Piedone, o posibilă candidatură pentru Primăria Capitalei

8 feb. 2024
Vizualizari: 131

Deschidem Revista din această seară cu protestele AUR din întreaga țară, determinate de posibila comasare a alegerilor. Sute de susținători ai AUR, flancați de jandarmi, au protestat miercuri seară în Piața Victoriei și ulterior în fața sediului PSD din Bulevardul Kiseleff, împotriva intenției de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare în acest an.

„Manifestanții au ales ca formă de protest simularea unui cortegiu funerar, în acordurile fanfarei. Protestul a început în Piața Victoriei, iar ulterior participanții au mărșăluit până în fața sediului PSD, unde au aprins lumânări «în memoria democrației» din România”, scrie Agerpres.

„Amestecarea alegerilor locale cu europarlamentare va produce numai confuzie și va fi în dezavantajul tuturor celor care vor să voteze în cunoștință de cauză. Bucureștenii au nevoie să știe din timp care le sunt opțiunile și care sunt planurile pentru orașul în care trăiesc”, a precizat Mihai Enache, președintele AUR București, potrivit unui comunicat de presă, mai arată Agerpres.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, solicită alianței PSD-PNL să-și anunțe rapid candidatul pentru Primăria Municipiului București, anunțând posibila sa candidatură.

„Dacă nu puteți voi, pot eu! Dacă orgoliile voastre sunt mai presus de interesele cetățenilor, trageți obloanele, închideți partidele și lăsați Bucureștiul în seama celor dispuși să muncească pentru dezvoltarea lui! Dacă funcțiile publice vă sunt mai importante ca oamenii, ieșiți urgent și definitiv din politică! Dacă sunteți încrezători că cetățeanului îi place circul politic și așteaptă zilnic promisiuni deșarte înseamnă că nu înțelegeți prezentul! Dacă nu înțelegeți oamenii, n-aveți cum să lucrați în folosul lor! Nu sunt perfect, nu dau sfaturi, dar sunt liber să am opinii și mai ales liber să iau decizii! În consecință, rog alianța puterii să nu-și mai fluture orgoliile în public și să-și anunțe rapid candidatul pentru Capitală! În caz contrar, anunț public că îmi pun cei 30 de ani de experiență în administrația publică în slujba cetățenilor care mă vor primar al Capitalei”, a scris Piedone, miercuri, pe Facebook, notează Agerpres.

Agerpres scrie și despre protestele similare organizate de AUR în mai multe orașe ale țării, acolo unde protestatarii au pichetat sediile PSD și PNL.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, consideră că decizia privind comasarea alegerilor trebuie luată la pachet în coaliție și prezentată onest românilor.

„Eu susțin ce am spus și acum o săptămână, și anume următorul lucru: că onest este să mergi în fața cetățenilor cap-coadă și să spui exact ce dorești tu, coaliție, în cazul de față. Și anume: vrei comasare de europarlamentare cu locale sau vrei ceea ce spuneați dvs. (parlamentare cu turul II de prezidențiale – n.r), cap-coadă trebuie spus ce propune coaliția românilor, nu pe segmente, nu altcumva. Asta susțin în continuare. Nu s-a luat până astăzi niciun fel de decizie pe niciun fel de comasare în cadrul coaliției. Susțin în continuare că în momentul în care se ajunge la un acord în coaliție, acest acord trebuie făcut pe toate tipurile de alegeri, spus foarte clar ce calendar propui românilor și să mergi să prezinți onest tot acest calendar”, a declarat Sorin Grindeanu, la întrebarea presei, notează Gândul.

Mii de slovaci au protestat miercuri împotriva planului Guvernului, condus de Robert Fico, de a reduce pedepsele pentru corupție și de a desființa un birou de urmărire care anchetează infracțiunile importante.

„Votul pe pachetul de legi ar putea fi dat joi, potrivit Reuters. Opoziția susține că legile vor acorda despăgubiri politicienilor corupți și avertizează asipra riscului ca țara să fie pedepsită de UE prin înghețarea fondurilor europene. În replică, guvernanții spun că reformele sunt necesare pentru a moderniza codul penal și a pune capăt a ceea ce premierul Fico numește numește «excese ale Parchetului Special»”, scrie România liberă.

„Executivul Uniunii Europene a declanșat o procedură de încălcare a tratatului împotriva Budapestei și cere guvernului Viktor Orban să ia măsuri pentru schimbarea unei legi criticate de societatea civilă, de presa independentă și de opoziția din Ungaria”, scriu Reuters și The Guardian, citate de Libertatea.

„Comisia Europeană a anunțat că face primul pas în direcția unei acțiuni în justiție împotriva Ungariei în legătură cu o nouă lege despre care a afirmat că încalcă principiul democrației, sporind astfel tensiunile cu Budapesta în timp ce continentul intră într-un sezon electoral tensionat. (…) În decembrie anul trecut, parlamentul Ungariei a aprobat o lege care creează un nou birou de protecție a suveranității, cu puteri extinse de investigare a cetățenilor activi în viața publică. Noul birou – care este condus de o persoană cu legături strânse cu partidul de guvernământ, Fidesz – poate solicita serviciilor de informații din Ungaria informații despre persoane și organizații, totul fără supraveghere judiciară. Într-o declarație dată publicității miercuri, Comisia Europeană a anunțat că a decis să trimită Ungariei o notificare, primul pas către un proces la Curtea de Justiție a UE”, mai scrie Libertatea.

Liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, se află pe primul loc în intențiile de vot pentru primul tur al unui scrutin prezidențial, relevă un sondaj publicat miercuri.

„La fel ca multe alte state membre ale UE, Franța cunoaște o consolidare a popularității partidelor de extremă dreapta. Următoarele alegeri prezidențiale în Franța vor avea loc abia în anul 2027, dar acest sondaj are relevanță în perspectiva alegerilor europarlamentare din iunie. Este prima dată când Marine Le Pen, ajunsă deja de două ori în turul doi al alegerilor prezidențiale, primește o intenție de vot atât de ridicată, de 36% (cu o marjă de eroare de 3%), într-un sondaj pentru un ipotetic tur întâi al unui scrutin prezidențial, obținând 13 puncte procentuale peste intenția de vot dintr-un sondaj similar efectuat în anul 2022”, notează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Piedone, o posibilă candidatură pentru Primăria Capitalei was last modified: februarie 8th, 2024 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: