Desfiinţarea SIIJ – o nouă temă de negociere în coaliţia de guvernare

13 iul. 2021
Vizualizari: 244

Deschidem Revista din această seară cu impasul în care au intrat discuțiile din coaliție pe tema desființării SIIJ.

„«Continuăm discuțiile pe această temă. Toate formațiunile politice sunt hotărâte să desființeze secția specială. Urmează să cădem de acord asupra unei formule consensuale cu privire la forma în care desființăm SIIJ. (…) Continuăm să căutăm o soluție consensuală cu privire la desființarea secției speciale», a spus președintele PNL, Ludovic Orban, după ședința coaliției care a avut loc la sediul Guvernului”, notează România liberă.

„S-au căutat formule. Continuă discuțiile. (…) Există acea diferență dată de un amendament care este formulat de UDMR”, a mai arătat Orban, scrie România liberă.

România liberă reține și declarația liderului USR Plus, Dan Barna, pe tema desființării SIIJ.

„«Amendamentul UDMR nu face decât să mute secția specială dedicată magistraților la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca și glumă, prin care, în loc să desființăm SIIJ, pur și simplu schimbăm eticheta de pe ușă și adresa de pe cartea de vizită și mutăm o secție specială dedicată tot magistraților, o mutăm la Parchetul General. (…) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (…) este de neacceptat și atâta timp cât nu găsim o soluție în coaliție, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură și nefuncțională», a spus Barna, la Palatul Parlamentului, după ședința Biroului Național al USR PLUS”, mai arată România liberă.

Dacă, despre aprobarea Planului de Redresare și Reziliență al României știm că va fi discutat în această toamnă, PNRR al Ungariei, care ar fi trebuit să fie aprobat în această lună, ar putea fi amânat.

„O purtătoare de cuvânt a executivului european a declarat, luni, că oficialii analizează încă răspunsurile primite de la Budapesta și ar putea avea nevoie de mai mult timp, chiar de săptămâni, pentru aprobarea proiectelor Ungariei”, scrie Associated Press, citată de Libertatea.

„Săptămâna trecută, liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, subliniase că Bruxelles-ul a suspendat aprobarea planului Ungariei, deoarece «nu există garanții că banii vor ajunge la cetățeni onești și merituoși – și nu la acoliții lui Viktor Orban»”, mai scrie Libertatea.

„Comisia Europeană va depăși termenul-limită stabilit pentru aprobarea planului de redresare al Ungariei pe fondul temerilor că Budapesta nu întrunește toate condițiile pentru a debloca granturile și împrumuturile în valoare de miliarde de euro, scrie AP. Termenul-limită pentru aprobarea planului era luni, 12 iulie. (…) Chiar dacă Budapesta va primi undă verde de la Comisia Europeană, ea va avea nevoie și de aprobare din partea celorlalte state membre. Asta în condițiile în care criticii au subliniat că Ungaria nu oferă suficiente garanții privind cheltuirea cu integritate a acestor fonduri”, mai scrie Libertatea.

Presa scrie că vaccinarea personalului medical devine obligatorie în Franța și în Grecia.

„Vaccinarea va fi obligatorie pentru toți cei care vor fi în contact cu persoane fragile”, a anunțat Macron, care a avertizat că din „15 septembrie vor fi efectuate controale și se vor lua măsuri”, scrie News.ro.

„Tot luni, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că, începând de la 1 septembrie, vaccinarea va fi obligatorie pentru personalul medical. De asemenea, de la 16 august, vaccinul este obligatoriu pentru persoanele care lucrează în aziluri”, mai arată News.ro.

Mai mult, președintele Macron a precizat că în cazul în care imunizarea la nivel național nu crește suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii”, după cum notează Digi24.

„Măsurile sanitare pentru contracararea variantei Delta a SARS-CoV-2, anunțate de Președintele Franței, Emmanuel Macron, sunt: vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sanitar și cei care intră în contact cu persoanele vulnerabile (controale și sancțiuni începând cu data de 15.09.2021); dacă vaccinarea francezilor nu crește suficient, va fi necesară «abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii»; stabilirea telemuncii parțiale în departamentele în care rata de incidență crește cel mai mult; participarea la evenimente pe scară largă, cluburi/restaurante/baruri/terase (> 50 de persoane, cu vârsta > 12 ani), mijloace de transport în comun (tren și avion) va fi condiționată de existența unui certificat de vaccinare anti-COVID-19, începând cu luna august 2021; eliminarea testelor PCR fără prescripție medicală începand cu luna octombrie 2021; realizarea campaniilor de vaccinare la începutul anului școlar”, mai notează Digi24.

Răspândirea rapidă a tulpinii Delta creează îngrijorare în Europa.

„Potrivit site-ului ourworldindate.org, în ultima săptămână, cele mai multe infectări la milionul de locuitori s-au înregistrat în Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. O curbă ascendentă raportează și Franța și Italia, dar cifrele nu sunt încă alarmante: Cipru – 844,27, UK – 410,6, Spania – 287,24, Portugalia – 242,22, Grecia – 134,81, Olanda – 134,48, Danemarca – 84,62, Belgia – 81,25, Franța – 44,74, Italia – 14,93. Cu toate acestea, «sezonul estival pentru turiști în Europa nu este în pericol», spune comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni, într-un interviu apărut sâmbătă în ziarele grupului media Funke din Germania”, notează Radio Europa Liberă.

O altă tulpină (Lambda), documentată inițial în august 2020, se răspândește cu repeziciune în America de Sud, în special în Peru, țară grav afectată de pandemia de COVID-19.

„Pe 14 iunie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat tulpina originară din America Latină ca fiind o «variantă de interes». Această desemnare ridică temeri cu privire la modul de răspândire al variantei. Într-un raport publicat o zi mai târziu, pe 15 iunie, Organizația spunea că tulpina Lambda a ajuns în 29 de țări sau teritorii aflate sub monitorizarea acesteia”, notează jurnaliștii de la Radio Europa liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Un grup de cercetători de la Universitatea din Chile au realizat un studiu, încă neverificat de comunitatea medico-științifică, în care au evaluat mutațiile apărute la nivelul noii tulpini. Potrivit cercetătorilor, tulpina Lambda, ori «C.37», conține șapte mutații în proteina spike, responsabilă de infectarea celulelor din corpul uman. Una dintre aceste mutații, L452Q, este similară mutației L452R, apărută la nivelul tulpinilor Delta și Epsilon. Mutația L452R oferă virusului imunitate în fața răspunsului anticorpilor monoclonali și crește gradul de infectare cu noua tulpină în comparație cu tulpina inițială. În urma evaluării, cercetătorii au concluzionat că tulpina Lambda prezintă un grad de răspândire și contagiune mai ridicat decât tulpinile Gamma (tulpina braziliană) și Alpha (tulpina britanică)”, se mai arată pe site-ul Radio Europa liberă.

Cazurile de infectare cu coronavirus au atins cote alarmante în Olanda.

„Toți guvernanții aflați în concedii au fost chemați de urgență acasă. Noi restricții au fost impuse pentru cetățeni. Parlamentarii olandezi, abia plecați în vacanțe, își vor întrerupe concediile și se vor reîntoarce acasă, în contextul în care numărul infectărilor cu coronavirus a atins cote alarmante. Guvernul condus de premierul Mark Rutte a fost acuzat de neglijență. Miercuri, parlamentarii se vor întruni în cadrul unei sesiuni extraordinare, ca urmare a pericolului care planează asupra statului. (…) Cluburile și discotecile se vor închide, a anunțat premierul Mark Rutte, în timp ce restaurantele vor fi deschise până la ora 24.00. Festivalurile sau alte astfel de evenimente care presupun participarea unui număr mare de oameni vor fi interzise”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Desființarea SIIJ – o nouă temă de negociere în coaliția de guvernare was last modified: iulie 13th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: