Copiii şi adolescenţii, ţintele traficanţilor de droguri

20 sept. 2023
Vizualizari: 251

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să își asume răspunderea în Parlament, a fost făcut public marți de către Ministerul Finanțelor. Tot marți, a venit pe Facebook și reacția europarlamentarului Dacian Cioloș la acest pachet de măsuri.

„Ce face Marcel Ciolacu este număr de iluzionism, nu guvernare. La sfârșitul anului trecut a zis, citez: «În 2023 nu se mărește nicio taxă». Apoi, când am reclamat gaura din buget făcută din cauza ministrului PSD al Finanțelor, premierul Ciolacu a zis senin că nu există nicio gaură în buget. Azi a trimis în Parlament «pachetul de măsuri fiscale», numit așa doar ca să ascundă adevăratul nume al «legii care mărește taxe». Ce face șeful PSD este o soluție de avarie care să-l mai țină în viață până la alegerile de anul viitor. Marcel Ciolacu ocolește, la fel ca predecesorii săi, soluțiile durabile: digitalizarea ANAF, colectare mai bună a TVA și a impozitelor, decuplarea căpușelor de partid care sug banii statului, investiții care să aducă mai mulți bani din aceleași impozite, stimularea micilor întreprinzători și reforma administrativă”, a scris Dacian Cioloș, marți pe Facebook, notează Cotidianul.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, după întâlnirile avute cu parlamentarii din grupurile UDMR și ale minorităților naționale pe tema măsurilor fiscale pentru care Guvernul urmează să își asume răspunderea.

„A fost o informare, nu avem înțelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă și urmează să decidem. (…) Până acum nu avem un «nu» hotărât. Nu au fost amendamente impuse”, a afirmat Ciolacu, după întâlniri, întrebat dacă s-a înțeles cu UDMR și minoritățile naționale pentru a susține aceste măsuri, scrie Agerpres.

RFI l-a intervievat pe președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan, pe tema modificărilor fiscal anunțate de Guvern.

„110 pagini de reglementări. Păi, dacă sunt 110 pagini, înseamnă că e de studiat cu creionul în mână de mediul de afaceri unde se încadrează vizavi de noile prevederi. Măsurile ca atare sunt în mare parte cunoscute din dezbaterile de-a lungul timpului, ele nu au fost, din cunoștințele noastre, susținute cu cifre care să arate ce justifică adoptarea acestor măsuri. Ce este cert este că reducerea evaziunii fiscale nu este regăsită ca una dintre măsurile cheie în preocupările Guvernului”, a declarat președintele Cristian Pârvan, notează RFI.

Anchetatorii din Iași au efectuat marți, 121 de percheziții domiciliare în 23 de județe și în București, într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

„S-a reținut că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași au constituit un grup infracțional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea și alte operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context, aceștia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat și produse de tip «edibles» (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc.), cunoscând că au în compoziție substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape, care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă”, arată sursa citată, scrie Cotidianul.

„În urma investigațiilor au fost identificate 28 de societăți care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip «vape» se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane, precizează DIICOT. De asemenea, conform anchetatorilor, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de produse, deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nicio restricție, inclusiv minorilor. DIICOT menționează că investigațiile efectuate au relevat o creștere exponențială în rândul tinerilor (preponderent în zona școlilor și liceelor) a consumului de produse de tip «Vape», care au în compoziție derivați din plante de canabis și prin urmare un efect psihoactiv”, mai scrie Cotidianul.

Presa mai scrie azi despre declarațiile lui Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care a vorbit despre despre faptul că ar există planuri pentru o rebeliune împotriva regimului lui Putin.

„Mulți sunt conștienți, dar unii cred că acest proces poate fi ținut sub control și se pot face lucruri care nu vor permite destrămarea Rusiei. Pot să spun că nu se poate influența acest lucru, Rusia va fi nevoită să se fragmenteze, iar aceasta se va întâmpla neapărat în vremurile noastre. Și nicio forță nu poate opri (…) acest proces istoric, spune Danilov, scrie Evenimentul Zilei.

Potrivit lui Danilov, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, aliat al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit.

„El afirmă că este bine cunoscut faptul că Kadîrov a avut probleme de sănătate. Mai mult decât atât, există presupuneri că acesta ar fi fost supus unor tentative repetate de otrăvire, care au avut ca rezultat anumite complicații la nivelul sistemului renal”, notează Evenimentul Zilei.

„Vom vedea cum va evolua situația lui Kadîrov. Dar nu m-aș grăbi (privind anunțul morții sale, n. red.), pentru că o persoană poate fi în comă o săptămână, o lună, o jumătate de an sau mai mult, a declarat Danilov, mai arată Evenimentul Zilei.

„Ramzan Kadîrov, liderul cecen în vârstă de 46 de ani, și-ar îngropat de viu medicul său personal. Acesta îndeplinea și funcția de vicepremier al republicii, conform unui canal de Telegram numit «VChK-OGPU». Kadîrov l-a considerat responsabil pe Elhan Suleimanov pentru deteriorarea stării sale de sănătate tot mai accentuată. Astfel că a început să aibă suspiciuni că acesta l-ar fi otrăvit. Recent, tot mai multe speculații despre starea de sănătate a liderului cecen au apărut. Niciuna dintre ele nu e însă confirmată”, mai scrie Evenimentul Zilei.

„Puiul ucrainean dă dureri de cap crescătorului francez care cere Comisiei Europene să activeze clauza de salvgardare”, notează azi RFI, care aduce în discuție importurile masive de carne de pui din Ucraina, atât în Franța, cât și în Belgia, Olanda și Polonia.

Puiul ucrainean ajunge pe rafturile supermarketurilor franceze cu un preț de 3 euro/kg, ruinând astfel crescătorii francezi.

„În Franta, importurile de carne de pasare din Ucraina au crescut cu 74% în primul semestru, dupa ce UE a suspendat, în mai 2022, drepturile vamale pentru Ucraina pentru a-i sustine economia. Situația nu este deloc pe placul crescătorului francez de păsări. În mod oficial, deci potrivit autorităților franceze, importurile ucrainene reprezintă mai puțin de 1% din importurile totale de carne de pasăre în Franța. Dar, pentru crescători, această cifră nu arată sub nicio formă realitatea deoarece puiul ucrainean trece, deseori, prin uzinele de prelucrare din Belgia, Olanda, Polonia care nu sunt obligate să menționeze pe eticheta produsului final țara de origine. Potrivit Comisiei Europene, importurile de pasăre ucraineană, reprezintă pentru primele 5 luni din 2023, circa 27% din importurile totale ale Uniunii Europene. Cele mai multe sunt din Brazilia 36%, Ucraina 27% și Thailanda 19%. Dintre acestea 3, pentru Brazilia și Thailanda există o cotă de import, nu și pentru Ucraina”, notează RFI.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

Copiii și adolescenții, țintele traficanților de droguri was last modified: septembrie 20th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: