Vot pozitiv în Comisia juridică pentru candidaţii la funcţia de judecător al CCR

28 apr. 2022
Vizualizari: 335

Vizita din Ucraina a premierului și președintelui Camerei Deputaților a fost urmată de vizita președintelui Senatului, Florin Cîțu.

„Președintele Senatului, Florin Cîțu, a mers miercuri să vadă ororile din Gostomel și Irpin, în cadrul vizitei sale în Ucraina. El apare în fotografii alături de Volodimir Zelenski și alături de Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei”, relatează Digi 24.

O onoare să mă aflu în Ucraina, astăzi, la invitația omologului meu, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, împreună cu președintele Consiliului Național al Adunării Naționale Federale a Confederației Elvețiene, Irène Kälin, și președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi. Vizita, planificată încă de la începutul lunii aprilie, a avut ca subiecte principale atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina și planul de reconstrucție a țării după război. Am susținut un discurs în cadrul Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unde a fost prezent și prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, mai  notează Digi 24.

Incidentele din Transnistria nu rămân fără reacție din partea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „știrile care vin” din Transnistria sunt „îngrijorătoare” și că Moscova urmărește „cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația”.

„Declarația lui Peskov este făcută în contextul în care cresc provocările și tensiunile în Transnistria.  Mai multe explozii au avut loc luni și marți. Republica Moldova susține că exploziile au ca scop «crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate», în timp ce serviciile ucrainene susțin că acestea ar fi fost provocate de FSB-ul rusesc. Între timp, liderul pro-rus al regiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a declarat că Moscova ar trebui să lanseze următoarea etapă a campaniei sale militare în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele regiunii, informează Reuters. Această nouă etapă ar include și Transnistria”, scrie Digi 24.

„Armata ucraineană a afirmat marți seară că a bombardat poziții rusești pe Insula Șerpilor din Marea Neagră”, transmite AFP, citat de Digi 24.

„Forțele noastre au efectuat lovituri asupra pozițiilor inamicului pe insula Șerpilor”, se arată într-o postare pe Facebook a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, care mai susține că a lovit astfel „un post de control” și a distrus un sistem antiaerian.

Cu războiul la granițe, Republica Moldova își propune să-și întărească forțele armate.

„O armată puternică și bine echipată oferă țării libertate de acțiune, încredere în forțele proprii și opțiuni strategice. Prin urmare, trebuie să depunem eforturi financiare și logistice serioase pentru a construi o armata profesionistă, modernă și dotată”, a declarat Președintele Maia Sandu, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la fondarea Marelui Stat Major al armatei naționale, scrie România liberă.

„Avem război chiar la granița noastră, deci înțelegem foarte bine acest lucru. În acest sens, Republica Moldova trebuie să preia experiența altor state neutre de consolidare a forțelor sale armate”, a mai spus Președintele Republicii Moldova, notează  România liberă.

Sorin Grindeanu a anunțat că CFR S.A. va demara, în regie proprie, un program de reparații la mai multe linii de cale ferată cu ecartament larg.

„Continuăm măsurile pentru eficientizarea transportului feroviar de mărfuri la frontiera cu Ucraina! CFR S.A va demara, în regie proprie, un program de reparații la mai multe linii de cale ferată cu ecartament larg și cu ecartament normal, din stațiile de frontieră VICȘANI (SRCF IAȘI) și HALMEU (SRCF CLUJ)”, a scris Sorin Grindeanu, miercuri, pe Facebook, notează News.ro.

Comisia juridică din Camera Deputaților a dat avize pozitive, miercuri, pentru propunerile partidelor privind postul de judecător al Curții Constituționale ce va fi eliberat în urma expirării mandatului lui Valer Dorneanu.

„PSD l-a propus pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, USR, pe judecătorul Cristi Danileț, iar profesorul universitar Ioan Sabău-Pop a fost propunerea AUR. Votul în plen va fi pe 3 mai. Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, propus de grupul parlamentar al PSD, a afirmat că are 26 de ani de activitate în Ministerul Public. (…) Judecătorul Cristi Danileț, propunerea USR pentru postul de judecător al CCR, a afirmat că a făcut o prezentare a activității sale profesionale: școli absolvite, posturi ocupate la instanțe, la Ministerul Justiției și la CSM. (…) Candidatul AUR, profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, a declarat că este nevoie de o serie de modificări legislative, inclusiv de revizuirea Legii fundamentale pentru ca activitatea Curții să fie primenită”, scrie News.ro.

„Spania și Portugalia au ajuns marți la un acord cu Comisia Europeană pentru a putea scădea prețul energiei electrice în peninsula iberică, în virtutea unei derogări care le permite celor două state să disocieze prețul electricității de cel al gazelor natural”, notează AFP, citată de Digi 24.

„Uniunea Europeană a autorizat încă de la finele lunii martie Spania și Portugalia să adopte «măsuri excepționale» pentru a diminua prețul gazelor naturale utilizate la producția de electricitate și a reduce astfel factura energetică a gospodăriilor, care este una deosebit de ridicată în cele două țări”, scrie Agerpres, citată de Digi 24.

„Astfel, într-o primă etapă prețul gazelor naturale utilizate în producția de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră, obiectivul fiind ajungerea la o medie de 50 de euro pentru un Megawat-oră în următoarele 12 luni. În prezent, pe piața angro prețul gazelor naturale evoluează în jurul valorii de 90 de euro pentru un Megawat-oră. Costul energiei a cunoscut o creștere puternică în ultimele luni în Spania și Portugalia din cauza regulilor de pe piața europeană de electricitate, care obligă producătorii să își vândă energia la prețul pentru tehnologia cea mai scumpă”, scrie Digi 24.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Vot pozitiv în Comisia juridică pentru candidații la funcția de judecător al CCR was last modified: aprilie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: