Turcia şi Siria în doliu, după valul de cutremure

7 feb. 2023
Vizualizari: 380

Presa din întreaga lume scrie despre valul de seisme din Turcia și Siria, care au provocat peste 5000 de morți și peste 24.000 de răniți.

„Sunt peste 5.000 de morți, mii de răniți, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbușit în Turcia și Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, luni, în regiune după mai bine de un secol. Operațiunile de salvare se desfășoară contracronometru, mai ales că și vremea pune probleme și reduce șansele de supraviețuire ale celor prinși sub ruine”, scrie News.ro.

„Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat, marți, drept zonă calamitată cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgență în regiune pentru trei luni.Turcia intenționează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vestul țării, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a mai spus Erdogan.Ministerul turc al Transporturilor și Infrastructurii anunțase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgență, a relatat BBC” , mai arată News.ro.

Și Siria a fost lovită grav de cutremure.

„În Siria este în desfășurata o operațiune contracronometru pentru a salva sute de familii încă prinse sub dărâmăturile clădirilor distruse după cutremurul devastator de luni, a declarat marți șeful serviciului de apărare civilă. Raed al-Saleh a declarat pentru Reuters că este nevoie de ajutor urgent din partea organizațiilor internaționale pentru efortul de salvare din nord-vestul Siriei aflat sub controlul rebelilor. Sute de oameni au fost uciși și răniți în această regiune”, notează Libertatea.

Cutremurul din Turcia readuce în discuție situația clădirilor cu risc seismic din capitala României.

„Sute de clădiri din București sunt în pericol să cadă la primul cutremur major. Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri. Bucureștenii se tem că în cazul unui cutremur puternic, clădirile în care locuiesc nu vor rezista, iar tragedia din Turcia s-ar repeta. (…) Municipalitatea susține ca a încheiat în ultimele zile două acorduri pentru expertizarea a încă 200 de imobile cu risc seismic. Municipalitatea a reușit în doi ani să expertizeze tehnic doar 35 de clădiri cu risc seismic, iar în ultimii șapte ani, 153. (…) Cei de la companie au în evidență doar 97 de clădiri încadrate în clasa de risc 1. În aceste zile, municipalitatea susține că a încheiat două acorduri cadru de expertiză pentru circa 200 de imobile cu o suprafață de 500.000 mp.(…) În acte există 363 de clădiri cu risc seismic 1, 367 de clădiri se află în clasa 2 de risc seismic și 115, cu risc seismic 3”, scrie Antena 3.

„Totodată, municipalitatea precizează că în acest sens PMB a obținut o finanțare prin PNRR în valoare de 24,115 milioane de euro pentru imobilele din zonele protejate istoric”, mai arată Antena 3.

După aproape jumătate de an de când nu a mai emis nicio factură, Hidroelectrica anunță că va relua curând această operațiune.

„Dorim să reamintim că termenul de plată a facurilor emise de către Hidroelectrica este unul relaxat, de 45 de zile în cazul clienților casnici, respectiv de 30 de zile în cazul consumatorilor non-casnici, perioade pentru care nu sunt percepute penalități. Dacă vă aflați în dificultate în ceea ce privește plata facturilor, aveți posibilitatea de a opta pentru eșalonarea sumelor restante, plata urmând a fi făcută în maximum 6 rate lunare, de valori egale. Pe perioada eșalonării vor fi achitate facturile curente, împreună cu ratele rezultate din cererea de eșalonare.”, se arată într-un comunicat pentru clienți emis de Hidroelectrica, scrie România liberă.

Fumatul a fost interzis minorilor în spațiile publice. Un proiect în acest sens a fost aprobat, luni, de Senat.

„Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei. Propunerea legislativă modifică Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 21 decembrie, a fost citită în plen de președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus ședința de luni a plenului”, scrie Adevărul.

„Propunea legislativă prevede că «interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unității economice, mijloace de transport, autogări, gări și aeroporturi de stat și private și în unitățile de învățământ public sau privat, precum și pe o rază de 200 m în jurul acestora»”, mai arată Adevărul.

Seară liniștită!

 

Turcia și Siria în doliu, după valul de cutremure was last modified: februarie 7th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: