Elcen a ieşit din insolvenţă
Afacerile cu materiale sanitare din perioada pandemiei sunt anchetate de DNA. Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a declarat joi, 2 februarie, că au fost trimise spre judecată 72 de dosare penale.
„Avem o situație mai aparte, pentru că am început să evidențiem aceste cauze începând cu anul 2020 – cauze în legătură cu pandemia de COVID-19. S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpați. Și, acum, pe rol avem încă în lucru 90 de dosare cu infracțiuni în legătură cu situația pandemică, în care sunt deja suspecte sau inculpate peste 122 de persoane. Prejudiciile estimate sunt enorme”, a declarat Crin Bologa, cu ocazia prezentării bilanțului DNA pe anul 2022, scrie Agerpres.
Potrivit procurorului-șef DNA, dosarele aflate în lucru „vizează și demnitari”, iar prejudiciile se ridică la „sute de milioane de euro”, mai arată Agerpres.
Presa scrie azi despre vizita Președintelui Iohannis în Azerbaidjan. Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, la Baku, că Romgaz și Socar, companii controlate de Statul român, respectiv de Guvernul azer, vor semna vineri un nou contract de furnizare de gaze naturale azere.
„I-am mulțumit președintelui Aliev pentru demararea exportului de gaze suplimentare din Azerbaidjan către România de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur că mâine va fi semnat nou contract valabil în perioada 1 aprilie 2023-1 aprilie 2024 între Romgaz și Socar”, a spus Președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună cu Președintele azer, Ilham Aliyev, notează RFI.
„Romgaz și Socar au semnat în 16 decembrie 2022 la București primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, ce permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României”, mai scrie RFI.
„Comisia Europeană (CE) va sprijini fermierii afectați de importurile de cereale și oleaginoase ieftine din Ucraina și de faptul că ei nu mai putut să-și exporte produsele”, a anunțat, joi, ministrul Agriculturii, Petrea Daea, precizând că „în România au intrat aproape 3 milioane de tone de astfel de produse”, scrie Agerpres.
„Acest conflict de la granița României a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rău, dar nu ne așteptam ca în domeniul agriculturii să avem și motive de îngrijorare. De aceea, la ședința Consiliului de Miniștri din data de 30 ianuarie, împreună cu cinci state, cu cinci miniștri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia și iată și noi, am prezentat o informare care detalia situația existentă în țările aflate în proximitatea conflictului și am ajuns cu toții la concluzia că este nevoie să se intervină din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, în așa fel încât să-i susțină pe fermieri afectați. Sunt fermieri afectați din cauza faptului că, pe de o parte, n-au putut să-și exporte cantitățile de produse pe care le-au obținut, știindu-se că în bazinul Mării Negre sunt trei țări importante din punct de vedere al exportului și anume Rusia, Ucraina și România”, a precizat ministrul Daea, scrie Agerpres.
„Petre Daea a transmis că a găsit înțelegere la CE precum și din partea comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, față de situația în care se află țările care se află în proximitatea conflictului”, relatează Agerpres.
Ministerul Finanțelor lansează, vineri, o nouă emisiune de titluri de stat TEZAUR cu dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%.
„Ministerul Finanțelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat TEZAUR destinată exclusiv populației începând de vineri, 3 februarie, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată”, a informat Ministerul, scrie News.ro.
„Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile”, mai notează News.ro.
Tribunalul București a decis, joi, închiderea procedurii de insolvență și reintroducerea Electrocentrale București (Elcen) în circuitul economic, informează compania.
„Elcen a acoperit în totalitate creanțele datorate. Închiderea procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență prevede stingerea tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare și a creanțelor curente scadente. Drept urmare, Tribunalul București a decis astăzi, 2 februarie 2023, reintroducerea ELCEN în circuitul economic”, se arată în comunicatul Elcen, scrie România liberă.
„Potrivit sursei citate, ieșirea din dificultate financiară deschide calea Elcen pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanțare puse la dispoziție de instituții financiare naționale și internaționale, pentru a-și eficientiza CET-urile pe care le deține. În următoarea perioadă, compania se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiții, și anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficiență”, mai scrie România liberă.
„Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale și este în discuții pentru a răscumpăra 15 tancuri Ghepard din Qatar pentru a le trimite Kievului”, a informat, vineri, ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters, scrie Adevărul.
„Rheinmetall și Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft doresc să recondiționeze zeci de tancuri Leopard 1, pe care le-ar putea furniza Ucrainei dacă Kievul ar fi dispus să le cumpere, conform sursei citate. Mai mulți oficiali germani au discutat cu Ministerul de Externe al Qatarului despre o posibilă achiziție a 15 tancuri Ghepard pe care Doha le-a cumpărat pentru a securiza stadioanele unde au avut loc meciurile de fotbal din cadrul Cupei Mondiale, a spus ziarul, adăugând că Berlinul încearcă să obțină mai multe muniții din Qatar”, mai notează Adevărul.
Seară liniștită!