Ungaria, invitată să părăsească Uniunea Europeană

25 iun. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 296

Deschidem Revista din această seară cu o confruntare tensionată între majoritatea liderilor europeni și premierul maghiar Viktor Orban, în cadrul Summit-ului UE de la Bruxelles. Viktor Orban este criticat pentru o lege considerată homofobă.

„«Liderii au vorbit în termeni personali și neobișnuit de emoționali», scrie publicația europeană Politico. Premierul olandez Mark Rutte a sugerat că Ungaria ar trebui să părăsească UE, în vreme ce șeful guvernului luxemburghez, Xavier Bettel, a vorbit despre propriile greutăți în a fi acceptat ca bărbat homosexual. (…) «Este vorba despre drepturi fundamentale, dreptul de a fi diferit», a adăugat Bettel, potrivit Politico. La rândul lui, Rutte a făcut o referire explicită la articolul 50 al Tratatelor UE care a permis ieșirea Regatului Unit din clubul european. La fel, Portugalia și Franța au invitat Ungaria să facă o alegere între valorile europene sau părăsirea UE, scrie RFI România”, relatează Libertatea.

„Legea criticată de UE prevede că «pornografia și conținutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identității de gen, schimbarea de sex și homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani». «Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinții vor să își educe copiii în materie de sex», s-a apărat Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o. Însă liderii europeni au subliniat că introducerea homosexualității alături de pedofilie nu poate fi acceptată”, mai scrie Libertatea.

În timp ce România a fost lovită în ulimele zile de ploi și inundații, în Cehia o tornadă a distrus locuințele din mai multe localități și a provocat victime.

„Cel puțin patru morți, zeci de răniți și dispăruți și sute de oameni rămași fără adăpost – este bilanțul unei tornade care a lovit mai multe localități din Moravia de Sud, anunță BBC. (…) Imaginile dezastrului provocat de fenomenul meteo extrem sunt cutremurătoare. Case complet dărâmate de furtuna puternică, mașini luate de vânt și răsturnate, copaci doborâți. Cele mai afectate sate sunt Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice și Lužice (…) Până acum, cel puțin patru oameni au murit, iar cel puțin 60 au fost răniți, în urma tornadei, potrivit datelor transmise de BBC. Peste 120.000 de case au rămas fără curent electric după furtună, iar un autobuz a fost răsturnat, patru pasageri fiind răniți”, scrie Libertatea.

Presa mai notează că premierul Cîțu promite fonduri primarilor pentru continuarea drumurilor comunale și județene.

„Toate investițiile aflate în derulare vor merge mai departe. Plătim la timp facturile, o premieră în ultimii 30 de ani. Alocăm șapte miliarde de lei pentru proiectele care vizează drumuri județene și comunale care nu pot fi finanțate nici prin fonduri europene, nici prin PNRR sau alte surse. România trebuie să treacă la etapa următoare, trebuie să avem drumuri asfaltate în toată țara”, a declarat Florin Cîțu, scrie Digi24.

Absolvenții de Drept care se pregătesc pentru admiterea în magistratură primesc o veste bună de la Parlament.

„Președinta Comisiei juridice, senatoarea PNL Iuliana Scântei a anunțat că două proiecte de lege privind organizarea concursurilor de admitere în magistratură și la INM, aflate în reexaminare după o decizie CCR, vor permite organizarea concursurilor pentru judecători și procurori în anii 2021-2022. Inițiativele legislative vor fi votate, decizional, în plenul din 28 iunie al Senatului, a adăugat ea. Proiectul de lege pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură și la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, va permite organizarea concursurilor pentru judecători și procurori în anii 2021-2022. Condiția de «bună reputație» rămâne o cerință legală pentru candidați, întrucât ține de integritatea și onoarea funcției de judecător sau procuror”, arată News.ro.

Consiliul Național al Audiovizualului și-a ales un nou președinte, după ce, pe 15 iunie, cu 35 voturi „pentru” și 240 „împotrivă”, raportul de activitate al Consiliului Național al Audiovizualului pe anul 2020 a fost respins de Plenul Parlamentului.

„Cristina Ancuța Pocora este propunerea Consiliului Național al Audiovizualului pentru a ocupa funcția de președinte, decizia fiind luată miercuri în ședința CNA. Votul a fost secret, iar ședința CNA s-a desfășurat cu ușile închise în timpul alegerilor. Propunerea CNA va fi înaintată Parlamentului, pentru a fi aprobată de plen, cel mai probabil lunea viitoare. (…) Cristina Pocora a fost deputat PNL timp de două mandate – din 2008 până în 2016. Ea a ajuns membru CNA în 2018, când a fost propusă de președintele Klaus Iohannis, după ce la alegerile din 2016 a ratat intrarea în Parlament”, scrie România Liberă.

Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, anunță că PSD va ataca la CCR Legea de aprobare a unei O.U.G. prin care, de la 1 iulie, orice român asigurat se poate trata la privat dacă plătește diferența față de cât dă asigurarea de stat pentru el.

„Mai multă sănătate pentru bogați, mai puțină pentru cei sărăci! Așa înțelege puterea de dreapta să guverneze, luând peste 250 de milioane de euro din sistemul public, și așa subfinanțat, pentru a-i da clinicilor private. Astfel, rămân mai puțini bani la dispoziția spitalelor de stat, ceea ce înseamnă asistență medicală gratuită mai puțină și de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetățenilor – cei care nu-și permit coplata la clinicile private. Este, în fapt, încă o tentativă de privatizare a sănătății! Anul trecut, în februarie, o încercare similară a fost oprită de Avocatul Poporului, care a atacat cu succes la CCR ordonanța guvernului. (…) Vom ataca la Curtea Constituțională legea de aprobare a acestei O.U.G., însă acest lucru va fi posibil abia când va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului, înainte de promulgare”, a scris Firea pe pagina sa de Facebook, notează Cotidianul.

„Newyorkezii non-binari nu mai trebuie să se identifice ca bărbați sau femei pe documentele emise de stat, inclusiv permise de conducere și certificate de naștere”, relatează agenția de presă DPA, citată de Digi24.

„Actul privind recunoașterea genului («The Gender Recognition Act»), semnat joi, pentru a deveni lege, de guvernatorul Andrew Cuomo la un eveniment de aniversare a 10 ani de la legalizarea căsătoriei între persoane de același sex de către New York, asigură că documentele oficiale guvernamentale în acest stat reflectă identitatea persoanelor transgender, non-binare și intersex”, mai arată Digi24.

Seară frumoasă!

Ungaria, invitată să părăsească Uniunea Europeană was last modified: iunie 25th, 2021 by Claudiu Pamuc
Monitor Dosare

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: