Premierul Ciolacu anunţă plafonarea preţurilor la energie, pentru iarna 2023-2024

11 aug. 2023
Vizualizari: 113

Reformă – este cuvântul cheie prezent în discursurile din ultimele zile ale politicienilor români, aflați la guvernare sau în opoziție. Premierul Marcel Ciolacu susține că în sistemul bugetar trebuie să fie făcută rapid o reformă.

„Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă o reformă. Trebuia să se facă această reformă de foarte mult timp. Am înțeles că nu și-a asumat-o nimeni. (…) Aveți fraierul de serviciu care-și asumă această reformă. Eu nu mai pot să accept să existe instituții paralele și, când ai crize, cum a fost criza cu centrele groazei, să constați că aveau aceleași atribuții cinci instituții și niciuna nu a făcut nimic și se călcau pe picioare (…) Nu va fi tăiat niciun salariu în România, dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii șef peste niște posturi goale, vacante. (…) Marea majoritate, peste 70%, sunt bugetate. Eu nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la șeful lui, la director, să spună: «domne, a făcut niște economii extraordinare la anvelopa bugetară, la cheltuielile cu salariile». De fapt, nu a făcut nicio economie… Și, să spună: «domnu’ director, dacă tot am făcut economia asta – pe care nu am făcut-o – hai să o împărțim la sfârșit de an, să fie primă». S-a terminat, eu nu pot să accept un bugetar care câștigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu să-l alerg prin birou, să-l rog să mai ia și vouchere de vacanță. Voucherele de vacanță sunt pentru cei cu venituri mici, trebuie să existe o echitate socială”, a declarat Marcel Ciolacu, joi seară, într-o emisiune la România TV, notează România liberă.

Premierul a adăugat că România are cei mulți ordonatori de credite din lume.

„Vă spun că avem 16.000 de ordonatori de credite în România, nu se poate așa ceva, nu se poate să ai 10 oameni și să fii ordonator de credit. Nu mai poate continua România în acest fel (…) Nu mai poate statul să susțină (…) când ai niște semnale de alarmă, după pandemie, după împrumuturi de 200 de miliarde, după o datorie externă de aproape 50% (din PIB n.r.), pornită de la PSD de 35%, trebuie să fim corecți, că nu pot să decontez eu. (…) Nu iubesc liberalii și sunt ferm convins că nici liberalii nu mă iubesc pe mine, dar în acest moment trebuie să ne ridicăm la nivelul așteptat de către români. Suntem niște oameni responsabili, avem datoria din oameni politici să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat și să luăm deciziile corecte pentru România și pentru români”, a declarat Premierul Ciolacu, mai scrie România liberă.

Tot despre reformă vorbește și președintele Comisiei Economice din Senat, senatorul PSD Daniel Zamfir, care cere suprataxarea băncilor.

„Nu este normal să dai dobânzi de 1-2% la depozite și de 6-8% la credite, adică să ai 600% câștig”, spune senatorul PSD Daniel Zamfir, scrie Libertatea.

„Președintele Comisiei Economice din Camera superioară a Legislativului, cere taxarea profiturilor extraordinare ale băncilor, în contextul dobânzilor ridicate și al rezultatelor financiare record înregistrate de sectorul financiar din țara noastră. Declarațiile acestuia vin după ce Italia a anunțat introducerea unei taxe suplimentare de 40% din profitul băncilor”, notează Libertatea.

„Ar trebui și în România să fie lansată o dezbatere privind suprataxarea băncilor. Nu este normal să dai dobânzi de 1-2% la depozite și de 6-8% la credite, adică să ai 600% câștig. Sunt de acord cu taxarea băncilor, dar nu pe model italian. Cu cât diferența de dobândă între depozite și credite este mai mică, cu atât taxa să fie mai mică și cu cât diferența este mai mare, cu atât să fie mai mare”, a afirmat Zamfir, pentru Libertatea.

Senatorul Zamfir acuză autoritățile din România că au fost mereu de partea băncilor.

„Dar în România, BNR și Consiliul Concurenței au fost mereu de partea băncilor atunci când a venit vorba de protejarea consumatorilor. Peste tot în Europa băncile au fost amendate pentru cartel, evaziune fiscală, numai în România autoritățile nu au găsit niciodată nimic. Băncile au avut întotdeauna cel mai puternic lobby, și asta pentru că finanțează datoria publică și statul se bazează pe ele pentru împrumuturi”, a arătat senatorul PSD Daniel Zamfir, mai scrie Libertatea.

Primarii USR din Timișoara, Brașov, Bacău și Alba Iulia solicită Guvernului să modifice proiectul de ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare și atrag atenția că adoptarea acesteia va avea un efect dezastruos asupra culturii la nivel local și național.

„E total aberant să ni se spună să tăiem banii de la cultură la nivel local, pentru că nu așa vom acoperi deficitul de la bugetul național, de care e responsabil Guvernul. Pentru Brașov asta ar însemna ca bugetul pe 2024 să fie un sfert din banii pe care-i dăm acum pe cultură și sport, total inacceptabil și nerealist! Pe lângă subfinanțare, ar trebui să desființăm două instituții de cultură, Teatrul Arlechino și Centrul Cultural Apollonia, două instituții care sunt îndrăgite de brașoveni, care și-au dovedit performanța, care cresc de la sezon la sezon, de la stagiune la stagiune. Nu este o glumă. Este disprețul pe care Guvernul îl arată culturii și o mână băgată adânc într-un buzunar care nu este al lor – cel al bugetelor locale”, a declarat primarul USR al Brașovului, Allen Coliban, scrie Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că, în iarna 2023-2024, prețurile la energie vor fi plafonate, așa cum s-a întâmplat și în sezonul trecut. Premierul l-a criticat pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru nerezolvarea problemei apei calde din București.

„Avem azi un proiect de ordonanță de urgență prin care asigurăm decontarea unor plăți pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcțional, cum a fost și anul trecut cu prețuri plafonate. Nu reușesc totuși să realizez cum este posibil în aceste condiții ca, în capitala României, primarul Nicușor Dan să condamne în continuare și în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman și degradant și asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluția apei calde”, a afirmat Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern, scrie Agerpres.

Titularii de permise de conducere străine vor putea să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc, direct, în urma susținerii examenului în țara noastră.

„Una dintre soluțiile legislative adoptate astăzi oferă posibilitatea românilor din diaspora, precum și tuturor titularilor de permise de conducere străine să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc într-o perioadă mai scurtă de timp. Practic, aceștia vor obține permisul de conducere românesc direct în urma susținerii examenului în țara noastră, un examen constând în proba teoretică și practică, fără a avea orele de școală auto, așa cum era prevăzut până acum în Codul Rutier”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, joi, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Premierul Ciolacu anunță plafonarea prețurilor la energie, pentru iarna 2023-2024 was last modified: august 11th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: