AUR urcă în sondaje
Limitarea plăților cash ține azi prima pagină a presei din România. Premierul Marcel Ciolacu spune că măsurile privind limitarea plăților cash vor fi analizate în continuare, în așa fel încât lumea să nu fie afectată și precizează că aceste măsuri au fost luate, urmare a unor propuneri venite din partea unei echipe tehnice de la ANAF. Potrivit unui anunț al executivului, premierul Marcel Ciolacu Ciolacu se întâlnește luni cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor.
„Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies și să critic propunerile unor experți de la ANAF, nu a fost o propunere politică. Avem cea mai mare evaziune din Europa. Vorbim despre ea, dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanțe a venit și a spus: «echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri». În acel moment, în coaliție nu am văzut nicio voce. Cu adevărat, știți la fel de bine ca și mine, dar la fel de bine ca și mine trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu România. (…) Dacă vreți ca nimeni să nu ia nicio măsură, doar să vorbim în continuare de cea mai mare evaziune din Europa… Cu alte cuvinte, sunt lucruri îndreptățite care au apărut în spațiul public și trebuiesc gândite și analizate, dar prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale. Vom vedea după discuția cu băncile, de asta am discuția la ora 17.00, să avem o perspectivă împreună”, a declarat premierul Ciolacu, scrie Agerpres.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, este de părere că revizuirea plafonării plăților cash trebuie să se producă cât mai curând posibil.
„Eu am transmis către bănci următorul mesaj: în România rata de intermediere este de 25%, iar raportul între depozite și împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiții este de 70%. Ca atare, în momentul de față, băncile trebuie să vină și se sprijine economia românească, să finanțeze, să capitalizeze sectorul de business din România, pentru a putea să asigurăm dinamica și ritmul de dezvoltare la nivelul mediului de afaceri. (…) Cu această măsură de plafonare a plăților cash, cu care, încă o dată, nu am fost de acord de la început. A fost o măsură luată în coaliție, explicându-se la vremea respectivă care sunt intențiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Am discutat cu Ministrul de Finanțe, am stabilit și în Biroul Politic Național al PNL ca această măsură să fie revizuită”, a afirmat Ciucă, luni, la Senat, scrie Agerpres.
„Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu avem o rețea o bancomate echitabil distribuite, așa cum ar fi necesar. Pentru oamenii de afaceri timpul este o resursă prețioasă și pentru noi, ca cetățeni, timpul este o resursă prețioasă. Decizia (n.r. de plafonare a plăților cash) nu a fost luată unilateral, a fost o decizie pe care am discutat-o și cu toții am înțeles la vremea respectivă că este o decizie asumată care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori eu nu cred că cetățeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune. Plafonul era oricum la 10.000 lei. Să vedem care este forma cea mai … Ori să se revină la 10.000 lei și asta înseamnă că se folosește prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiștii. Premierul a zis că discută cu sectorul bancar, cu celelalte instituții și la finalul acestor discuții vom lua o decizie”, a mai spus Ciucă, scrie Agerpres.
Apropierea anului electoral obligă partidele să sondeze opinia publică pentru a afla intenția de vot a electoratului. Un sondaj de opinie realizat de INSCOP, la comanda News.ro, relevă că românii sunt interesați de alegeri și vor să meargă la vot. PSD rămâne lider în preferințele electoratului, urmat de PNL și AUR, cele două aflate la doar 0,3 procente distanță.
Rezultatele ultimului sondaj INSCOP sunt prezentate azi în paginile ziarului Cotidianul: „PSD – 28.7% (față de 31% în septembrie 2023), PNL – 18.9% (față de 20.4% în septembrie 2023), AUR – 18.6% (față de 19.7% în septembrie 2023), USR – 14.6% (față de 12% în septembrie 2023), UDMR – 4.9% (față de 4.6% în septembrie 2023), SOS – 4% (față de 3.1% în septembrie 2023), Pro România – 3.2% (față de 1.5% în septembrie 2023), Partidul Verde – 2.3% (față de 2,7% în septembrie 2023), PMP – 1.7% PMP (față de 1.7% în septembrie 2023), REPER – 0.9% (față de 0.7% în septembrie 2023), Forța Dreptei – 0.6% (față de 1% în septembrie 2023), 1.7% dintre voturi ar merge către alt partid (față de 1.6% în septembrie 2023)”.
INSCOP prezintă și care ar fi o variantă a clasamentului politic cu toți votanții incluși (indiferent dacă merg sau nu la vot, dar care și-au declarat opțiunea de vot). Și în acest clasament PSD conduce, iar AUR ocupă poziția secundă.
Potrivit Cotidianul, sondajul INSOP prezintă în acest caz următorul clasament: „PSD – 29.5% (față de 29.1% în septembrie 2023), AUR – 20.2% (față de 22.4% în septembrie 2023), PNL – 18.4% (față de 19% în septembrie 2023), USR – 14.1% (față de 11.6% în septembrie 2023), SOS – 4.3% (față de 3.1% în septembrie 2023), UDMR – 3.8% (față de 4.1% în septembrie 2023), Pro România – 2.6% (față de 2.2% în septembrie 2023), Partidul Verde – 2.6% (față de 2.5% în septembrie 2023), PMP – 1.7% (față de 2,5% în septembrie 2023), Forța Dreptei – 1% (față de 1% în septembrie 2023), REPER – 1% (față de 0.5% în septembrie 2023)”.
Duminică, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale. Primarul în exercițiu al municipiului Chișinău, fostul socialist Ion Ceban, a câștigat din primul tur, potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni dimineața la ora 7.30 de Comisia Electorală Centrală, în urma centralizării voturilor de la 304 din totalul celor 305 secții de votare din oraș.
„Ceban, care a candidat acum din partea Mișcării Alternativa Naționale, al cărei președinte este, a fost susținut de 132.245 alegători, respectiv 50.58% din totalul cetățenilor care și-au exercitat dreptul de vot în Chișinău. Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 73.930 alegători (28.27%). Pe poziția a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Adrian Albu, cu 1.1815 voturi (4.52%), iar pe locul al patrulea – Victor Chironda din partea Platformei Dreptate și Adevăr, cu 9.989 voturi (3.82%)”, scrie Cotidianul.
„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă că a rupt orice contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, iar Ankara a anunțat că își recheamă ambasadorul, din cauza acțiunilor comise de Israel în Gaza”, informează AFP și dpa, scrie România liberă.
„Netanyahu nu mai este cineva cu care putem discuta. I-am pus cruce”, a declarat Erdogan, potrivit unor afirmații citate de media turcă, mai arată România liberă.
„La scurt timp după, Turcia a anunțat că își recheamă ambasadorul din Israel pentru consultații, din cauza refuzului Israelului de a accepta un armistițiu în Gaza. Ambasadorul Sakir Ozkan Torunlar a fost rechemat dată fiind «tragedia umanitară în curs în Gaza, cauzată de atacurile neîncetate ale Israelului împotriva civililor și refuzului Israelului de a accepta un armistițiu», a anunțat Ministerul Afacerilor Externe turc”, mai notează România liberă.
Seară liniștită!