80 views
Reformă – este cuvântul cheie prezent în discursurile din ultimele zile ale politicienilor români, aflaţi la guvernare sau în opoziţie. Premierul Marcel Ciolacu susţine că în sistemul bugetar trebuie să fie făcută rapid o reformă.
„Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă o reformă. Trebuia să se facă această reformă de foarte mult timp. Am înţeles că nu şi-a asumat-o nimeni. (…) Aveţi fraierul de serviciu care-şi asumă această reformă. Eu nu mai pot să accept să existe instituţii paralele şi, când ai crize, cum a fost criza cu centrele groazei, să constaţi că aveau aceleaşi atribuţii cinci instituţii şi niciuna nu a făcut nimic şi se călcau pe picioare (…) Nu va fi tăiat niciun salariu în România, dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii şef peste nişte posturi goale, vacante. (…) Marea majoritate, peste 70%, sunt bugetate. Eu nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la şeful lui, la director, să spună: «domne, a făcut nişte economii extraordinare la anvelopa bugetară, la cheltuielile cu salariile». De fapt, nu a făcut nicio economie… Şi, să spună: «domnu’ director, dacă tot am făcut economia asta – pe care nu am făcut-o – hai să o împărţim la sfârşit de an, să fie primă». S-a terminat, eu nu pot să accept un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu să-l alerg prin birou, să-l rog să mai ia şi vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt pentru cei cu venituri mici, trebuie să existe o echitate socială”, a declarat Marcel Ciolacu, joi seară, într-o emisiune la România TV, notează România liberă.
Premierul a adăugat că România are cei mulţi ordonatori de credite din lume.
„Vă spun că avem 16.000 de ordonatori de credite în România, nu se poate aşa ceva, nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credit. Nu mai poate continua România în acest fel (…) Nu mai poate statul să susţină (…) când ai nişte semnale de alarmă, după pandemie, după împrumuturi de 200 de miliarde, după o datorie externă de aproape 50% (din PIB n.r.), pornită de la PSD de 35%, trebuie să fim corecţi, că nu pot să decontez eu. (…) Nu iubesc liberalii şi sunt ferm convins că nici liberalii nu mă iubesc pe mine, dar în acest moment trebuie să ne ridicăm la nivelul aşteptat de către români. Suntem nişte oameni responsabili, avem datoria din oameni politici să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat şi să luăm deciziile corecte pentru România şi pentru români”, a declarat Premierul Ciolacu, mai scrie România liberă.
Tot despre reformă vorbeşte şi președintele Comisiei Economice din Senat, senatorul PSD Daniel Zamfir, care cere suprataxarea băncilor.
„Nu este normal să dai dobânzi de 1-2% la depozite și de 6-8% la credite, adică să ai 600% câștig”, spune senatorul PSD Daniel Zamfir, scrie Libertatea.
„Președintele Comisiei Economice din Camera superioară a Legislativului, cere taxarea profiturilor extraordinare ale băncilor, în contextul dobânzilor ridicate și al rezultatelor financiare record înregistrate de sectorul financiar din țara noastră. Declarațiile acestuia vin după ce Italia a anunțat introducerea unei taxe suplimentare de 40% din profitul băncilor”, notează Libertatea.
„Ar trebui și în România să fie lansată o dezbatere privind suprataxarea băncilor. Nu este normal să dai dobânzi de 1-2% la depozite și de 6-8% la credite, adică să ai 600% câștig. Sunt de acord cu taxarea băncilor, dar nu pe model italian. Cu cât diferența de dobândă între depozite și credite este mai mică, cu atât taxa să fie mai mică și cu cât diferența este mai mare, cu atât să fie mai mare”, a afirmat Zamfir, pentru Libertatea.
Senatorul Zamfir acuză autoritățile din România că au fost mereu de partea băncilor.
„Dar în România, BNR și Consiliul Concurenței au fost mereu de partea băncilor atunci când a venit vorba de protejarea consumatorilor. Peste tot în Europa băncile au fost amendate pentru cartel, evaziune fiscală, numai în România autoritățile nu au găsit niciodată nimic. Băncile au avut întotdeauna cel mai puternic lobby, și asta pentru că finanțează datoria publică și statul se bazează pe ele pentru împrumuturi”, a arătat senatorul PSD Daniel Zamfir, mai scrie Libertatea.
Primarii USR din Timişoara, Braşov, Bacău şi Alba Iulia solicită Guvernului să modifice proiectul de ordonanţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi atrag atenţia că adoptarea acesteia va avea un efect dezastruos asupra culturii la nivel local şi naţional.
„E total aberant să ni se spună să tăiem banii de la cultură la nivel local, pentru că nu aşa vom acoperi deficitul de la bugetul naţional, de care e responsabil Guvernul. Pentru Braşov asta ar însemna ca bugetul pe 2024 să fie un sfert din banii pe care-i dăm acum pe cultură şi sport, total inacceptabil şi nerealist! Pe lângă subfinanţare, ar trebui să desfiinţăm două instituţii de cultură, Teatrul Arlechino şi Centrul Cultural Apollonia, două instituţii care sunt îndrăgite de braşoveni, care şi-au dovedit performanţa, care cresc de la sezon la sezon, de la stagiune la stagiune. Nu este o glumă. Este dispreţul pe care Guvernul îl arată culturii şi o mână băgată adânc într-un buzunar care nu este al lor – cel al bugetelor locale”, a declarat primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, scrie Agerpres.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că, în iarna 2023-2024, preţurile la energie vor fi plafonate, aşa cum s-a întâmplat şi în sezonul trecut. Premierul l-a criticat pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pentru nerezolvarea problemei apei calde din Bucureşti.
„Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate. Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil în aceste condiţii ca, în capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman şi degradant şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern, scrie Agerpres.
Titularii de permise de conducere străine vor putea să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc, direct, în urma susţinerii examenului în ţara noastră.
„Una dintre soluţiile legislative adoptate astăzi oferă posibilitatea românilor din diaspora, precum şi tuturor titularilor de permise de conducere străine să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc într-o perioadă mai scurtă de timp. Practic, aceştia vor obţine permisul de conducere românesc direct în urma susţinerii examenului în ţara noastră, un examen constând în proba teoretică şi practică, fără a avea orele de şcoală auto, aşa cum era prevăzut până acum în Codul Rutier”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, scrie Agerpres.
Seară liniştită!