A murit Prigojin

24 aug. 2023
Vizualizari: 158

România a primit, miercuri, un nou refuz din partea Austriei în legătră cu extinderea Spațiul Schengen. Vicepreședintele USR, Dan Barna, a afirmat, joi, că România a fost din nou „umilită” la Viena, prin noul refuz al Austriei.

Din ciclul strategiei «Vorbe, nu fapte» a guvernului PSDNL Ciolacu, adus de Iohannis românilor, ieri la Viena s-a consumat încă un episod umilitor pentru România. În prezența lui Cătălin Predoiu, Austria a spus din nou «nu» aderării noastre la Schengen. Încă un ministru de interne pus cu mâna de președintele Iohannis se întoarce cu privirea senină, coada între picioare și mâna goală din capitala Austriei”, a declarat Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților, scrie Agerpres.

„El (n.n. Dan Barna) le cere miniștrilor responsabili pentru «eșecurile permanente» din ultima perioadă, precum și președintelui Iohannis, să își asume răspunderea pentru «incapacitatea» de a livra ceea ce promit”, mai scrie Agerpres.

Europarlamentarul Eugen Tomac, președinte al PMP, solicită Guvernului român să se alăture procesului deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după „refuzul absurd al Austriei” în chestiunea aderării României la Schengen.

„După acest refuz absurd al Austriei, repetat obsesiv în jurul unui argument fals, se impune ca România să-și schimbe radical abordarea în chestiunea Schengen. Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, susține că Guvernul de la Viena se opune extinderii spațiului Schengen pentru că nu funcționează. Tot acest ministru mincinos uită să spună că exact în ședința în care a refuzat accesul României în spațiul Schengen a votat pentru intrarea Croației în spațiul de liberă circulație al Uniunii Europene. Toată retorica oficialilor austrieci la adresa României este plină de falsuri”, a scris Tomac, miercuri, pe Facebook, notează Agerpres.

El a amintit că 25 de țări din Spațiul Schengen consideră că România îndeplinește condițiile de aderare.

„În acest moment, cer Guvernului României să se alăture procesului deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și împreună să sancționăm acest abuz de drept comis de un guvern iresponsabil condus de politicieni profund antieuropeni. 25 de guverne din zona Schengen consideră că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi parte din acest spațiu, Comisia Europeană spune limpede că țara noastră îndeplinește toate condițiile, un singur guvern, cel de la Viena, blochează în mod absolut revoltător dreptul nostru de a ne bucura de liberă circulație. Nu mai țineți Europa divizată, dați jos hotarul, domnule Nehammer!”, a transmis Tomac, mai scrie Agerpres.

Dacă zilele trecute scriam despre o postare plină de optimism a lui Prigojin din Africa, astăzi presa rusă scrie despre moartea acestuia, care ar fi survenit în Rusia, în urma unui accident aviatic. Un canal de Telegram asociat cu Wagner anunță că Prigojin ar fi murit, informație pe care a confirmat-o autoritatea aviatică rusă.

„Cadavrele tuturor celor zece persoane care călătoreau la bordul avionului prăbușit au fost recuperate de la locul accidentului, iar operațiunea de căutare a fost finalizată, a anunțat agenția de presă Interfax, care citează serviciile de urgență. Un canal Telegram despre care se crede că are legătură cu Evgheni Prigojin a anunțat că liderul Wagner a murit, notează bbc.com. care menționează că nu a reușit să verifice această informație. Grey Zone a precizat că Prigojin a fost «ucis ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei»”, relatează News.ro.

După știrile despre moartea lui Evgheni Prigojin, mercenarii Wagner se pare că au părăsit taberele din Belarus, pentru a pleca în Rusia.

„Agenția Centrală de Informații notează că, potrivit rezistenței belaruse, care a publicat informația pe canalul de Telegram Hajun Proiect Belarus, în seara zilei de 23 august, o parte din taberele wagneriților din Belarus erau demontate. Convoaiele se îndreaptă probabil în direcția graniței cu Federația Rusă, dar serviciile speciale din Belarus încearcă să împiedice plecarea vehiculelor mercenarilor. Grupul de monitorizare Hajun a mai scris că în satul Țel, lângă tabăra de mercenari «PMK Wagner», au început întreruperi serioase ale internetului mobil”, scrie Libertatea.

„Canalul Telegram VChK-OGPU, apropiat de Wagner PMC, a raportat că trupurile lui Prigojin și ale adjunctului său, Utkin, au fost descoperite și identificate, Gray Zone a adăugat că «Prigojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor ruși». Într-unul dintre videoclipurile publicate pe rețelele de socializare, un grup de mercenari stă lângă drum și unul e auzit: «Se vorbește mult despre ce va face Wagner în această situație. Vom spune un lucru: deja începem. Așteptați-ne!»”, mai notează Libertatea.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a dezvăluit cu prilejul participării sale la Kiev, în 23 august, la reuniunea din ciclul „Platforma Crimeea” că Rusia a desfășurat „operațiuni militare speciale” nu doar în Ucraina, ci și în Transnistria.

„Nu există ezitări în Republica Moldova cu privire la susținerea Ucrainei pentru că știm că în locul vostru am fi putut fi noi. Știm pentru că am simțit deja pe propria piele «operațiunea militară specială» desfășurată de Rusia în Transnistria. Susținem în totalitate formula de pace a lui Zelenski și ideea organizării unui summit al păcii în această toamnă. Cetățenii și autoritățile Republicii Moldova sunt uniți în angajamentul de a susține Ucraina până la victorie”, a declarat Premierul Recean, scrie România liberă.

„Șeful guvernului de la Chișinău nu a oferit detalii despre cum s-a desfășurat operațiunea Rusiei în Republica Moldova. Dacă se face o paralelă cu «operațiunea militară specială» din Ucraina, ar însemna că Rusia a încercat să producă o desprindere a Transnistriei de Republica Moldova, care ar fi fost urmată de o «unire» a Transnistriei cu Rusia. Proceduri de acest gen au fost organizate de Rusia în mai multe regiuni ale Ucrainei, pe parcursul anului 2022”, mai notează România liberă.

Seară liniștită!

 

A murit Prigojin was last modified: august 24th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: