Ce modificări aduc noile Legi ale Educaţiei

28 feb. 2023
Vizualizari: 190

După luni de amânări și aproape zece mii de amendamente, ministrul Ligia Deca a prezentat noile Legi ale Educației și modificările care vor intra în vigoare de anul viitor.

„Evaluarea națională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba și literatura română și limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia și biologia în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv”, a precizat Ligia Deca, scrie România liberă.

„Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată. Ligia Deca a arătat că subiectele vor fi standardizate, unice și elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în conformitate cu programele la nivel gimnazial cu un grad de dificultate adecvat competiției, respectiv mai degrabă pentru selecție decât în forma de examen sumativ pe care o are evaluarea națională”, arată România liberă.

Salarizarea profesorilor va fi progresivă, potrivit noilor legi.

„Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat”, precizează Ligia Deca, mai scrie România liberă.

Bursele pentru elevi vor fi și ele majorate.

„Creștem bursele. Astfel, bursele de merit vor crește de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele de performanță care devin burse de excelență olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naționale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele naționale – 1.000 de lei pe lună”, a mai afirmat ministrul Deca, arată România liberă.

Frații Tate rămân în arest preventiv, a decis, luni, Curtea de Apel București. Decizia este definitivă.

„Desființează în parte încheierea atacată, cu privire la inculpații Tate Tristan, Naghel Georgiana-Manuela si Radu Alexandra-Luana, și rejudecând: Înlătură prevederile art. 223 alin. I lit.a Cod procedurà penală, reținute ca temei al prelungirii măsurii arestării preventive a inculpatului Tate Tristan. Menține dispoziția de prelungire a arestării preventive a inculpatului Tate Tristan, în temeiul art. 223 alin. 1 lit. b, c, alin. 2 Cod procedurã penală. În baza art. 234-art. 236 Cod procedură penală rap. la art.223 alin. 2 Cod procedură penală admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție – D.I.I.C.O.T. privind pe inculpatele Naghel Georgiana-Manuela si Radu Alexandra-Luana. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatelor naghel Georgiana – Manuela și Radu Alexandra-Luana pe o duratã de 30 de zile, de la data de 28.02.2023 până la data de 29.03.2023, inclusiv. Soluția se comunică administrației locului de deținere”, se arată în minuta Curții de Apel, scrie News.ro.

Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în Ungaria, în perioada 28-30 aprilie, în cursul căreia urmează să aibă întrevederi cu Premierul ungar, Viktor Orban, și cu politicieni maghiari.

„Acceptând invitația autorităților civile și ecleziastice, sanctitatea sa va efectua o călătorie apostolică în Ungaria din 28 până pe 30 aprilie 2023, vizitând orașul Budapesta”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, scrie Cotidianul.

„Suveranul Pontif va petrece toate cele trei zile ale vizitei în capitala ungară, potrivit programului făcut public de Vatican. Papa Francisc se va întâlni la Budapesta cu lideri politici, diplomați, preoți, călugărițe, intelectuali, precum și cu săraci și refugiați”, mai arată Cotidianul.

Fost Președinte și aliat al Președintelui Vladimir Putin, Medvedev, a acordat, duminică, un interviu la televiziunea de stat, în care a prezentat confruntarea Moscovei cu Occidentul drept o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei și a poporului rus.

„Desigur, livrarea armelor poate continua și poate preveni orice posibilitate de relansare a negocierilor”, a spus Medvedev pentru cotidianul rus Izvestia, scrie Libertatea.

„Inamicii noștri exact asta fac, nedorind să înțeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranță la un fiasco total. Pierderi pentru toată lumea. Un colaps. Apocalipsa. Unde uiți pentru secole de viața de dinainte, până când molozul încetează să mai emită radiații”, a mai avertizat Medvedev, notează Libertatea.

„Declarațiile vin după ce președintele rus Vladimir Putin a spus că asistența militară europeană și americană în valoare de zeci de miliarde de dolari acordată Ucrainei arată că Rusia se confruntă acum cu însăși NATO”, mai scrie Libertatea.

Autoritățile din Canada au decis să interzică utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale.

„Măsura se va aplica începând de marți. Decizia a fost luată în urma unei analize efectuate de către șeful responsabil cu informațiile din Canada”, scrie România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Concluzia a fost că aplicația „reprezintă un nivel inacceptabil de risc pentru confidențialitate și securitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului, potrivit BBC, mai arată România liberă.

Seară liniștită!

 

Ce modificări aduc noile Legi ale Educației was last modified: februarie 28th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: