6 luni de război

24 aug. 2022
Vizualizari: 500

Deschidem Revista din această seară cu liberalizarea prețului la energie, care a avut și câștigători, nu numai perdanți.

Statul român va câștiga în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele și dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării prețurilor”, a afirmat, marți, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, notează Agerpres.

„Furnizorii nu au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie – martie, primii bani i-am primit după șapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Aceasta deși legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autoritățile spun că furnizorii au transmis greu informațiile, dar interesul nostru este să completăm repede și să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităților”, a afirmat Urluescu, scrie Agerpres.

Președintele Laurențiu Urluescu a arătat că există o mare discrepanță între necesarul de decontare și sumele acordate la rectificarea bugetară.

„Din rapoartele ANRE și din declarațiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporție de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adițional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum și 2,6 miliarde din dividende. Înmulțind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că prețurile au crescut între timp față de primul trimestru”, a mai arătat oficialul AFEER, mai notează Agerpres.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, că nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea de gaze naturale.

„Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depășit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că, probabil, în cursul lunii septembrie, vom ajunge la acei 80% minim și continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situații punctuale în piață care ar trebui sesizate și, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieței de gaze naturale să ia decizii de verificare”, a afirmat  ministrul Popescu, la începutul ședinței de Guvern, arată Agerpres.

USR va depune moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în prima zi a sesiunii parlamentare. Anunțul a fost făcut marți de președintele partidului, Cătălin Drulă.

După 3 ani în care ministrul a fost doar spectator în fotoliu, românii plătesc facturi uriașe la energie și sărăcesc pe zi ce trece. Europa de Vest adoptă măsuri care au fost propuse și în România de USR, dar între timp Virgil Popescu duce România către o iarnă extrem de dificilă. Măsurile luate de PSD și PNL au îndatorat România cu 30 miliarde lei, bani pe care îi vor plăti copiii și nepoții noștri”, a scris liderul USR, pe Facebook, arată Agerpres.

Potrivit președintelui USR, dincolo de „evidenta lipsă de capacitate” a lui Virgil Popescu, PSD „e la fel de vinovat” pentru criza din energie.

„A făcut până acum scut în jurul ministrului Popescu. Ei l-au salvat la precedentele două moțiuni depuse de USR. Acum e momentul (în ceasul al 13-lea) ca PSD să arate un minim de responsabilitate pentru țara pe care o guvernează. Virgil Popescu trebuie demis urgent dacă vrem să trecem această iarnă cu bine”, a adăugat Drulă, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a solicitat spre cercetare Poștei Române o serie de documente cu circuit intern.

„În urma unor informații apărute în spațiul public, Poșta Română face câteva precizări: operatorul național de servicii poștale a primit o solicitare de documente din partea Direcției Naționale Anticorupție, toate cu circuit intern, pe care le vom transmite instituției solicitante. Compania își respectă toate obligațiile impuse prin lege și gestionează cu atenție și seriozitate toate proiectele pe care le realizează. Totodată, Poșta Română colaborează cu orice autoritate de control abilitată și este deschisă oricăror solicitări oficiale privind activitatea sa. (…) Menționăm că o parte dintre documentele solicitate recent de DNA au o vechime de peste 30 de ani”, se arată în comunicatul Poștei Române, scrie Agerpres.

„Directorul general al Companiei Naționale «Poșta Română» (CNPR), Valentin Ștefan, a declarat, miercuri, într-o intervenție la Digi24, că cerințele DNA vizează angajările făcute în ultimii 34 de ani, nu doar cele din ultimul an”, mai notează Agerpres.

La șase luni de la lansarea invaziei ruse, Ziua Națională a Ucrainei este marcată de noi tensiuni.  

„Trebuie să fim conștienți că miercuri, sunt posibile provocări respingătoare ale Rusiei și atacuri brutale. (…) Și, bineînțeles, vom răspunde oricărei manifestări a terorismului rus. (…) Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de dezgustător, deosebit de crud”, a avertizat, marți seară, Președintele Volodimir Zelenski, scrie News.ro.

„Astăzi sărbătorim ziua drapelului nostru și se întâmplă într-un moment în care luptăm împotriva celei mai îngrozitoare amenințări la adresa statului și, în același timp, am atins cea mai mare unitate națională. De aceea am îndurat. Pentru că am unit și am unit lumea în jurul valorilor adevărate”, a mai declarat Președintele ucrainean, notează News.ro.

„În primele ore ale zilei de 24 august, explozii au fost auzite în mai multe orașe, precum Harkov (nord-est), Zaporojie și Dnipro (centru), potrivit autorităților locale”, mai scrie News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Criticată de organizațiile umanitare pentru că nu a făcut destul ca să îi protejeze pe civilii care trăiesc în zonele de luptă, Kievul s-a angajat acum să ducă la bun sfârșit ceea ce viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereșciuk a descris ca fiind „cea mai mare mișcare de oameni din istoria statului ucrainean independent”, scrie Politico, citat de Digi 24.

„Pentru că nu poate să ofere servicii esențiale și de securitate pentru cei aproape 750.000 de oameni care trăiesc în zonele unde se dau cele mai aprigi lupte, Guvernul insistă acum că aceștia trebuie să fie evacuate”, mai scrie Digi 24.

„Autoritățile letone au început marți să demonteze monumentul dedicat victoriei sovietice din capitala Riga”, transmite dpa, citată de Adevărul.

„Rusia a protestat ferm față de aceste intenții. Muncitorii au îndepărtat mai multe statui gigantice din bronz, parte a acestui monument care a fost înconjurat cu un paravan de protecție, iar accesul a fost blocat de poliție”, scrie Agerpres, notează Adevărul.

„Orice glorifică regimurile totalitare trebuie demontat până pe 15 noiembrie, potrivit unei rezoluții a parlamentului leton care face referire în mod specific la demolarea monumentului dedicat victoriei sovietice. Monumentul a fost ridicat în 1985 pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a victoriei sovietice din cel de-al doilea război mondial asupra regimului lui Hitler ca «monument dedicat celor care au eliberat Letonia sovietică și Riga de invadatorii fasciști germani»”, mai scrie Adevărul.

Seară liniștită!

6 luni de război was last modified: august 24th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: