71 views
Controalele din centrele de îngrijire a bătrânilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi provoacă o veritabilă furtună în sistemul de asistenţă socială. Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi, în şedinţa de Guvern, ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, suspendarea din funcţie a şefului Inspecţiei Muncii dar şi a directorilor Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Teleorman, Hunedoara, Vrancea şi Bucureşti, în urma finalizării controalelor.
„Marcel Ciolacu a arătat că există «o situaţie de netolerat, judeţe unde s-au găsit centre fără autorizaţie, centre care funcţionau clandestin, toate sub ochii funcţionarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave, închise sau cu activitatea suspendată»”, scrie News.ro.
„Din punctul meu de vedere este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanţa, Marmamureş, Teleorman, Hunedoara, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1. Solicit noului ministru al Muncii, doamna Simona Bucura Oprescu, ca toţi şefii Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, celebrul AJPIS, din aceste judeţe, plus şeful agenţiei municipale Bucureşti, să fie urgent suspendaţi din funcţie, până la finalizarea anchetelor disciplinare, totul legal”, a spus Premierul Ciolacu, mai arată News.ro.
„Câteodată erau condiţii de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce priveşte condiţiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria. Doamna ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură şi în cazul şefului acestui instituţii. Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment”, a mai spus Premierul Ciolacu, scrie News.ro.
Declaraţiile Premierului vin după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat joi că au fost finalizate controale din centrele de asistenţă socială în 40 de judeţe. Controalele continuă în Bucureşti şi Ilfov.
„Aceste verificări sunt încheiate în proporţie de 97%, în 40 de judeţe controalele au fost încheiate, au rămas deschise Bucureşti şi Ilfov. S-au luat mai multe măsuri de suspendare, retragere a autorizaţiei sau de închidere efectivă a acestor centre şi există deja 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri”, a anunţat Mihai Constantin, scrie News.ro.
„El a precizat că, «din cele 51 de centre neautorizate găsite, 543 de persoane au fost relocate. 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre pentru continuarea îngrijirilor şi 184 de persoane au fost preluate de aparţinători». Constantin a menţionat că din datele pe care le are, 110 centre au fost suspendate”, mai arată News.ro.
Discuţiile dintre cancelarii Germaniei şi Austriei ar putea schimba soarta aderării României şi Bulgariei la Spațiului Schengen.
„Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat vizita bilaterală a cancelarului german Olaf Scholz. Cei doi oficiali vor aborda mai multe subiecte, printre care și extinderea spațiului Schengen, unde Berlinul și Viena au opinii diferite. Germania face presiuni asupra Austriei în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei în acest an la Schengen. În urmă cu o săptămână, premierul român Marcel Ciolacu a fost într-o vizită de lucru la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz. Cu această ocazie, oficialul german a declarat că discută «în mod constant» cu «prietenii noștri sceptici» despre aderarea în așteptare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Reamintim că, în decembrie 2022, Austria s-a opus prin veto la aderarea României și Bulgariei, argumentând că cele două țări nu își protejează granițele și permit migranților ilegali să ajungă în Austria”, relatează Evenimentul Zilei.
Autoritățile de la Kiev au elaborat o nouă rută maritimă care va putea fi urmată de navele care încarcă produse agricole din porturile Ucrainei în vederea exportării lor.
„Noul traseu maritim va trece prin apele teritoriale ale României și ale Bulgariei, evitând, în schimb, apele internaționale. Decizia guvernului de la Kiev a fost anunțată după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră. În lipsa unei înțelegeri cu Rusia, navele care transportă cereale ar putea fi atacate de Rusia în apele internațional”, notează România liberă.
Fostul ministru PSD al Turismului în perioadele 1992-1996 şi 2000-2003, Dan Matei Agathon, a murit la vârsta de 73 de ani. Anunţul a fost făcut de Alin Burcea, CEO Paralela 45, fost colaborator al lui Agathon.
„Astăzi s-a stins din viaţă fostul ministru Dan Matei Agathon, pe care îl consider Unicul Ministru din ultimii 33 de ani! Am avut onoarea să lucrez 2 ani cu el şi pot să vă spun că a fost un om într-adevăr pasionat de această Mare Industrie a României! Odihneşte- te în pace, Prietene..!”, a scris Alin Burcea pe Facebook, notează Cotidianul. Transmitem şi noi condoleanţe familiei!
Seară liniştită!