Certificatul verde COVID-19 a fost respins în Senat

3 nov. 2021
Vizualizari: 256

PNL reia negocierile pentru formarea unei majorități în Parlament care să permită trecerea Guvernului prin Parlament.

„Biroul Politic Național al PNL a adoptat propunerea de flexibilizare a mandatului pentru negocieri cu forțele democratice din Parlament, iar echipa de negociere este condusă de președintele partidului și este formată din cei patru prim-vicepreședinți și secretarul general, a anunțat liderul PNL, Florin Cîțu, marți seară, precizând că liberalii vor impune condiția ca premierul să fie de la PNL”, relatează News.ro.

„Mandatul este foarte clar, de a negocia cu forțele democratice, în Parlamentul României, și cu USR și cu cei de la PSD. Acum, știu că cei de la USR, unii colegi, au spus că sunt probleme, la PSD avem și acolo plângeri penale împotriva președintelui partidului, și așa mai departe. Sunt peste tot probleme, important să știe românii este că noi suntem gata să rezolvăm această criză. Tot PNL vine și face un pas înainte, deși celelalte partide nu au flexibilizat nimic, au rămas cantonate în Opoziția pe care au făcut-o întotdeauna. PNL ia o decizie de a flexibiliza și a merge și a discuta, pentru că este important să depășim această criză. Vom vedea în ce direcție vom merge după ce această echipă de negociere va discuta cu cele două partide. Decizia a fost să revenim în Biroul Politic și, în funcție de ceea ce se negociază, vom lua o decizie. Pe urmă, vom discuta mai departe, în funcție de negocieri. Nu se ferește PNL, merge la aceste negocieri și spune clar că noi vrem să facem această guvernare în jurul PNL, cu premier liberal, și avem decizia PNL care nu a fost modificată. Premierul este desemnat de Președintele României și vom discuta și acest lucru, a declarat Florin Cîțu”, mai scrie News.ro.

Deși echipa premierului interimar Florin Cîțu negociază și cu USR, deputatul PSD Alfred Simonis a precizat că, în acest moment, conform calculelor, PNL, USR și UDMR nu mai pot forma o majoritate pentru a învesti un Guvern.

„Având în vedere numărul de parlamentari, orice negociere pleacă de la calcule, iar calculele arată, astăzi, în dreptul PSD – 157 de parlamentari, și în dreptul PNL astăzi erau 119, până mâine nu știm câți mai rămân, cert e că primul pas se întâmplă, forțele politice se pun la masă, trebuia să se întâmple de câteva zile, cel puțin, această negociere”, a mai spus Simonis, scrie Digi24.

În acest context, deputatul PSD Alfred Simonis consideră că situația de pe scena politică îndreptățește PSD să aibă prima opțiune pentru desemnarea unui premier.

„Situația în care se află astăzi scena politică ne îndreptățește să avem prima opțiune în a solicita prim-ministrul. În acest moment în care, în fiecare zi, PNL pierde 1, 2, 3 parlamentari, singurul partid stabil în România fiind PSD, ar fi îndreptățit să facă această solicitare”, a spus deputatul Alfred Simonis, la Digi24.

„Dacă mă întrebați pe mine personal, fără să fie o decizie luată în partid, cred că e mai puțin important cine e prim-ministru, dacă e de la PSD, dacă e de la PNL, important e să fie un prim-ministru sănătos la minte, să înțeleagă contextul în care se află România, capabil să gestioneze o majoritate în Parlament”, a mai adăugat deputatul Alfred Simonis, mai notează Digi24.

Lipsa de medicamente și de echipamente din spitalele românești îi determină pe oficialii din mai multe țări să ofere ajutoare umanitare României.

„Israelul se alătură mai multor țări care vin în ajutorul României în lupta cu pandemia de COVID-19 și trimite în țara noastră, la sfârșitul acestei săptămâni, medici și asistenți «pregătiți să meargă oriunde este nevoie». Pe lângă asta, donează 40 de concentratoare de oxigen spitalelor – primul transport a ajuns marți la București”, relatează Libertatea.
„România trece printr-o perioadă dificilă, prin care multe țări au trecut, inclusiv Israel. Pacienții infectați cu coronavirus au nevoie de o atenție medicală deosebită și aceste concentratoare de oxigen îi vor ajuta în procesul de vindecare. Totodată, la finalul acestei săptămâni, va ajunge la București și o echipă de specialiști israelieni în terapie intensivă COVID-19 și logistică, pregătiți să meargă oriunde este nevoie în România, pentru a veni în ajutorul personalului medical. (…)
Echipa medicală este formată din trei doctori, un asistent-șef specializat în COVID-19 și un expert în logistică. Cadrele medicale vor sosi duminică, 7 noiembrie, în România, iar obiectivul lor este de a «perfecționa activitatea personalului medical și de a eficientiza procesul de îngrijire, având în vedere criza de personal, de a însoți medicii și de a-i îndruma»”, a transmis David Saranga, ambasadorul Israelului, printr-un comunicat de presă, mai scrie Libertatea.

„Tribunalul București a anulat toate dispozițiile din Hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență nr. 61/2.10.2021 legate de accesul la diverse evenimente pe baza certificatului verde sau test negativ COVID-19. Anumite interdicții încalcă drepturile omului, dar și Constituția României”, relatează Evenimentul Zilei.

Decizia Tribunalului București poate fi contestată cu recurs care se depune la Tribunalul București, Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal, în termen de 15 zile de la comunicare, mai precizează jurnaliștii de la Evenimentul Zilei.

Evenimentul Zilei scrie despre obligativitatea prezentării Certificatului verde COVID-19 la locul de muncă ce a fost respinsă în Senat.

„Inițiativa legislativă PNL-UDMR prin care se propune obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă, atât la stat, cât și la privat, a fost respinsă în Senatul României cu un număr de voturi extrem de restrâns!”, scrie Evenimentul Zilei.

Evenimentul Zilei consemnează poziția mai multor parlamentari pe tema acestei inițiative legislative, printre care și pe cea a medicului Streinu Cercel.

„Votăm ca lumea să se vaccineze, vaccinul este sigur și nu pune probleme, dar, în același timp, suntem într-o criză sanitară. Legea de astăzi va avea consecințe, anume: dacă lumea va refuza să-și facă test pentru că nu va avea bani – de la companii de apă, la cei care strâng gunoiul – cu ce ne vom trezi? Simplu, cu gunoaie pe străzi pentru că vor fi dați afară, fără apă potabilă etc. Nu mai vorbesc de polițiști, pompieri. Instituțiile acestea sunt strategice pentru combaterea unei pandemii. Nu cumva este o fractură de logică? Chiar ne-a luat Dumnezeu mințile și nu mai înțelegem nimic? Eu am propus să stăm la masă și să discutăm”, a declarat dr. Streinu Cercel, scrie Evenimentul Zilei.

România liberă anunță că liderii din G20 au aprobat, în sfârșit, un acord prin care se pune capăt paradisurilor fiscale prin introducerea unui impozit minimal de 15% din profiturile companiilor multinaționale. Economistul Mircea Coșa a comentat, pentru România liberă, noua decizie G20.

„Și în România, noi putem profita din acest punct de vedere și e un lucru binevenit, mai ales că bugetul României are nevoie de o suplimentare. Pe ansamblu, e o măsură foarte bună și în sfârșit s-a luat o măsură nu care reduce, ci ponderează, echilibrează această situație de disconfort economic prin care unele companii care lucrează în anumite țări nu aduc niciun profit țării în care lucrează, transferându-și profitul în altă parte. Să nu ne închipuim că această taxă va aduce taxe sau va sărăci marile companii. Ele vor trebui să contribuie la locul în care activează și asta e foarte bine”, a declarat economistul Mircea Coșa, mai arată România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Certificatul verde COVID-19 a fost respins în Senat was last modified: noiembrie 3rd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: