147 de ani de liberalism românesc

25 mai 2022
Vizualizari: 756

Deschidem Revista din această seară cu un eveniment deosebit pentru liberali: „PNL între Prima și a Doua Modernizare a României: 147 de ani de liberalism”. Manifestarea dedicată aniversării a 147 de ani de la înființarea PNL a fost organizată  de actualul lider liberal – premierul Nicolae Ciucă. Evenimentul Zilei scrie azi despre discursul lui Crin Antonescu, invitat de Nicolae Ciucă la acest eveniment. Fostul președinte a vorbit, la această aniversare, despre ceea ce se vehiculează în spațiul public, legat de dezbinarea liderilor și membrilor PNL.

„Se incriminează dezbinarea, despre care îndrăznesc să spun că e congenitală. Nu a fost doar în politică, nu doar în PNL, a fost în marea familie a Brătienilor, a fost între tată și fiu, între mari conducători ai acestui partid, mari intelectuali și mari patrioți. Dezbinarea este un element cu care PNL a trăit, a crescut și care s-ar putea să-i fie congenitală”, a spus Crin Antonescu, scrie Evenimentul Zilei.

„Cu fiecare an care se adaugă vârstei extraordinare a acestui partid, revin câteva întrebări, dacă nu le punem chiar noi, cei care suntem membri, le pun cei mai dragi prieteni ai noștri: Voi sunteți urmașii Brătienilor? Voi sunteți Partidul Național Liberal? Este Partidul Național Liberal – ca să mă exprim elegant – la înălțimea așteptărilor și istoriei sale?”, a continuat Crin Antonescu, notează Evenimentul Zilei.

„Două lucruri nu se pot nega: dvs., membrii PNL sunteți urmașii Brătienilor. Partidul nu s-a născut că un grup de oameni au dezgropat un brand și au înființat un partid ca pe un ONG. (…) Al doilea lucru pe care vreau să-l spun e că nu e mare eveniment din istoria României de care PNL să nu fie legat. Nimic mare nu s-a făcut fără participarea și a PNL, asta este mândria sau povara dvs, asta poate fi șansa ca un partid cu istorie copleșitoare să aibă mereu viitor”, a mai afirmat Crin Antonescu, mai scrie Evenimentul Zilei.

Presa scrie azi că primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, după cum au anunțat, luni, Nuclearelectrica și compania americană NuScale.

„România devine astfel una dintre primele țări din lume – și prima din Europa – ce implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie «curată». Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu care a costat 1,2 milioane de dolari, fonduri primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021 în cadrul unui grant oferit de guvernul american pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România”, relatează Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariații sau foștii salariați să aibă acces online la datele proprii din Registrul general de evidență a salariaților – Revisal.

Potrivit actului normativ, „Registrul general de evidență a salariaților se completează și se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării și cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaților, data angajării, funcția/ocupația conform specificației Clasificării ocupațiilor din România sau altor acte normative, nivelul și specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile și cuantumul acestora, perioada și cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detașării și data încetării contractului individual de muncă”, arată Agerpres.

„Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date, precum și la generarea online și descărcarea unui extras din registru”, prevede legea, mai scrie Agerpres.

Tot Agerpres scrie azi căprețul mediu pe metru pătrat al locuințelor a urcat în medie cu 7,4% în primul trimestru din acest an, față de media ultimelor luni din 2021, potrivit unui comunicat al KIWI Finance”.

 „Prețul a avut ca principali vectori de creștere Bucureștiul, alături de Sibiu, Ilfov, Brașov și Oradea, unde majorarea prețurilor medii din tranzacții a depășit 10%, potrivit Indexului imobiliar KIWI Finance, indicele de accesibilitate rămânând la un nivel sustenabil. În fapt, creșterea fiecărui segment în parte (apartamente și case) a fost de circa 9%-10% în primul trimestru, ea fiind «mascată» de creșterea puternică a ponderii caselor în total vânzări”, mai notează Agerpres.

Guvernul Viktor Orban a declarat starea de urgență, din cauza conflictului armat din Ucraina. Măsura intră în vigoare începând de la miezul nopții de marți spre miercuri.

„Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică și creșteri drastice de prețuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a declarat șeful Guvernului de la Budapesta, scrie Cotidianul.

Starea de urgență, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacționeze rapid și să folosească „toate metodele la dispoziția sa” pentru a proteja Ungaria și pe unguri, a mai spus Viktor Orban, notează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

 

 

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

147 de ani de liberalism românesc was last modified: mai 25th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: