Guvernul vrea să reducă cheltuielile cu refugiaţii ucraineni

28 mart. 2023
Vizualizari: 178

Deschidem Revista cu aderarea României la Spațiul Schengen, subiect care s-a aflat luni pe agenda discuțiilor de la București, dintre președintele Consiliului European, Charles Michel și Președintele României, Klaus Iohannis.

„Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Spațiul Schengen”, a afirmat Charles Michel, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu Președintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

„Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligațiile necesare pentru a adera și sper că se va găsi o soluție posibilă și o să fac tot ce pot eu pentru a obține această decizie cât mai curând. Este un obiectiv comun al nostru în 2023. O să continuăm să lucrăm împreună. Eu înțeleg această dezamăgire a cetățenilor. Aș vrea să pot să spun oamenilor din România că există și sprijin la nivel european ca România să adere la Spațiul Schengen cât mai curând posibil”, a arătat oficialul european, mai notează Agerpres.

Ministerul Finanțelor a publicat, luni, un nou proiect de H.G. privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru RCA, propunând înghețarea acestora la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni.

„Prezenta hotărâre stabilește tarifele de primă maxime și alte măsuri aplicabile pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA. (…) Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menționează în proiect, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va organiza pe 4 aprilie a.c. un nou interviu cu Alina Albu, propunerea sa pentru conducerea DIICOT.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

„În temeiul și în condițiile art. 148 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, având în vedere avizul emis prin Hotărârea nr. 192 din data de 16.03.2023 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției organizează un nou interviu cu procurorul Albu Alina pentru propunerea de numire în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Interviul va avea loc la sediul Ministerului Justiției din București, str. Apolodor nr. 17, sector 5, la data de 4 aprilie 2023, ora 10.00”, a anunțat luni Ministerul Justiției, scrie Agerpres.

„Interviul va avea loc în fața unei comisii conduse de Cătălin Predoiu, iar în cadrul acestuia vor fi avute în vedere și aspectele reținute în avizul negativ dat de CSM. Pe 16 martie, Alina Albu a primit aviz negativ din partea membrilor Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Cum avizul CSM este unul consultativ, Predoiu a ales să își mențină propunerea în privința Alinei Albu”, mai scrie Agerpres.

Guvernul vrea să reducă sumele pe care le oferă celor care găzduiesc ucraineni, după ce, numai în 2022, a cheltuit 106 milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților.

„Un proiect de Ordonanță de urgență, pus în dezbatare publică de Ministerul de Interne, prezintă o serie de schimbări privind acordarea sumelor de bani refugiaților ucraineni. Familiile care au plecat din Ucraina din cauza războiului declanșat de Rusia o să primească o sumă fixă de 2.000 de lei pe lună din partea statului român, pentru o perioadă limitată. În plus, ei vor primi sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă. MAI a transmis că dacă aceste măsuri nu vor fi puse în practică se va ajunge «la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina»”, scrie Evenimentul Zilei.

„Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice, alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate”, a anunțat luni ministrul apărării, Oleksii Reznikov, relatează CNN, citată de News.ro.

„Astăzi, am avut onoarea de a testa cea mai nouă achiziție a unităților noastre blindate împreună cu comandantul Forțelor Aeropurtate, generalul-maior Maksym «Mike» Myrhorodskyi, și cu parașutiștii noștri”, a declarat Reznikov într-o postare pe Facebook, scrie News.ro. „El (Maksym Myrhorodskyi) a precizat că au primit Challengers (tancuri de luptă principale) din Marea Britanie, Strykers (vehicule de luptă pentru infanterie) și Cougars (vehicule de mobilitate pentru infanterie din familia protejată împotriva ambuscadelor rezistente la mine) din Statele Unite și Marders (vehicule de luptă pentru infanterie) din Germania”, mai scrie News.ro.

Prezent la o întâlnire oficială, în Olanda, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că un prim batalion de tancuri Leopard a ajuns deja în Ucraina.

„Da, am livrat tancurile așa cum am promis. Germania, împreună cu Olanda, se pregătește să predea Ucrainei tancurile Leopard 1”, a declarat Scholz, ca răspuns la una dintre întrebările jurnaliștilor la o conferință de presă la Rotterdam, scrie Evenimentul Zilei.

„Potrivit lui Scholz, Germania este în prezent cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina din Europa continentală. Țara sa a transferat multe arme moderne, în special sisteme de apărare aeriană. În prezent, Berlinul, împreună cu partenerii săi, lucrează la creșterea producției de muniție, precum și la înființarea unor baze de reparații pentru echipamentele deteriorate în țările vecine Ucrainei: Slovacia, Polonia și România”, mai notează Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

 

Guvernul vrea să reducă cheltuielile cu refugiații ucraineni was last modified: martie 28th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: