Statisticile durerii

20 iul. 2023
Vizualizari: 134

Controalele din centrele de îngrijire a bătrânilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități provoacă o veritabilă furtună în sistemul de asistență socială. Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi, în ședința de Guvern, ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, suspendarea din funcție a șefului Inspecției Muncii dar și a directorilor Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Teleorman, Hunedoara, Vrancea și București, în urma finalizării controalelor.

„Marcel Ciolacu a arătat că există «o situație de netolerat, județe unde s-au găsit centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin, toate sub ochii funcționarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave, închise sau cu activitatea suspendată»”, scrie News.ro.

„Din punctul meu de vedere este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanța, Marmamureș, Teleorman, Hunedoara, Vrancea și București, mai ales în Sectorul 1. Solicit noului ministru al Muncii, doamna Simona Bucura Oprescu, ca toți șefii Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, celebrul AJPIS, din aceste județe, plus șeful agenției municipale București, să fie urgent suspendați din funcție, până la finalizarea anchetelor disciplinare, totul legal”, a spus Premierul Ciolacu, mai arată News.ro.

„Câteodată erau condiții de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce privește condițiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Doamna ministru, vă cer să luați aceeași măsură și în cazul șefului acestui instituții. Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoși și să începem să desființăm instituții cu totul, care și-au dovedit incapacitatea de a face față cerințelor în acest moment”, a mai spus Premierul Ciolacu, scrie News.ro.

Declarațiile Premierului vin după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat joi că au fost finalizate controale din centrele de asistență socială în 40 de județe. Controalele continuă în București și Ilfov.

„Aceste verificări sunt încheiate în proporție de 97%, în 40 de județe controalele au fost încheiate, au rămas deschise București și Ilfov. S-au luat mai multe măsuri de suspendare, retragere a autorizației sau de închidere efectivă a acestor centre și există deja 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri”, a anunțat Mihai Constantin, scrie News.ro.

„El a precizat că, «din cele 51 de centre neautorizate găsite, 543 de persoane au fost relocate. 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre pentru continuarea îngrijirilor și 184 de persoane au fost preluate de aparținători». Constantin a menționat că din datele pe care le are, 110 centre au fost suspendate”, mai arată News.ro.

Discuțiile dintre cancelarii Germaniei și Austriei ar putea schimba soarta aderării României și Bulgariei la Spațiului Schengen.

„Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat vizita bilaterală a cancelarului german Olaf Scholz. Cei doi oficiali vor aborda mai multe subiecte, printre care și extinderea spațiului Schengen, unde Berlinul și Viena au opinii diferite. Germania face presiuni asupra Austriei în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei în acest an la Schengen. În urmă cu o săptămână, premierul român Marcel Ciolacu a fost într-o vizită de lucru la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz. Cu această ocazie, oficialul german a declarat că discută «în mod constant» cu «prietenii noștri sceptici» despre aderarea în așteptare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Reamintim că, în decembrie 2022, Austria s-a opus prin veto la aderarea României și Bulgariei, argumentând că cele două țări nu își protejează granițele și permit migranților ilegali să ajungă în Austria”, relatează Evenimentul Zilei.

Autoritățile de la Kiev au elaborat o nouă rută maritimă care va putea fi urmată de navele care încarcă produse agricole din porturile Ucrainei în vederea exportării lor.

„Noul traseu maritim va trece prin apele teritoriale ale României și ale Bulgariei, evitând, în schimb, apele internaționale. Decizia guvernului de la Kiev a fost anunțată după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră. În lipsa unei înțelegeri cu Rusia, navele care transportă cereale ar putea fi atacate de Rusia în apele internațional”, notează România liberă.

Fostul ministru PSD al Turismului în perioadele 1992-1996 și 2000-2003, Dan Matei Agathon, a murit la vârsta de 73 de ani. Anunțul a fost făcut de Alin Burcea, CEO Paralela 45, fost colaborator al lui Agathon.

„Astăzi s-a stins din viață fostul ministru Dan Matei Agathon, pe care îl consider Unicul Ministru din ultimii 33 de ani! Am avut onoarea să lucrez 2 ani cu el și pot să vă spun că a fost un om într-adevăr pasionat de această Mare Industrie a României! Odihnește- te în pace, Prietene..!”, a scris Alin Burcea pe Facebook, notează Cotidianul. Transmitem și noi condoleanțe familiei!

Seară liniștită!

 

Statisticile durerii was last modified: iulie 20th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: