Moţiune de cenzură, la începutul sesiunii parlamentare

27 aug. 2021
Vizualizari: 569

Republica Moldova aniversează, pe 27 august anul acesta, 30 de ani de la declararea independenței. Președintele României, Klaus Iohannis, alături de șefii de stat ai Poloniei și Ucrainei, participă la ceremoniile dedicate independenței Republicii Moldova, organizate la Chișinău.

„Președintele Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Klaus Iohannis și a anunțat că Republica Moldova se va conecta la spațiul european, cu ajutorul vecinilor și partenerilor ei strategici. Presa pro – occidentală de la Chișinău explica, ieri, că vizita simultană a președinților României, Poloniei și Ucrainei semnifică depășirea izolării internaționale în care s-a aflat Republica Moldova și debutul unei noi ere de conlucrare cu alte țări, mai ales cu cele din NATO și UE. Unii experți estimeză că se pun bazele unui format de conlucrare și sprijin de tip «2+2» între două state membre UE (România și Polonia) și două state care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană (Ucraina și Republica Moldova)”, notează România liberă.

Creșterea prețurilor la energie, precum și celelalte scumpiri anunțate determină PSD să se grăbească cu depunerea moțiunii de cenzură. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu la începutul sesiunii parlamentare, nu după congresul PNL.

„«O să le propun colegilor mei ca la începutul sesiunii să nu ținem cont de ce au ei acolo, mascarada aia de congres, să nu ținem cont de absolut nimic, să ținem cont numai de ce se întâmplă în economie, ce se întâmplă cu nivelul de trai al românilor și să depunem, la începutul sesiunii parlamentare, moțiunea de cenzură», a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3, joi seară”, scrie News.ro.

„În primul rând, trebuie să cadă Guvernul. Categoric. Noi am fost la Cotroceni, după ce am câștigat alegerile parlamentare cu aproape 5 procente diferență față de al doilea competitor, și am propus un prim-ministru din partea PSD, în persoana domnului Alexandru Rafila și am înaintat președintelui să facem un guvern de uniune națională, știind că urmează din nou pandemia, o criză sanitară, dar și o criză economică și un moment dificil pentru toți românii. Președintele României ne-a sfidat și pe noi, a sfidat și spiritul Constituției și a strâns pierzătorii ca să își creioneze Guvernul său. Nu e prima oară când face acest lucru. Nu există în acest moment decât crearea unei alte majorități. PSD nu va face un guvern cu PNL sau cu USR PLUS. Este de noaptea minții să credeți că vom intra într-un guvern cu domnul Cîțu sau cu domnul Oros. Se poate creiona o altă majoritate politică. Există și posibilitatea unui guvern minoritar, dar din punctul meu de vedere nu există altă soluție decât alegeri anticipate”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, notează News.ro.

Ludovic Orban a declarat joi că atât timp cât el este liderul PNL, niciun parlamentar al formațiunii nu va vota o moțiune de cenzură depusă de PSD sau AUR, arătând că moțiunea PSD nu are nicio șansă.

„Atât timp cât eu sunt președinte al PNL, niciun parlamentar al PNL nu va vota o moțiune de cenzură depusă de PSD sau de AUR și am și capacitatea de a menține coeziunea în această coaliție și capacitatea de a respinge orice demers al opoziției împotriva guvernării”, a arătat liderul PNL, Ludovic Orban, scrie Digi24.

Presa mai scrie despre declarațiile premierului Florin Cîțu, care a afirmat că autoritățile iau în calcul o soluție de compensare a unei părți din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, urmând a se stabili dacă această compensare se va referi la nivelul de venit sau la consumul mediu pe factură.

„Am avut o întâlnire, vom avea încă una săptămâna viitoare, nu doar cu ANRE, am avut cu ANRE, cu ANCOM, cu Transelectrica și Consiliul Concurenței. Avem deja două soluții pe care le-am prezentat. În sesiunea precendentă am aprobat, prin Guvern, proiectul de lege pentru legea consumatorului vulnerabil. Legea consumatorului vulnerabil, așa cum este acum în Parlament la Camera Deputaților, intră în vigoare în octombrie 2022. Am să trimit un amendament la începutul sesiunii, deja l-am notificat pe domnul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, că vom trimite amendamente la acest proiect de lege prin care vom aduce mai devreme data de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2022. Deci, pentru consumatorul vulnerabil, o rezolvăm așa”, a afirmat premierul Florin Cîțu, scrie News.ro.

Premierul Florin Cîțu a precizat că prețurile la energie sunt date de piață, iar acestea au crescut peste tot în Europa.

„Prețurile la energie sunt date de piață. România este importator net de energie, din păcate, și asta arată clar că avem nevoie de o capacitate mai mare de producție a energiei. Avem deja un contract pentru două reactoare noi la Cernavodă, 3 și 4, dar asta îmi arată mie că politica noastră de a trece la energie verde care înseamnă că va trebui să reducem sursele de energie poluantă, va avea o viteză mai mică decât o cer alții. Este important să ne păstrăm capacitatea de producție, altfel vom importa din ce în ce mai multă energie. Anul acesta prețul la energie vine și din afară, el a crescut peste tot în Europa”, a explicat premierul Florin Cîțu, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Moțiune de cenzură, la începutul sesiunii parlamentare was last modified: august 27th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: