O nouă reformă în învățământ

31 mart. 2022
Vizualizari: 332

Blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și Marea Azov de către trupele ruse determină Ucraina să discute cu România ca produsele agricole ucrainene să fie exportate prin intermediul portului Constanța.

„Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale și uleiuri vegetale, are suficiente stocuri pentru a-și asigura necesarul alimentar pentru doi ani, însă pierde 1,5 miliarde de dolari în fiecare lună din cauza incapacității de a exporta produse agricole, după ce Rusia a invadat-o și i-a blocat principalele porturi maritime, se arată în comunicatul Ministerului ucrainean al Agriculturii”, relatează Digi24.

Economia ucraineană suferă masiv ca urmare a războiului inițiat de ruși – bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, respectiv o scădere de aproape 90% față de bugetul anual prevăzut, transmitea, cu câteva zile în urmă, Guvernul de la Kiev”, mai notează Digi24.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că a avut o discuție cu ministrul Agriculturii din Ucraina, iar România va folosi toate capacitățile feroviare, navale și rutiere pentru a putea tranzita marfă dinspre și înspre Ucraina.

„Sunt discuții permanente, nu s-a stabilit concret, noi deja avem un flux de marfă care vine și pleacă prin Portul Constanța, care era destinat porturilor ucrainene de la Marea Neagră, dar lucrurile sunt într-o continuă desfășurare”, a spus secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, scrie News.ro.

Reprezentantul Ministerului Transporturilor a precizat că partea română va folosi toate capacitățile pentru a ajuta Ucraina.

Noi vom folosi toate capacitățile, și feroviare, și navale și rutiere pentru a putea tranzita marfă și dinspre și spre Ucraina, în așa fel încât să profităm de contextul geopolitic și strategic să ajutăm la evacuarea mărfii, exportul din Ucraina către țările de destinație și la aprovizionarea Ucrainei cu ceea ce ar trebui să importe pentru a aproviziona populația și ce mai funcționează din economie”, a explicat secretarul de stat, mai arată News.ro.

Războiul din Ucraina ar putea avea ca efect revigorarea traficului de mărfuri pe Dunăre.

„Pe fluvial, secretarul de stat a afirmat că se încearcă capacitarea la maxim a tuturor barjelor, pentru a face transport dinspre porturile ucrainene de la Dunăre, pentru a prelua și de acolo maximum de marfă și se capacitează și Portul Galați, unde există o linie feroviară cu ecartament ucrainean, care poate fi pusă la dispoziție, pentru a putea veni cu trenurile direct în portul Galați, pentru încărcare și descărcare”, mai notează News.ro.

Cotidianul scrie despre cum evoluează piața imobiliară după ce prețurile la materialele de construcție au explodat. Creșterea prețurilor la materialele de construcții, cauzată de creșterea prețurilor la energie și stoparea importurilor de metal și materiale de construcții din Ucraina, afectează grav sectorul construcțiilor.

„Războiul din Ucraina a dus la o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente, au spus reprezentanții FPSC, în cadrul unei conferințe de profil. Cumpărătorii așteaptă finalul crizei sau măcar o calmare a tensiunilor pentru a putea lua o decizie, spun constructorii. În plus, ei arată că sunt bănci care au oprit finanțările pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare, ceea ce ar putea duce la oprire temporară a construcțiilor de locuințe. Dezvoltatorii atrag atenția că la reluarea activității, prețurile ar putea crește cu cel puțin 50 la sută ca urmare a scumpirii materialelor. O astfel de situație nu ar face decât să mute cererea către apartamentele deja construite”, relatează Cotidianul.

Între septembrie 2021 și februarie 2022, creșterile, în medie, ale prețurilor materialelor de construcții sunt între 60 și 80 la sută. Cauzele acestor creșteri fără precedent sunt următoarele: există în momentul acesta o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă si aici vorbim despre minereuri și despre țiței”, spune Irinel Gheorghe, vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților de Construcții, mai notează Cotidianul.

Libertatea scrie despre reforma care se pregătește în învățământ.

„Structura anului școlar va arăta diferit de anul viitor, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, după o întâlnire de consultări cu reprezentanții elevilor și ai părinților. Semestrele vor fi înlocuite cu cinci module de învățare care vor fi alternate cu vacanțe, iar tezele vor fi înlocuite cu evaluări standardizate. Deciziile finale urmează însă să fie luate în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar”, notează Libertatea.

Cum arată structura noului an școlar, anunțată de ministrul Educației?

Libertatea scrie care va fi structura noului an școlar: „5 septembrie-21 octombrie – modulul 1 de școală; 24-30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii; 31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2 de școală; 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă; 9 ianuarie – 6 aprilie – modulele 3 și 4 de școală; 8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară; 19 aprilie – 16 iunie – modulul 5 de școală; 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară”.

Libertatea mai scrie că o parte dintre liderii organizațiilor județene PNL vor debarcarea lui Florin Cîțu de la conducerea partidului.

„Aproape 40 de organizații municipale și județene ale PNL îi vor înainta, joi, o scrisoare președintelui partidului, Florin Cîțu, prin care îi vor cere acestuia să demisioneze, susțin surse liberale pentru G4 Media și confirmate pentru Libertatea. Locul său ar urma să fie luat de premierul Nicolae Ciucă într-un congres extraordinar organizat peste 11 zile”, scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„E nevoie de 16 președinți de organizații județene pentru convocarea unui congres, până mâine vor fi mai mult de 39. Vor fi vreo 2-3 organizații care nu vor susține asta, una e cea de la sector 3, unde e el interimar”, spun sursele liberale, mai notează Libertatea.

Seară liniștită!

O nouă reformă în învățământ was last modified: martie 31st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: