Guvernul Ciolacu vrea renegocierea PNRR
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, joi, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează la Bruxelles, discuțiile vizând prioritățile viitoarei Comisii Europene, nominalizarea comisarului european din partea României, renegocierea PNRR, cu solicitarea de reducere de 10% din componenta de împrumuturi, precum și viitorul acord cu Comisia privind reducerea deficitului bugetar.
„Am avut o discuție, aș spune foarte aplicată, cu doamna președinte al Comisiei Europene, nou aleasă; cum este și normal, am discutat despre viitorul comisar european din partea României, am discutat despre portofoliul viitorului comisar din partea României, am discutat despre renegocierea PNRR-ului, lucru pe care dumneavoastră îl cunoașteți, cu solicitarea de reducere de 10% din componenta de împrumuturi”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Cotidianul.
„Am discutat, de asemenea, cum era și normal, despre un nou acord în ceea ce privește deficitul României, de această dată venind cu propunerea de a avea un acord pe șapte ani, și am explicat foarte clar de ce ne dorim acest lucru, pentru că cele mai mari investiții vor urma în anul 2025 și în 2026. După cum bine știm, PNRR-ul are un deadline la sfârșitul anului 2026 în ceea ce privește investiția”, a declarat Ciolacu, mai arată Cotidianul.
Ciolacu a fost întrebat, într-o conferință de presă la Bruxelles, ce propunere a făcut pentru funcția de comisar european.
„În ceea ce privește comisarul, nu e prima oară când o spun, am mers cu un nume. El este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Normal că ne-am făcut și un calendar, eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Acest atribut este exclusiv al prim-ministrului, dar, cum este și normal, și deja am și stabilit cu domnul președinte Nicolae Ciucă, vom avea o discuție în următoarele zile. De asemenea, instituțional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuție și cu președintele României, deoarece acesta este reprezentantul României în Consiliul European”, a spus Ciolacu, mai scrie Cotidianul.
Președintele AUR, George Simion, respinge ferm propunerea lui Victor Negrescu în funcția de comisar european.
„Trebuie să numim un comisar care să lupte pentru România. (…) Avem nevoie de un comisar european care să fie mai mult decât un simplu funcționar de la Bruxelles, un român care să lupte pentru țara noastră cu devotament și curaj. (…) România are același drepturi ca orice altă națiune din Uniunea Europeană, iar vocea noastră trebuie să fie auzită și respectată. (…) Consider că Victor Negrescu, propunerea PSD, nu este o soluție pentru acest post și, atât eu, cât și colegii AUR, o respingem ferm”, a afirmat Simion, potrivit unui comunicat de presă transmis joi, scrie Agerpres.
„Până acum, numirea comisarilor europeni din partea României a fost deseori rezultatul unor calcule politice interne, dictată de interesele PSD și PNL. Acest mod de a privi funcția de comisar european trebuie să ia sfârșit. Postul de comisar nu este un trofeu politic, ci este vocea României în rândul marilor națiuni europene”, a completat George Simion, mai arată Agerpres.
Revizuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se impune în 1.090 de cazuri, din aproape 4,6 milioane de decizii emise până în prezent, a anunțat, joi, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.
„De vineri, de când am început procesul de transmitere a acestor decizii de pensionare către pensionari, și până astăzi, am avut la nivel național un număr de 9.170 de audiențe pe care colegii mei le-au acordat pensionarilor în această perioadă. Pe lângă aceste audiențe, am avut sesizări la birourile de Relații cu publicul, cât și în formă electronică, încă aproape 2.400 de asemenea cerințe. Este vorba despre 11.500 de persoane care ni s-au adresat sub diverse forme în această perioadă. Din aceste 11.500 de persoane, am găsit un număr de 1.090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent. Deci, procentul este foarte, foarte mic”, a susținut Daniel Baciu, scrie Agerpres.
Adevărul scrie că serverele mai multor canale de știri din Rusia au fost atacate, iar pe ecrane au apărut imagini în direct din războiul cu Ucraina.
„Specialiștii în securitate cibernetică ai Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării (GUR) au lansat un atac asupra serverelor posturilor de televiziune din Rusia și au difuzat imagini obiective despre războiul din Ucraina în emisiunile mai multor televiziuni, a declarat o sursă din serviciile secrete ucrainene pentru Ukrinform. Imaginile de la agenția de informații militare a Ucrainei au fost difuzate de trei ori în intervalul de maximă audiență pe canalele Pervourlsk TV, Eurasia 360, Channel One Eurasia, dar și altele. O parte dintre aceste posturi de televiziune fac parte din trustul media controlat de oligarhul Andrei Komarov. Soluția găsită de autoritățile ruse a fost oprirea canalelor de televiziune vizate de atac pentru o perioadă de timp mai lungă”, notează Adevărul.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a exprimat sprijinul ferm al Germaniei pentru Republica Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite media din Republica Moldova.
„Suntem conștienți de modul în care Moldova suferă de pe urma războiului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Știm că actori pro-ruși, Rusia încearcă să destabilizeze R.Moldova mai ales pe fundalul alegerilor prezidențiale și aderării țării la Uniunea Europeană. Mesajul meu important astăzi e că Germania vă este alături. Vom susține ferm R.Moldova pentru a face față încercărilor de destabilizare din partea Rusiei”, a declarat, miercuri, cancelarul german, Olaf Scholz, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, notează România liberă.
„Mesajul meu important astăzi că Germania vă este alături ferm. Vom susține ferm R.Moldova pentru a face față încercărilor de destabilizare din partea Rusiei. R.Moldova și-a deschis larg ușile pentru refugiații ucraineni. Acest act umanitar este incontestabil de important și vreau să vă mulțumesc personal pentru efortul Dvs. Totodată, este important să continuați pe această cale a parcursului european. Realizările R.Moldova sunt enorme. Pentru noi în Germnaia un lucru este clar. Sprijinim calea europeană, extinderea UE, extinderea este în interesul UE, în interesul strategic atât al Germaniei, cât și al R.Moldova”, a mai arătat cancelarul federal al Germaniei, scrie România liberă.
Seară liniștită!