Care sunt preţurile la energie, în Europa

23 sept. 2021
Vizualizari: 386

Odată cu scăderea temperaturilor în cursul nopții, tot mai mulți români își pun problema facturilor la electricitate și la gaze naturale. De aceea, deschidem Revista din această seară cu un studiu realizat la nivel european cu privire la prețurile la energie în statele de pe continent.

Potrivit studiului, „cel mai mic preț din UE, de 10,63 euro pentru 100 kWh (kilowat-oră) de electricitate în august, a fost plătit de locuitorii capitalei Ungariei. În rândul orașelor verificate de HEA, Budapesta este întrecută doar de Belgrad (Serbia), cu 8,11 euro pentru 100 kWh. Cea mai scumpă electricitate este în Copenhaga (33,82 euro pentru 100 kWh), Berlin (33,55 euro pentru 100 kWh) și Londra (27,81 euro pentru 100 kWh)”, scrie România liberă.

„La gaze naturale, gospodăriile au plătit, în Budapesta, 2,87 euro/100 kWh în august, cel mai ieftin în rândul capitalelor din UE, cel mai scump fiind în Stockholm (22,33 euro/100 kWh), Copenhaga (12,38 euro/100 kWh) și Amsterdam (10,99 euro/100 kWh). (…) Prețurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE s-au situat la 21,3 euro/100 kWh în primul semestru din 2020, în timp ce, în România prețul era de 14,59 euro/100 kWh. Exprimate în euro, cele mai scăzute prețuri medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici din UE, în primul semestru din 2020, au fost în Letonia, Ungaria și România (fiecare cu 3,2 euro/100 kWh) și Lituania (3,6 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Olanda (10 euro/100 kWh), Suedia (9,8 euro/100 kWh), Franța (7,9 euro/100 kWh) și Danemarca (7,5 euro/100 kWh)”, mai scrie România liberă.

Dar România nu are numai problema facturilor care cresc alarmant, ci și valul 4 al pandemiei, care pare să ne prindă nepregătiți. Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, afirmă că responsabilitatea pentru lipsa unor măsuri care să găsească România pregătită în fața valului 4 al pandemiei de COVID-19 aparține premierului, cel care și-a asumat coordonarea campaniei de vaccinare și a amintit de măsurile pe care el le-a propus la începutul verii.

„«La acel moment eram singurul care acolo, la Guvern (…) le spuneam jurnaliștilor: e nevoie de accelerarea presiunii pe vaccinare, e nevoie de măsuri cum au luat celelalte state. Chiar am propus varianta aceea ca la mall, în weekend, să meargă cei vaccinați și atunci au fost 2-3 zile de mare rumoare – cum își permite USR PLUS să propună măsuri de prevenție, când premierul ne spune că nu trebuie să discutăm de valul 4, că nu e niciun pericol? Vedem acum că exact ce am anunțat se întâmplă, că ceea ce a făcut Ioana Mihăilă aproape în fiecare săptămână, mergând la premier și spunându-i că trebuie să luăm măsuri de pregătire, și premierul le-a ignorat, vedem că acum, iată, ajunge și premierul la această concluzie de bun-simț. Am sentimentul de Tăriceanu, care ne spunea că nu o să vină criza economică în România, criza e pentru restul planetei. Așa a fost și Florin Cîțu prin iunie spunând: Valul 4? Nu, noi suntem ok, am trecut», a declarat Dan Barna, la Digi 24”, scrie Agerpres.

Cum va arăta Guvernul Cîțu, după alegerile de sâmbătă de la PNL, este o altă temă din presă. Se va menține coaliția? – se întreabă jurnaliștii. Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri seară, că cei de la USR PLUS trebuie să înțeleagă că de luni vor discuta cu el în calitate de președinte al PNL.

„«Să clarificăm ceva foarte simplu în această seară. De luni, o să fiu președintele PNL și vom discuta altfel. Ceea ce trebuie să înțeleagă cei de la USR, cu mine vor discuta de luni și nu îi roagă nimeni să vină la guvernare. Asta vreau să le spun. Am tot văzut în această perioadă cum PNL a fost terfelit și imaginea PNL a fost terfelită cu ajutorul chiar al contracandidatului meu, care a încercat să se folosească de USR în lupta cu mine, cu moțiune de cenzură, cu această imagine. De luni, lucrurile se schimbă», a declarat Florin Cîțu, miercuri, la B1 TV”, scrie News.ro.

Premierul Cîțu a precizat că și-ar dori să se refacă această coaliție, dar că PNL nu se va ruga de nimeni.

„Vreau să meargă mai departe această coaliție. Pentru mine – și vă spun foarte sincer – este cea mai bună soluție, în acest moment, până în 2024 această coaliție. Dar nu ne rugăm de nimeni. PNL nu se roagă de nimeni. Sunt garantul reformelor din Programul de guvernare și voi face aceste reforme, voi merge mai departe, și PNRR, și PNI, și toate reformele din Programul de guvernare cu sau fără partenerii noștri”, a precizat Florin Cîțu, mai arată News.ro.

În încheierea Revistei, scriem despre unul dintre cei mai buni croitori din lume, care este un român din Italia.

„Tânărul croitor Vlăduț Mihail Motău este câștigătorul prestigiosului premiu «Forbici d’oro 2021», care, în acest an, sărbătorește 70 de ani de la crearea sa. Premiul obținut de tânărul român este cel mai mare premiu mondial care se poate câștiga în materie de croitorie, iar cine îl câștigă se poate considera un norocos pe viață. Costumele făcute de el putând valora de acum înainte și câteva zeci de mii de dolari americani sau euro, și asta pentru că poarta marca unui campion mondial în domeniu. (…) Juriul a acordat premiul tânărului de 27 de ani, născut în România, care se află în Italia de opt ani. Vlăduț Motău a fost ucenicul maestrului și delegatului Academiei de Croitorie în regiunii Piemonte, Daniel Robu”, notează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Care sunt prețurile la energie, în Europa was last modified: septembrie 23rd, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: