Rusia îşi întăreşte efectivele armate cu 134.500 de noi recruţi

1 apr. 2022
Vizualizari: 320

Știrea zilei vine din Rusia, acolo unde Președintele rus Vladimir Putin a stabilit, printr-un decret semnat joi, ca plata gazului rusesc vândut țărilor „neprietenoase” să se facă în ruble. O analiză The Guardian, citată de Digi24, încearcă să clarifice care vor fi efectele acestei decizii a Președintelui rus.

„Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine”, a spus Vladimir Putin într-un discurs televizat, scrie Digi24.

„Dacă plățile nu vor fi făcute în acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plată din partea clienților, cu toate consecințele de rigoare. Nimeni nu ne dă nouă nimic pe gratis și nici noi nu avem de gând să facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”, a mai adăugat Putin, notează Digi24.

„De ce a devenit plata exporturilor rusești în ruble o problemă majoră pentru Kremlin? Ar putea extinde Putin plățile în ruble și pentru exporturile de petrol, cereale, îngrășăminte, cărbune, metale și alte mărfuri cheie?”, se întreabă jurnaliștii de la The Guardian, citat de Digi24.

„Acum, Kremlinul ia în considerare planul ca toate vânzările la export să fie făcute în ruble, exploatându-și statutul apropiat de monopol asupra unor materii prime esențiale în procesele de fabricație, de la îngrășăminte la mașini. Modificarea actualelor contracte în euro și dolari pentru plata în ruble ar însemna o încălcare a protocoalelor internaționale. Gazprom nu a cerut acest lucru nici măcar în timpul Războiului rece, când tensiunile s-au accentuat între Uniunea Sovietică și Occident. Germania a spus că este pregătită să raționalizeze aprovizionarea cu energie, decât să plătească gazul în ruble. Acest lucru ar putea băga cea mai mare economie a UE în recesiune, dar nu va face pe plac Rusiei. Mișcarea Kremlinului ar grăbi, de asemenea, trecerea de la mărfurile rusești la mărfuri din alte surse, crescând declinul economic deja dramatic al Rusiei”, relatează Digi24.

Libertatea l-a întrebat pe Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), care ar fi miza plății gazului în ruble.

„Miza lui Putin nu este rubla, ci să crească prețul din contracte. Dacă nu intri în schemă, se reziliază contractul. Dacă se reziliază, atunci dacă vrei gaze va trebui să semnezi alt contract. Așa poate să scape de unii intermediari, dar și să scape de unele țări neprietene, precum Polonia sau Slovacia”, declară președintele AEI, Dumitru Chisăliță, scrie Libertatea.

„Este un dublu avantaj pentru ruși: e banca lor și pot să stabilească ei cursul. Deosebirea față de ce era până acum este că banca este deținută de una dintre părți și cursul s-ar putea să nu fie corect”, a mai spus președintele Chisăliță, mai arată Libertatea.

News.ro scrie despre situația de la Cernobîl.

„În timp ce au plecat de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanții ruși au luat cu ei membri ai Gărzii Naționale, pe care îi țineau ostatici din 24 februarie”, a anunțat agenția de stat Energoatom, scrie News.ro, precizând că: „Nu se știe câți soldați ucraineni au fost ținuți ostatici de forțele ruse”.

România liberă scrie despre pierderile de vieți omenești din armata rusă și modul în care Președintele Putin încearcă să le surmonteze.

„Ieri, Ucraina afirma că numărul pierderilor rusești se ridică la 17.300. (…) Săptămâna trecută, NATO estima că până la 15.000 de soldați ruși au fost uciși de când Moscova și-a început invazia pe 24 februarie. Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a susținut că 1.351 dintre militarii săi au murit”, relatează România liberă.

Și tot România liberă scrie despre un nou decret al Președintelui Putin care ar putea crește efectivele armatei ruse.

„Vladimir Putin a semnat joi un decret care adaugă 134.500 de noi militari în armata rusă. Ministerul Apărării spune, însă, că «recrutarea de primăvară» nu are nicio legătură cu conflictul din Ucraina. Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că noii recruți nu vor fi trimiși în «puncte fierbinți»”, relatează România liberă.

La București, principala preocupare a Guvernului este finalizarea tuturor obiectivelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Premierul Nicolae Ciucă anunța, joi seară, că toate cele 24 de ținte și jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) asumate de România pentru primul trimestru au fost îndeplinite”, scrie Digi24.

„Activitatea noastră va continua în același ritm susținut pentru a valorifica cele aproape 30 de miliarde de euro, bani pe care îi vom investi pentru dezvoltarea României și în beneficiul cetățenilor”, a mai adăugat Ciucă, notează Digi24.

Administrația Fondului pentru Mediu anunță că, vineri, de la ora 10:00, începe a treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru persoane juridice.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„«Începând de la 1 aprilie 2022, ora 10:00, se desfășoară a treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus – persoane juridice», anunță Administrația Fondului pentru Mediu. Bugetul alocat acestei etape este de 17.500.000 lei pentru Rabla Clasic și 26.500.000 lei pentru Rabla Plus”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

Rusia își întărește efectivele armate cu 134.500 de noi recruți was last modified: aprilie 1st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: