analizate în acest cadru procesual. Curtea reamintește cu această ocazie că Hotărârea Curții Constituționale a României nr. 32/06.12.2024 este definitiv și general obligatorie, iar analiza în prezenta cauză se va realiza cu luarea în considerare a acestei împrejurări”, se arată în motivare, mai scrie România liberă.

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și partidul AUR au solicitat oficial Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) „Ordonanță trenuleț”.

„Renate Weber, Avocatul Poporului, a confirmat miercuri, pentru Agerpres, că instituția a înregistrat atât această cerere, cât și petiții similare de la mai multe persoane.(…) Reprezentanții Cartel Alfa au criticat vehement actul normativ, calificându-l drept neconstituțional și parte a unui set de politici de austeritate dăunătoare. Aceștia au atras atenția, încă din 21 decembrie 2024, asupra măsurilor economice care implică tăieri și înghețări de venituri, susținând că acestea pun în pericol economia fragilă și agravează vulnerabilitățile sociale”, relatează România liberă.

Cei care doresc să călătorească în Regatul Unit, chiar și pentru perioade scurte, vor avea nevoie de o nouă autorizație electronică de călătorie (ETA), începând cu luna aprilie.

„Guvernul britanic a introdus autorizația electronică de călătorie (ETA) ca o cerință suplimentară pentru toți cetățenii europeni care doresc să intre în Marea Britanie. Aceasta este necesară pentru șederi de până la șase luni, indiferent de scop – turism, afaceri sau vizite personale. Chiar și pentru tranzit prin Regatul Unit, ETA va fi obligatorie, adăugând un pas suplimentar în pregătirea călătoriilor. ETA poate fi obținută simplu, online, printr-o aplicație oficială. Procesul va fi disponibil începând cu 5 martie, iar autorizația va avea o valabilitate de doi ani. Costul acesteia este de aproximativ 12 euro, oferind o soluție eficientă și accesibilă pentru cetățenii care nu au nevoie de viză. Totuși, cei care dețin statut de rezident, viză de muncă sau de studii sunt exceptați de la această cerință”, relatează Gândul.

Seară liniștită!

Luna mai – luna alegerilor was last modified: ianuarie 9th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: