Vin vremuri grele pentru bugetari?

7 apr. 2023
Vizualizari: 220

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, afirmă că unul dintre jaloanele din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR), pe care România trebuie să le realizeze în acest an, se referă la sustenabilitatea sistemului bugetar, fapt care va implica reducerea salariilor angajaților sau reduceri de personal.

„Am spus și spun și acum, sunt două variante: ori varianta în care salariile de încadrare se ajustează – și este limpede că aproape este imposibil să se taie din salarii – și a doua variantă este de reducere a numărului de personal. Nu trebuie să ne ascundem. Sunt cele două variante și e un volum de cheltuială foarte mare pe care-l are statul”, a declarat ministrul Marcel Boloș, joi seară, în cadrul unei emisiuni la TVR Info, scrie News.ro.

Ministrul a adăugat că această problemă există la toate ministerele.

„Când discutăm de întreg aparatul funcționăresc și guvernamental nu discutăm doar de structura ministerelor, ele sunt prea puține ca și costuri, nu aici se obțin marile reduceri de cheltuială, cu toate că poate fi loc de mai bine și se poate îmbunătăți calitatea serviciilor publice pe care le asigură ministere. Însă această reformă și acest obiectiv al reformei îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență, nu este un secret. Nu i-a venit încă timpul cuvenit pentru dezbatere în spațiul public, dar acestea sunt condițiile pe care vi le-am menționat: muncă egală, salariu egal, există acest principiu al echității, al nediscriminării, al sustenabilității și al reducerilor de sporuri ale bugetarilor. E o reformă grea și aceasta”, a mai spus ministrul Boloș, notează News.ro.

Un proiect de lege privind interzicerea utilizării malițioase a tehnologiei și limitarea fenomenului Deepfake va intra în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind în acest caz for decizional.

„Realizarea, difuzarea și stocarea pe internet sau în mass-media de conținut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV și create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situația în care nu sunt însoțite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut”, prevede actul normative, scrie DC News.

„Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenței artificiale (IA), a tehnicilor de creare a realității virtuale (RV), precum și avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învățare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară și importantă intervenția legiuitorului pentru limitarea efectelor malițioase ale conținutului în imagini, în înregistrări audio și video. Specialiștii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media, respectiv text, fotografie, video, audio”, au explicat parlamentarii PSD, Eugen Bejinariu și Robert Cazanciuc, în expunerea de motive a proiectului, notează DC News.

Inițiatorii proiectului consideră că „imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake (Fals server) pot cauza prejudicii enorme, atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului”, mai scrie DC News.

Trei muncitori au fost răniți în urma unei explozii produse vineri dimineață, la o navă aflată pe șantierul naval Midia.

„În total, trei persoane au fost rănite în urma exploziei. Este vorba despre doi muncitori români și unul străin. Muncitorul român a suferit arsuri la nivelul feței și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Celelalte două victime au suferit leziuni minore și au refuzat transportul la spital”, a transmis Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Constanța, pentru Libertatea.

„Explozia s-a produs în jurul orei 9.00, la o navă la care se făceau reparații, în urma acumulării de gaze, potrivit autorităților. Nava se numește Maddox, transportă mărfuri generale și este sub pavilion Sierra Leone, scrie presa locală”, scrie Libertatea.

„Emmanuel Macron l-a îndemnat, joi, pe Xi Jinping din China să negocieze cu Rusia și să ajute la încheierea războiului din Ucraina, în cadrul primei întâlniri pe care cei doi au avut-o în timpul turneului de trei zile pe care îl efectuează președintele francez la Beijing”, relatează Reuters, scrie Libertatea.

„Agresiunea rusă din Ucraina a dat o lovitură stabilității (internaționale)”, i-a spus Macron Președintelui Xi, stând alături de acesta în fața Sălii Mari a Poporului înainte de întâlnirea lor, scrie Libertatea.

„Știu că pot conta pe tine pentru a readuce Rusia la rațiune și pe toată lumea înapoi la masa negocierilor”, a mai spus Macron, notează Libertatea.

„Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a sugerat, joi, ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului, estimând că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, «nu poate să-și dorească totul»”, notează AFP, citată de Cotidianul.

„Președintele rus, Vladimir Putin, nu poate ocupa teritoriul Ucrainei. Poate vom discuta despre Crimeea. Dar trebuie să se gândească la ce a invadat în plus”, a declarat Președintele Lula da Silva, în cursul unei întâlniri cu jurnaliștii la Brazilia, mai scrie Cotidianul.

„Nici Zelenski nu își poate dori totul”, a continuat Președintele brazilian, mai scrie Cotidianul.

„Lumea are nevoie de liniște (…) Trebuie să găsim o soluție”, a concluzionat Președintele Lula da Silva, notează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Vizita lui Macron alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine după ani de înrăutățire a relațiilor cu Beijingul din cauza mai multor neînțelegeri, inclusiv a unui pact de investiții blocat, și a criticilor față de lipsa de transparență a Chinei cu privire la originile Covid-19 și a reticenței Chinei de a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Vin vremuri grele pentru bugetari? was last modified: aprilie 7th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: