Regulamentul de ordine interioară în Administraţia Naţională a Penitenciarelor – completări (Decizia DGANP nr. 447/2024)

10 mai 2024
Vizualizari: 56

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Regulamentul de ordine interioară în Administrația Națională a Penitenciarelor, aprobat prin Decizia DGANP nr. 543/2012

(M. Of. nr. 423 din 26 iunie 2012)

Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (DGANP) privind completarea Regulamentului de ordine interioară în Administrația Națională a Penitenciarelor, aprobat prin Decizia DGANP nr. 543/2012

(M. Of. nr. 425 din 9 mai 2024)

– introduce: capitolul VIII „Măsuri în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă”.

 

În M. Of. nr. 425 din data de 9 mai 2024 s-a publicat Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (DGANP) privind completarea Regulamentului de ordine interioară în Administrația Națională a Penitenciarelor, aprobat prin Decizia DGANP nr. 543/2012.

Redăm, în cele ce urmează, completările aduse respectivului act normativ.

Cap. VIII

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după capitolul VII, se introduce un nou capitol, capitolul VIII „Măsuri în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă”, cu următorul cuprins:

„CAPITOLUL VIII: Măsuri în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă

Art. 81

(1) Fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărțuire morală, astfel cum aceasta este definită conform art. 2 alin. (5^1) și (5^2) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Personalul sistemului penitenciar are obligația de a respecta normele privind interzicerea hărțuirii morale la locul de muncă, prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Niciun angajat nu va fi sancționat, eliberat din funcție sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, promovare sau formare profesională, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă.

(4) Angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condițiile Legii nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare. Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravențională sau penală a angajatului pentru faptele respective.

(5) Este interzisă stabilirea, în orice formă, de reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne angajații la săvârșirea de acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă.

(6) Administrația Națională a Penitenciarelor informează periodic angajații cu privire la drepturile acestora privind egalitatea de șanse și tratament în relațiile de muncă, aplică măsuri de prevenire și acțiune pentru eliminarea hărțuirii la locul de muncă și elaborează programe de instruire și campanii de informare și conștientizare a angajaților despre acest fenomen.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(7) Modalitățile de raportare, analiză, gestionare și soluționare a situațiilor de hărțuire morală la locul de muncă se stabilesc prin procedură internă”.

 

Regulamentul de ordine interioară în Administrația Națională a Penitenciarelor – completări (Decizia DGANP nr. 447/2024) was last modified: mai 10th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.