109 views
Deschidem Revista cu aderarea României la Spaţiul Schengen, subiect care s-a aflat luni pe agenda discuţiilor de la Bucureşti, dintre preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi Preşedintele României, Klaus Iohannis.
„Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Spaţiul Schengen”, a afirmat Charles Michel, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu Preşedintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.
„Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie posibilă şi o să fac tot ce pot eu pentru a obţine această decizie cât mai curând. Este un obiectiv comun al nostru în 2023. O să continuăm să lucrăm împreună. Eu înţeleg această dezamăgire a cetăţenilor. Aş vrea să pot să spun oamenilor din România că există şi sprijin la nivel european ca România să adere la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil”, a arătat oficialul european, mai notează Agerpres.
Ministerul Finanţelor a publicat, luni, un nou proiect de H.G. privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru RCA, propunând îngheţarea acestora la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni.
„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime şi alte măsuri aplicabile pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA. (…) Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiect, scrie Agerpres.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va organiza pe 4 aprilie a.c. un nou interviu cu Alina Albu, propunerea sa pentru conducerea DIICOT.
„În temeiul şi în condiţiile art. 148 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, având în vedere avizul emis prin Hotărârea nr. 192 din data de 16.03.2023 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei organizează un nou interviu cu procurorul Albu Alina pentru propunerea de numire în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Interviul va avea loc la sediul Ministerului Justiţiei din Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, la data de 4 aprilie 2023, ora 10.00”, a anunţat luni Ministerul Justiţiei, scrie Agerpres.
„Interviul va avea loc în faţa unei comisii conduse de Cătălin Predoiu, iar în cadrul acestuia vor fi avute în vedere şi aspectele reţinute în avizul negativ dat de CSM. Pe 16 martie, Alina Albu a primit aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Cum avizul CSM este unul consultativ, Predoiu a ales să îşi menţină propunerea în privinţa Alinei Albu”, mai scrie Agerpres.
Guvernul vrea să reducă sumele pe care le oferă celor care găzduiesc ucraineni, după ce, numai în 2022, a cheltuit 106 milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților.
„Un proiect de Ordonanță de urgență, pus în dezbatare publică de Ministerul de Interne, prezintă o serie de schimbări privind acordarea sumelor de bani refugiaților ucraineni. Familiile care au plecat din Ucraina din cauza războiului declanșat de Rusia o să primească o sumă fixă de 2.000 de lei pe lună din partea statului român, pentru o perioadă limitată. În plus, ei vor primi sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă. MAI a transmis că dacă aceste măsuri nu vor fi puse în practică se va ajunge «la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina»”, scrie Evenimentul Zilei.
„Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice, alături de alte vehicule blindate de producţie occidentală donate”, a anunţat luni ministrul apărării, Oleksii Reznikov, relatează CNN, citată de News.ro.
„Astăzi, am avut onoarea de a testa cea mai nouă achiziţie a unităţilor noastre blindate împreună cu comandantul Forţelor Aeropurtate, generalul-maior Maksym «Mike» Myrhorodskyi, şi cu paraşutiştii noştri”, a declarat Reznikov într-o postare pe Facebook, scrie News.ro. „El (Maksym Myrhorodskyi) a precizat că au primit Challengers (tancuri de luptă principale) din Marea Britanie, Strykers (vehicule de luptă pentru infanterie) şi Cougars (vehicule de mobilitate pentru infanterie din familia protejată împotriva ambuscadelor rezistente la mine) din Statele Unite şi Marders (vehicule de luptă pentru infanterie) din Germania”, mai scrie News.ro.
Prezent la o întâlnire oficială, în Olanda, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că un prim batalion de tancuri Leopard a ajuns deja în Ucraina.
„Da, am livrat tancurile așa cum am promis. Germania, împreună cu Olanda, se pregătește să predea Ucrainei tancurile Leopard 1”, a declarat Scholz, ca răspuns la una dintre întrebările jurnaliștilor la o conferinţă de presă la Rotterdam, scrie Evenimentul Zilei.
„Potrivit lui Scholz, Germania este în prezent cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina din Europa continentală. Țara sa a transferat multe arme moderne, în special sisteme de apărare aeriană. În prezent, Berlinul, împreună cu partenerii săi, lucrează la creșterea producției de muniție, precum și la înființarea unor baze de reparații pentru echipamentele deteriorate în țările vecine Ucrainei: Slovacia, Polonia și România”, mai notează Evenimentul Zilei.
Seară liniştită!