UDMR nu susţine comasarea alegerilor locale cu parlamentarele

2 mai 2023
Vizualizari: 230

Sâmbătă, la Timișoara, Kelemen Hunor a fost reales în funcția de președinte al UDMR, în cadrul celui de-al XVI-lea Congres al Uniunii.

„Din cei 835 de delegați prezenți și-au dat votul pentru realegerea lui Kelemen Hunor în funcția de președinte 653 de delegați, șapte voturi au fost invalide iar restul nu au votat”, relatează Agerpres.

„Întotdeauna am spus că vrem să prosperăm pe pământul nostru natal ca și comunitate maghiară, păstrând și recreând identitatea noastră cu elementele sale, dar nu este suficient. (…) Trebuie să facem această țară un loc în care merită să trăiești. Pe lângă cadrul instituțional, de păstrarea identității și a siguranței din punct de vedere legal, trebuie să îmbunătățim condițiile privind calitatea vieții, a serviciilor publice, trebuie să formăm țara astfel încât maghiarii să rămână aici, iar acest lucru depinde mai ales de noi. În acest demers este nevoie de toată lumea”, a arătat Kelemen Hunor, scrie Agerpres.

Președintele UDMR a mai declarat că formațiunea sa nu susține comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

„Constituțional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungești mandatul, ori trebuie să schimbi legislația actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgență, de alertă sau ceva asemănător, așa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungești mandatul. În 2020, mandatul aleșilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgență din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situație și de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituțional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituțională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista”, a explicat Kelemen Hunor, scrie Agerpres.

News.ro titrează azi: „Procurorii Parchetului General au clasat dosarul în care Laura Codruța Kovesi era acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa” și relatează pe larg despre această decizie a procurorilor.

„Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General au dispus clasarea dosarului în care Laura Codruța Kovesi, fost procuror general al PICCJ și în prezent șef al Parchetului European, era acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Clasarea cauzei a fost dispusă «întrucât faptele nu există»”, notează News.ro.

La acest început de săptămână, presa se întreabă când va fi declanșată contraofensiva Ucrainei, acum când majoritatea echipamentelor promise de statele europene au ajuns în Ucraina.

„Contraofensiva ucraineană ar putea fi declanșată pe 9 mai, a declarat marți, Andrei Marociko, locotenent-colonel (în rezervă) din miliția separatistă din Luhansk, potrivit agenției ruse TASS”, relatează EFE, citată de Agerpres, scrie Libertatea.

„Pentru acest sfârșit de săptămână se așteaptă condiții meteorologice favorabile care vor permite formațiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele și armamentul furnizate de țările NATO. (…) Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei”, a mai spus reprezentantul autorităților instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Luhansk din Ucraina, notează Libertatea.

Potrivit acestuia, „Ucraina se pregătește pentru «acțiuni majore contraofensive», cu armament și echipamente și formând grupuri de atac”, mai scrie Libertatea.

„Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus săptămâna trecută că pregătirile pentru contraofensivă se află în etapa finală”, mai adaugă Libertatea.

La sud de Dunăre, procurorul șef al Bulgariei a fost ținta unui atentat terorist.

„Procurorul șef al Bulgariei Ivan Gheșev a scăpat nevătămat luni după explozia unui dispozitiv la trecerea mașinii sale oficiale. Parchetul Bulgariei a afirmat că investighează explozia drept act terorist, deși Ministerul de Interne a vorbit doar de un «incident»”, relatează EFE, citată de Cotidianul.

„Bomba era clar menită să ucidă. Nu a fost destinată să intimideze, nu au fost artificii”, a declarat presei Borislav Sarafov, procuror adjunct și director al Serviciului Național de Investigații, adăugând că „familia lui Gheșev era cu el în vehicul”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

UDMR nu susține comasarea alegerilor locale cu parlamentarele was last modified: mai 2nd, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: