Trei scenarii pentru alegerile prezidențiale

3 iul. 2024
Vizualizari: 62

După  încheierea negocierilor de la palatul Victoria privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale, se conturează mai multe variante despre care scrie azi România liberă.

„Există la momentul actual trei scenarii principale care se află pe masa coaliției și anume: primul scenariu a fost propus de membrii UDMR prin alegerea celei mai apropiate perioade de septembrie, și anume octombrie. Acesta prevede desfășurarea primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale în data de 13 octombrie, al doilea tur de scrutin în data de 27 octombrie, urmând ca alegerile parlamentare să aibă loc pe data de 8 decembrie a acestui an; al doilea scenariu care este favorabil PSD-ului pentru că nu vor să comaseze deloc alegerile prezidențiale cu alegerile parlamentare, prevede desfășurarea primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale pe data de 10 noiembrie, al doilea tur de scrutin pe data de 24 noiembrie, urmând ca alegerile parlamentare să aibă loc pe data de 8 decembrie; al treilea scenariu prevede desfășurarea primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale pe data de 24 noiembrie, urmând ca pe data de 8 decembrie să aibă loc cel de al doilea tur de scrutin al prezidențialelor comasat cu alegerile parlamentare”, relatează România liberă.

Mașinile șoferilor care refuză să se supună testării pentru alcool sau droguri vor fi confiscate, potrivit unei noi Ordonanțe de urgență.

„Conform noii ordonanțe de urgență, polițiștii vor avea autoritatea de a imobiliza vehiculul unui șofer care refuză sau nu poate să fie testat pentru prezența alcoolului sau a substanțelor psihoactive în organism. Mai exact, această ordonanță permite polițiștilor să testeze obligatoriu anumiți șoferi în trafic. De exemplu, dacă în mașină se observă recipiente care ar putea conține alcool sau substanțe psihoactive, șoferii vor fi obligați să fie testați. De asemenea, șoferii cu antecedente pentru consum de alcool sau droguri vor fi supuși testării obligatorii. În plus, ordonanța prevede că polițiștii pot imobiliza vehiculul șoferului prins băut sau drogat la volan dacă nu există un alt conducător auto disponibil pentru a prelua mașina sau dacă șoferul refuză testarea”, scrie Gândul.

Circulația pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie și 9 august, pe timpul zilei, pentru lucrări la autostrada Sibiu – Pitești, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă.

„O să merg vineri la fața locului, împreună cu domnul director Pistol (directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n. r.) și cu colegii din CNAIR. Știți că avem acest lot 2 de pe Sibiu – Pitești, care implică defrișări. Acestea au fost aprobate. Aceste lucruri trebuie făcute dacă vrem să facem această autostradă. Dacă vrem să nu o facem, nu închidem DN7. Cert este că, în acest moment, aceste lucrări nu pot fi făcute sub trafic. Asta ar pune în pericol siguranța traficului, ar pune în pericol viața celor care circulă pe DN7 – și asta nu și-o poate asuma nimeni. De aceea, în această lună, din 8 iulie până în 9 august, vor fi făcute aceste lucrări absolut necesare pentru a realiza autostrada Sibiu-Pitești. Sigur, mă aștept la cunoscători care vor critica acest lucru. Nu există altă variantă. Am încercat să găsim variante. Vorbim de înălțimi foarte mari, care ajung până la 70 de metri, unde trebuie tăiați acești arbori care riscă în mare măsură să ajungă pe carosabil și să pună în pericol siguranța circulației. Repet, vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări! Există și cealaltă variantă, pe care cred că orice om cu scaun la cap nu și-o dorește”, a explicat Grindeanu, scrie Agerpres.

Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost convocat miercuri la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă privind declararea persona non grata a unui membru al Ambasadei României.

„Această măsură este un răspuns la decizia anterioară nemotivată a părții române de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București”, explică MAE rus pe site-ul său, scrie Agerpres.

Reacția MAE de la București a reacționat imediat.

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federația Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova. Această decizie a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București”, precizează MAE, într-un comunicat, mai scrie Agerpres.

„Parlamentari democrați au început să pună sub semnul întrebării, în mod public, starea sănătății lui Joe Biden, în timp ce Casa Albă și însuși președintele încearcă fără succes «să țină sub control incendiul»”, comentează agenția France Presse, scrie Gândul.

„În timpul unei întâlniri cu donatori democrați desfășurată în apropiere de Washington, liderul de la Casa Albă a oferit o nouă explicație pentru cele 90 de minute dezastruoase ale dezbaterii televizate. El a spus că «nu a fost foarte înțelept să călătoresc în lume de mai multe ori» cu puțin timp înaintea confruntării televizate cu Trump, ceea ce l-a făcut «aproape să adoarmă pe scenă»”, mai arată Gândul.

Seară liniștită!

Trei scenarii pentru alegerile prezidențiale was last modified: iulie 3rd, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: