Votarea în JAI a aderării României şi Bulgariei la Spațiul Schengen ar putea fi amânată

28 nov. 2023
Vizualizari: 180

Achizițiile de vaccinuri din pandemie rămân în atenția procurorilor. News.ro scrie că ministrul Justiției, Alina Gorghiu, i-a transmis marți procurorului general cererile de urmărire penală formulate de Președintele României, în ceea ce îi privește pe foștii miniștri ai Sănătății: Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul în care sunt acuzați de abuz în serviciu, privind achiziția de vaccinuri, în perioada pandemiei de COVID-19.

„Potrivit Ministerului Justiției, Alina Ștefania Gorghiu i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cursul zilei de marți, cererile de urmărire penală formulate de Președintele României privind pe: Vlad Vasile Voiculescu, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020-14 aprilie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, Ioana Mihăilă, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 8 septembrie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției”, arată News.ro.

„DNA a solicitat, joi, Senatului și Președinției avizarea cercetării fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în legătură cu achizițiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depășind un miliard de euro”, mai notează News.ro.

Evenimentul Zilei scrie azi că aderarea României la Spațiul Schengen nu va fi votată la Consiliul JAI programat pentru data de 5 decembrie.

„Consiliul JAI de săptămâna viitoare nu va avea pe ordinea de zi un vot pe tema aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Există mai multe rațiuni pentru care oficialii europeni preferă să amâne subiectul. Informația a fost prezentată de surse politice care spun că nu există un consens pe acest subiect. Pe de-o parte Austria se opune, în continuare, extinderii Schengen, iar riscul unui vot negativ este foarte mare. Pe de altă parte, Olanda, țară în care au avut loc alegeri de curând, nu are un guvern învestit. Drept care, se dorește amânarea unei decizii de o asemenea importanță”, relatează Evenimentul Zilei.

Libertatea scrie azi că două mii de persoane vor participa în 3 decembrie la un miting politic în Florența, menit să lanseze campania pentru proiectul „Noua Europă” și campania pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Potrivit ziarului francez, Liberation, citat de Libertatea, „printre cei care vor participa se numără Gert Wilders, proaspăt câștigător al alegerilor din Olanda, Matteo Salvini, al cărui partid se află la guvernare în Italia, sau Jordan Barella, cel care i-a urmat lui Marine Le Penn în fruntea formațiunii Adunarea Națională din Franța”.

„Evenimentul are drept obiectiv lansarea campaniei pentru alegerile europarlamentare a coaliției «Identitate și Democrație», a partidelor de extremă dreaptă din Europa. Pe lângă cei menționați, sunt așteptați reprezentanți ai grupurilor politice austriece, germane și portugheze din această parte a spectrului politic. Pentru deputații din Liga lui Salvini, «întâlnirea din 3 decembrie este un eveniment internațional care, de la Florența, va vorbi întregii Italiei despre un proiect politic pentru Europa, punând în centru valorile noastre, identitatea și cetățenii noștri»”, mai arată Libertatea.

„Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit marți că o administrație publică poate decide să le interzică portul de însemne religioase, precum vălul islamic, tuturor angajaților săi, inclusiv celor care nu lucrează în mod direct cu publicul”, transmit AFP și Reuters, scrie Agerpres.

„CJUE s-a pronunțat marți după ce comuna belgiană Ans i-a interzis în 2021 uneia dintre angajatele sale, care lucra mai ales fără a avea contact cu publicul, să poarte văl islamic la locul de muncă. Ulterior, administrația comunală a modificat regulamentul intern pentru a le impune angajaților săi să respecte o neutralitate strictă, interzicând «orice formă de prozelitism» și «arborarea oricărui semn evident» de apartenență ideologică sau religioasă, inclusiv în cazul celor care nu lucrează cu publicul. Angajata vizată a atacat atunci decizia în justiție, considerând că este discriminatorie și îi încalcă libertatea de religie”, mai arată Agerpres.

„Condiția cheie pentru rezolvarea conflictului palestino-israelian este crearea unui stat palestinian în cadrul granițelor din 1967”, spune Președintele rus, Vladimir Putin, notează azi Cotidianul.

„Putin și-a exprimat poziția într-un mesaj adresat liderului palestinian Mahmoud Abbas cu ocazia Zilei Solidarității cu Poporul Palestinian”, relatează RIA Novosti, citată de Cotidianul.

„Tocmai aceasta (crearea unui stat palestinian suveran – n.red.) este văzută ca o condiție cheie pentru realizarea unei reglementări palestino-israeliene cuprinzătoare, pe termen lung și echitabilă”, a citit adjunctul ministrului rus de externe, Mihail Bogdanov, în cadrul unui eveniment la Ambasada Palestinei în Rusia, mai scrie Cotidianul.

Site-ul „European Best Destinations”, afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova „cel mai frumos din Europa”.

Editorialistul României libere, Marius Ghilezan, scrie azi despre atmosfera de Crăciun din capitala Olteniei.

„Eficientul primar Olguța Vasilescu ajunge pentru a doua oară într-un top european. Dacă în urmă cu un an, avea cea mai interesantă Piață de Crăciun de pe bătrânul continent, acum are cel mai frumos Brad din Europa, cu ferestre mari, creneluri luminate, într-o feerie de culori. Fiindcă acțiunea este inclusă într-o companie selectă a celor mai frumoși 25 brazi de Crăciun din Europa, din piețe faimoase cum ar fi Londra, Viena, Varșovia, Budapesta, Praga, Innsbruck sau Tallinn, situația e cu atât mai onorantă pentru municipiul românesc”, notează în editorialul lui Marius Ghilezan din România liberă.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Votarea în JAI a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen ar putea fi amânată was last modified: noiembrie 28th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: